• Mihails,
  • Miķelis,
  • Miks,
  • Mikus
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Bērnu aizsardzības centrs plāno ieviest vardarbības intervences komandu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 19:43, 18.01.2024


Bērnu aizsardzības centrs (BAC) plāno ieviest vardarbības intervences komandu, kas reaģēs uz vardarbības gadījumiem izglītības iestādēs tad, ja tur būs notikusi jauniešu savstarpējā vardarbība, kas var vai jau būs novedusi pie smagām sekām, ceturtdien preses konferencē pavēstīja centra vadītāja Gunita Kovaļevska.



Viņa norādīja, ka, domājot par vardarbības mazināšanu, plānots centra izstrādātos vardarbības un uzvedības atpazīšanas instrumentus iedzīvināt dzīvē, tādējādi palīdzot izglītības iestādēm gan atpazīt bērnu uzvedību, gan reaģēt uz vardarbības gadījumiem.

Vienlaikus plānots arī konsultatīvais un praktiskais atbalsts iestādēm un institūcijām. Līdz šim centrs vairāk metodiski palīdzējis bāriņtiesām, taču turpmāk plānots mainīt metodiskās palīdzības saņēmēju loku, tajā iekļaut arī krīžu centrus, bērnu ārpusģimenes aprūpes iestādes, izglītības iestādes, kā arī vecākus. Tas nepieciešams, lai pēc iespējas labāk un profesionālāk izglītotu sabiedrību un vecākus par bērnu aizsardzības jautājumiem ne tikai kā par pamatvajadzību, bet arī, kompleksi atbalstot ar pasākumiem, ko varētu īstenot ģimene vai speciālisti.

Plānota arī bērnu jomas analītiska paplašināšana. Līdz šim centrs ir strādājis ar bāriņtiesu statistiku, kas ir par un ap bērnu, taču šogad plānots ir likt uzsvaru uz pašvaldību bērnu tiesību aizsardzības sadarbības grupām. Proti, plānots apkopot un analizēt pašvaldību bērnu tiesību aizsardzības sadarbības grupu sniegto informāciju par situāciju bērnu aizsardzības jomā pašvaldībās. Tāpat plānots apkopot un analizēt bērnu aizsardzības jomā aktuālos rādītājus, informāciju un datus, informāciju par sarežģīti risināmiem un smagiem krīzes gadījumiem.

Kovaļevska norādīja, ka arī Labklājības ministrija (LM) plāno mainīt normatīvo regulējumu attiecībā uz pašvaldību sadarbību, un plānots, ka centrs būs gan tas, kas apmācīs šo sadarbību grupu vadītājus, gan būs ciešā saskarē ar to, kā tiek plānoti un skatīti bērnu aizsardzības jautājumi pašvaldībās. Viņa atzina, ka patlaban ne vienmēr šie jautājumi pašvaldībās ir prioritāri.

Tāpat plānots paplašināt Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 darbību, kā arī sabiedrības informēšanu.

"Mēs būsim tie, kas mēģinās iedzīvināt starpinstitūciju sadarbības modeli dzīvē, institūcijās, pašvaldībās, lai gadījumā, kad tas ir nepieciešams, pēc iespējams bērnu jautājums tiktu risināts. Tāpat smagu un sarežģītu gadījumu analīze un analītika, lai varētu atrast tās iespējamās kļūdas, kuras izslēdzot, nākotnē būtu daudz labāk iespējams bērnam palīdzēt vai nepieļaut šādas situācijas," uzsvēra Kovaļevska.

Paredzēts arī ieviest vardarbības prevences un atpazīšanas instrumentus izglītības un citās iestādēs, rīkot izglītojošas radošās darbnīcas un lekcijas, atbalsta pasākumus bāriņtiesām, pilnveidot speciālistu kompetenci un citus pasākumus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā demontēta piemiņas zīme Maskavas dārza izveidei

Rīgā, Latgales parkā, demontēta piemiņas zīme Maskavas dārza izveidei, aģentūru LETA informēja Rīvas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA).

Sabiedrība Koalīcijas partija ir gatava diskutēt par izdienas pensijas vecuma celšanu

Kā jau tika ziņots, ministrijām sadarbojoties ar Valsts kanceleju, pašlaik tiek vērtēts jautājums par izdienas pensijas vecuma celšanu.

Sabiedrība ISMA uzsāk darbu pie bakalaura programmas Bezpilota sistēmu inženierijā

Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola (ISMA) vienojusies par sadarbību ar Ukrainas augstākās izglītības iestādi Dņipro “Alfred Nobel University” (ANU), lai uzsāktu darbu pie jaunas bakalaura programmas Bezpilota sistēmu inženierijā.

Sabiedrība Rosina demontēt Fabriciusa pieminekli Ventspilī

Nacionālā apvienība (NA) norāda, ka ir vērsusies Latvijas Okupācijas muzejā un Latvijas Kara muzejā, lai no speciālistiem un vēsturniekiem gūtu atzinumus par Fabriciusa personību un vēsturiskajām darbībām, kā arī piemineklī attēloto agresorvalsts militāro formastērpu.

Lasiet arī

Sabiedrība Vairāk nekā 40% skolēnu saskaras ar sistemātisku vardarbību

Vairāk nekā 40% skolēnu saskaras ar sistemātisku vardarbību Latvijas skolās, secināts Rīgas Stradiņa universitātes pēc Valsts kancelejas pasūtījuma veiktais pētījums par bulinga izplatību Latvijas skolās.

Sabiedrība Ķekavas pašvaldība aicina steidzami rīkoties vardarbības mazināšanai skolās

Ķekavas pašvaldība aicina valsts augstākās amatpersonas steidzami rīkoties vardarbības mazināšanai skolās, savā mājaslapā informē pašvaldība.

Kriminālziņas Par skolēna piekaušanu Ķekavā policija sāk administratīvā pārkāpuma procesu

Par skolēna piekaušanu Ķekavas vidusskolā Valsts policija ir sākusi administratīvā pārkāpuma procesu par maznozīmīgu miesas bojājumu nodarīšanu, informē policija.

Sabiedrība Čakša: Visi rīki ir, bet to izmantošanas vietā vienkārši skaļi kliedzam

Skolām un pašvaldībām jau pašlaik ir pietiekami instrumenti, lai novērstu vardarbību skolās, šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmai" apgalvoja izglītības ministre Anda Čakša (JV).