• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Plāno palielināt sodu bardzību par dzīvnieku nogalināšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:37, 11.01.2024


Saeima šodien konceptuāli atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) un Juridiskās komisijas virzītos grozījumus Krimināllikumā, kas paredz padarīt bargākus sodus par dzīvnieku nogalināšanu.


Foto: LETA

Grozījumi paredz mainīt likuma pantu par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem un to spīdzināšanu. Pašlaik šī panta pirmā daļa paredz par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, vai par dzīvnieka spīdzināšanu sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar probācijas uzraudzību, ar sabiedrisko darbu vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz laiku līdz trim gadiem turēt dzīvniekus. Savukārt panta otrā daļa paredz tādu pat atbildību, bet bargāku cietumsodu - līdz pieciem gadiem, ja šādi noziegumi pastrādāti publiskā vietā vai nepilngadīgā klātbūtnē, vai arī ja tos izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Piedāvātās izmaiņas paredz kriminālatbildību par dzīvnieka nogalināšanu pārnest uz bargāko panta otro daļu, kurā paredzēts līdz pat piecus gadus ilgs cietumsods, vienlaikus atsakoties no iespējām par šādām noziedzīgām darbībām piemērot brīvības atņemšanai alternatīvos sodus - sabiedrisko darbu un naudas sodu.

Savukārt atbildību par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, nepilngadīgā klātbūtnē paredzēts izdalīt atsevišķi, nosakot vēl bargāku sodu - līdz sešus gadus cietumā, bez iespējām piemērot alternatīvos sodu veidus. Tāpat par šādu noziedzīgu nodarījumu varēs uz laiku līdz pieciem gadiem atņemt tiesības turēt dzīvniekus.

Izmaiņas tapušas kā reakcija uz Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Reālu cietumsodu dzīvnieku spīdzinātājiem un slepkavām", kurā tika aicināts pastiprināt kriminālatbildību dzīvnieku pāri darītājiem, izslēdzot iespēju piemērot alternatīvos soda veidus brīvības atņemšanas soda vietā.

Iepriekš diskusijās Saeimā dzīvnieku tiesību jomas pārstāve norādīja, ka labāk būtu attiecībā uz šādiem pārkāpējiem paredzēt iespēju aizliegumu turēt dzīvniekus noteikt uz ilgāku maksimālo laiku - desmit gadiem. Dzīvnieku aizstāvji iestātos pat par dzīvnieku turēšanas aizliegumu uz mūžu, bet pieļauj, ka tik stingru regulējumu drīzāk varēs ieviest tikai tālākā nākotnē.

Atbalstu TM sagatavotajiem grozījumiem pauž arī prokuratūra, kas ir sagatavojusi arī savus priekšlikumus, par kuriem tiks spriests grozījumu tālākā izskatīšanas gaitā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Lasiet arī