• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Arī nākamajos VAD iesaukumos varētu rīkot obligāto atlasi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 20:34, 23.01.2024


Pastāv liela iespējamība, ka arī nākamajos valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumos būs nepieciešams rīkot obligāto atlasi pēc nejaušības principa, atzina aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).


Foto: LETA

Brīvprātīgo skaitam ir tendence pieaugt, tomēr Latvijas kaimiņvalstu pieredze liecina, ka vienlaikus ir jāveic arī atlase, balstoties uz nejaušības principa.

Aizsardzības resors darīšot visu iespējamo, lai brīvprātīgo skaitu palielinātu, tomēr, ņemot vērā, ka iesaucamo skaitu tuvākajos gados plānots būtiski palielināt, pastāv liela iespējamība, ka nāksies iesaukt obligātā kārtā, norādīja ministrs.

Trešajā VAD iesaukumā, nesavācot pietiekamu skaitu brīvprātīgo, otrdien pirmo reizi notika izloze, kurā pēc nejaušības principa izraudzīti jaunieši, kuriem būs jādodas dienēt.

NBS komandieris Leonīds Kalniņš šodien žurnālistus un sabiedrību aicināja nepievērst uzmanību vārdam "obligāts", jo galvenais mērķis ir nodrošināt, lai dienests būtu atraktīvs un efektīvs.

"Šis ir mazs papildinājums, un nevajag pievērst uzmanību šai procedūrai. Tā ir kā palīdzība pieņemt lēmumu un mazs grūdiens iesaistīties milzīgajā spēkā, ko sabiedrība nodrošina caur jauniešiem, iekļaujoties aizsardzības sistēmā," uzsvēra komandieris.

Jau ziņots, ka šodien atlasē ar speciālu gadījumskaitļu ģenerēšanas programmu tika atlasīti 300 iesaucamie, bet pēc veselības pārbaužu veikšanas dienestā tiks iesauktas 150 personas.

Trešajā valsts aizsardzības dienesta iesaukumā kopumā iecerēts iesaukt 480 personas. Šim iesaukumam brīvprātīgi pieteicās 515 personas, no kurām tikai ap 320 pēc veselības pārbaudēm tika atzītas par dienestam derīgām, sekojoši vēl 150 personas nolemts iesaukt obligātā kārtā. Lai izraudzītos šīs 150 personas, tika izlozēti 300 jaunieši, jo armija lēš, ka pusi no viņiem atzīs par dienestam nederīgiem.

Atlasītās personas saņems pavēstes par veselības pārbaužu kārtošanu, uz ko būs jāierodas Nacionālo bruņoto spēku Medicīnas centrā Rīgā. Jaunieši saņems pavēstes, pēc kuru saņemšanas būs jāveic veselības pārbaudes Nacionālo bruņoto spēku Medicīnas centrā Rīgā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Sabiedrība Brīvprātīgo rezervistu kursā varēs pieteikties vecāki cilvēki

Reaģējot uz sabiedrības lielo interesi par brīvprātīgu pieteikšanos rezervistu apmācībai, turpmāk rezervistu militārās pamatapmācības kurss notiks divas reizes gadā - vasarā un ziemā, turklāt tam varēs pieteikties arī vecāki cilvēki, informē Aizsardzības ministrija.

Sabiedrība NBS tuvākajos gados izveidos septiņus jaunus bataljonus

Latvijas drošības stiprināšanai tuvākajos gados bruņotajos spēkos veidos septiņus jaunus bataljonus, pirmdien žurnālistus informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Kā ārzemnieki dienēs Latvijas armijā (+VIDEO)

Aizsardzības ministrija paredzējusi mainīt Militārā dienesta likumu, lai palielinātu karavīru skaitu.

Sabiedrība Ādažu bāzē atzīmēs Valsts aizsardzības dienesta gadadienu

Ādažu bāzē piektdien atzīmēs Valsts aizsardzības dienesta pirmo gadadienu, aģentūru LETA informēja Nacionālie bruņotie spēki.