Sievietes alkoholiķes varēs saņemt valsts apmaksātu kontracepciju

Sabiedrība
LETA 18:37, 17.01.2024 0

Sievietēm, kuras ir pakļautas sociālās atstumtības riskam, no šī gada tiek nodrošināta valsts apmaksāta kontracepcija - intrauterinā sistēma (spirāle) vai kontraceptīvais zemādas implants, informē Nacionālais veselības dienests (NVD).

 

Kontracepcija ir pieejama sievietēm, kurām ir diagnosticēti psihiskās attīstības traucējumi, ir alkohola vai narkotisko vielu atkarība (noteiktas diagnozes) vai ir bijušas dzemdības līdz 19 gadu vecumam (ieskaitot).

NVD norāda, ka valsts apmaksātas kontracepcijas ieviešana nodrošinās iespēju riska grupu sievietēm pasargāt sevi no nevēlamas grūtniecības. Iepriekš šīm sievietēm bija pieejama tikai neatgriezeniska ķirurģiska kontracepcija.

NVD atzīmē, ka par piemērotāko kontracepcijas veidu katrā individuālajā gadījumā sieviete lems kopā ar ginekologu, kurš pēc anamnēzes ievākšanas piedāvās sievietes dzīvesveidam un dzīves situācijai atbilstošāko kontracepcijas metodi. Informācija par ārstniecības iestādēm, kurās var pieteikt un saņemt šo pakalpojumu, tuvākajā laikā tiks publicēta NVD tīmekļa vietnē.

Tāpat turpmāk grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā valsts apmaksātie ambulatorie veselības aprūpes pakalpojumi, piemēram, speciālistu konsultācijas, diagnostiskie izmeklējumi - ultrasonogrāfija, elektrokardiogramma un citi - tiek sniegti prioritāri jeb ārpus kopējās pieraksta rindas - desmit darbdienu laikā no dienas, kad sieviete būs vērsusies ārstniecības iestādē, lai pierakstītos. Paātrināti konsultācijas un izmeklējumus varēs saņemt, ja tie ir nepieciešami saistībā ar grūtniecību vai pēcdzemdību aprūpi - līdz 70 dienām. Tāpat kā iepriekš, saņemot medicīnisko palīdzību, grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā nav jāmaksā valstī noteiktie pacienta līdzmaksājumi, jo tos ārstniecības iestādēm maksā NVD.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Karalienes Elizabetes II piemiņai Rīgā notiks pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem

Karalienes Elizabetes II piemiņai šodien notiks zibakcija - pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem no Brīvības pieminekļa līdz Lielbritānijas vēstniecībai, aģentūru LETA informē pasākuma rīkotāja Gerda Pulkstene.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien visā Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Kā izvēlēties tualetes podu, ņemot vērā vannasistabas stilu un funkcionalitāti?

Telpas izmēri ir svarīgākais faktors, izvēloties tualetes podu. Jānovērtē, cik lielu vietu tualetes pods var aizņemt vannas istabā, lai tas netraucētu pārvietoties. Tualetes poda izmēriem jāatbilst telpai, pretējā gadījumā tas var ierobežot kustību un padarīt telpu mazāk funkcionālu.

Sabiedrība SEPLP uzdod LTV7 no nākamā gada visu saturu nodrošināt tikai valsts valodā

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) šodien apstiprināja grozījumus Mazākumtautību multimediju platformas koncepcijā, apstiprinot plānu, ka no 2025.gada. 1.janvāra LTV7 saturu nodrošinās tikai valsts valodā, tviterī atklāja padomes loceklis Jānis Eglītis.

Lasiet arī

Veselība Ginekoloģes: sievietes mazāk apmeklē speciālistus zemā pašvērtējuma dēļ

Viens no iemesliem, kādēļ sievietes mazāk apmeklē medicīnas speciālistus, ir zems pašvērtējums, uzskata ginekoloģes Vija Veisa un Kristīne Pčolkina.

Sabiedrība Latviešu sievietes atbild, kādas dāvanas gribētu saņemt 8.martā

Šodien svinam 8. martu jeb Sieviešu dienu, kad vīrieši cenšas īpaši palutināt sievietes un, būsim godīgi, sievietes to pat nedaudz gaida. Dzirdēts par kungiem, kuri pārrodas mājās ar milzīgiem ziedu klēpjiem, bet noteikti ir arī tādi, kas šo dienu vispār ignorē. Bet ko tad īsti gaida pašas sievietes?

Sabiedrība Baiba Rubesa sasauc konferenci par sieviešu līdztiesību (+VIDEO)

Atalgojuma plaisa starp dzimumiem Latvijā ir 17,1%, kas ir viena no lielākajām Eiropas Savienībā.

Veselība Latvijas sievietes var uzveikt urīnpūšļa slimības, pauž nefroloģe (+VIDEO)

Jo tuvāk nierēm, jo infekcijas norise ir smagāka un nopietnāka.