• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valsts apdegumu centrā arvien biežāk vēršas cilvēki

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:09, 09.01.2024


Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Valsts apdegumu centrā arvien biežāk pēc padoma vēršas cilvēki, kuriem ir aizdomas vai bažas par gūtu apsaldējumu.


Foto: LETA

Pēc konsultācijas cilvēki vieglākos gadījumos saņēmuši rekomendācijas, turpinot veselības stāvokļa novērošanu pie ģimenes ārsta vai ķirurga. Savukārt smagākos gadījumos cilvēkiem nācās stāties slimnīcā.

Kopumā šobrīd Valsts apdegumu centrā atrodas 15 cilvēki, taču starp tiem ir arī tie, kas iestājušies nodaļā vēl pirms Jaunā gada un jau tikuši izoperēti. Savukārt pēc Jaunā gada kopumā centrā nonākuši aptuveni deviņi cilvēki. Šobrīd nodaļa ir pilna, jo tajā ārstējas arī cilvēki ar apdegumiem, tādēļ vēl trīs pacienti ar apsaldējumiem atrodas Ķirurģijas nodaļā.

Starp esošajiem pacientiem nav cilvēku bez noteiktas dzīvesvietas. Viens vīrietis un divas sievietes esot staigājuši bez cimdiem, kā rezultātā guvuši apsaldējumus. Kāda cita sieviete, būdama apslimusi, devusies uz darbu un zemā cukura līmeņa dēļ zaudējusi samaņu, iekritusi ar seju sniegā, kur apsaldējusi seju un rokas.

Pārsvarā pacienti ar apsaldējumiem nav ģērbušies atbilstoši laikapstākļiem. Valsts apdegumu centrā atrodas cilvēki dažādās vecuma grupās - no 20 gadiem līdz pat 60 gadiem. Līdzīga situācija novērojama arī Uzņemšanas nodaļā.

Apsaldējumus var gūt arī pie plus grādiem, tādēļ svarīgi neturēt rokas mitrumā.

Visbiežāk sākotnēji apsalst pēdas un plaukstas. Pirmajā dienā apsaldētās vietas ir baltas un nejutīgas, otrajā un trešajā dienā - jau kļūst pietūkušas, apsārtušas, parādās pūšļi, bet ceturtajā un piektajā dienā apsaldējuma vieta pamazām kļūst violeta.

Tomēr nereti cilvēki vēršas pēc palīdzības novēloti, proti, jau piektajā vai sestajā dienā pēc apsaldējuma gūšanas. Taču pēc palīdzības būtu jāvēršas ātrāk - līdz trim diennaktīm, jo pēc tam apsaldējums var radīt neatgriezeniskas sekas - apsaldētajās vietās veidojas trombi, kas neļauj apasiņot pirkstus, kā rezultātā audi aiziet bojā.

Apsaldējuma gadījumā sākotnēji svarīgi nokļūt siltumā, lai nepieļautu aukstuma nokļūšanu līdz pirkstiem vai kājām. Tālāk apsaldētās vietas būtiski aptīt, piemēram, ar šalli, nodrošinot siltumizolāciju, bet, ja drēbes ir slapjas, tās steidzami jānomaina. Pēc šiem soļiem jāskatās, vai nepieciešams vērsties pēc palīdzības.

Apsaldējuma gadījumā nekādā gadījumā konkrētās ķermeņa vietas nedrīkst likt pie karstuma. Nereti cilvēkiem šķiet, ka jo karstāks, jo labāk, taču realitātē tas tikai novedīs pie apdeguma. Speciālisti iesaka sākt ar 17 līdz 18 grādu ūdens temperatūru, un tad to pamazām palielināt. Tāpat nevajadzētu likt rokas vai kājas sildīties pie karstiem sildītājiem vai radiatoriem. Arī apsaldēto vietu berzēšana ar sniegu nav rekomendējama, jo tas bojā ādu un var sākties infekcija.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atbalsta grozījumus par valsts valodas zināšanu arī citiem Krievijas pilsoņiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Sabiedrība Nosaukta summa, kāda nepieciešama patvertņu izveidošanai

Latvijā patvertņu un vietu, kur patverties, atjaunošanai vai izveidošanai indikatīvi būtu nepieciešami kā minimums 98 679 900 eiro, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) ziņojuma projekts valdībai.

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.

Lasiet arī

Sabiedrība Viszemākā temperatūra reģistrēta Zosēnu novērojumu stacijā

Viszemākā temperatūra šonakt tika reģistrēta Zosēnu novērojumu stacijā, tur fiksēti -28,9 grādi, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Sabiedrība Svētdienas rīts Rīgā - aukstākais pēdējos astoņos gados

Svētdienas rītā gaisa temperatūra novērojumu stacijā Rīgas centrā pazeminājusies līdz -20 grādiem - pirmo reizi kopš 2016.gada janvāra, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Veselība Aukstajā laikā zāles nevajadzētu atstāt automašīnā

Sala laikā zāles, uztura bagātinātājus un kosmētiku nevajadzētu atstāt automašīnā vai nekurinātās telpās.

Sabiedrība Izplatīts brīdinājums par stipru salu

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) sestdienas vakarā izplatījis brīdinājumu par stipru salu naktī uz svētdienu.