• Karmena,
  • Manfreds,
  • Milda
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Asociācija: Finansējuma pieauguma apmērs ģimenes ārstu praksēm ir kompromiss

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:13, 08.01.2024


Finansējuma pieauguma apmērs par ģimenes ārsta prakses uzturēšanu un ģimenes ārstu aizvietošanu ir kompromiss, par kuru spēts vienoties ar Veselības ministriju (VM), aģentūrai LETA sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure.


Foto: LETA

Kā liecina VM saskaņošanai valdībā iesniegtie grozījumi, no 1.februāra paredzēts palielināt ikmēneša fiksēto maksājumu ģimenes ārsta praksei, tai skaitā riska maksājumu, no 730,73 eiro līdz 1 000 eiro apmērā, ikmēneša fiksēto maksājumu par ģimenes ārsta prakses otro un katru nākamo pieņemšanas vietu no 216,88 eiro līdz 400 eiro, kā arī palielināt maksājumu par primārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu feldšerpunktā no 216,88 eiro līdz 400 eiro.

Nicmane-Aišpure atzina, ka darba grupās asociācija bija iesniegusi skaitļus, kas pārsniedza VM rosinātos, taču esošais pieaugums ir panākts kompromisa ceļā.

Patlaban panākta vienošanās, ka abas puses turpinās strādāt pie finansējuma palielināšanas primārajai veselības aprūpei citos veidos, pētot kādā turpmāk varētu darboties ģimenes ārstu prakses, kā arī kādā veidā varētu paaugstināt primārās aprūpes pieejamību un kvalitāti.

"Šobrīd darba grupa ir lemšanas stadijā, un tas ir pārāk "zaļš", lai par to runātu. Ir dažādas domas par [ģimenes prakšu] līmeņošanu un to, kādā veidā paaugstināt pieejamību un kvalitāti ģimenes medicīnai," sacīja Nicmane-Aišpure.

LETA jau rakstīja, ka 2023.gada izskaņā LĢĀA paziņoja, ka vēlas slēgt jaunu līgumu ar NVD līdz 2024.gada beigām, strādājot četras dienas nedēļā par valsts apmaksu, bet piektā diena būtu par maksu. Vēlāk asociācija vienojās pagarināt esošo līgumu ar NVD līdz februārim, jo saņēmusi valdības dokumentētu solījumu, ka risinājums tiks izstrādāts un iesniegts valdībai līdz 1.februārim.

Tomēr NVD noraidīja iespēju slēgt līgumu uz diviem mēnešiem, un VM aicināja ģimenes ārstus līgumu parakstīt līdz 29.decembrim. Gada beigās LĢĀA biedri parakstīja līgumus ar NVD, pagarinot sadarbības termiņu par vēl vienu gadu.

Vienlaikus veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) solīja ģimenes ārstiem, ka janvārī valdība lems par ģimenes ārsta prakses uzturēšanas naudas palielināšanu un ģimenes ārstu aizvietošanu. Tāpat plānots turpināt strādāt darba grupā, lai radītu informatīvo ziņojumu primārās veselības aprūpes stiprināšanai nākamajiem trīs četriem gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība NBS: Bruņojuma nodošana Ukrainai neveido robus Latvijas aizsardzības sistēmā

Bruņojuma nodošana Ukrainai neveido robus Latvijas drošībā un aizsardzības sistēmā, piektdien intervijā TV3 sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Piektdiena sāksies mākoņaina, bet dienas gaitā laika apstākļi skaidrosies

Piektdiena Latvijā sāksies mākoņaina, bet dienas gaitā laika apstākļi skaidrosies, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība Nākamnedēļ Latvijā atgriezīsies silts laiks

Nākamnedēļ Latvijā atgriezīsies silts laiks un gaisa temperatūra sasniegs plus 20 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Sabiedrība Piektdiena Latvijā iesāksies ar lietu

Piektdiena Latvijā iesāksies ar lietu, bet sākot pūs brāzmainajam vējam, lietus mākoņi izklīdīs un no Kurzemes puses nokrišņi mitēsies, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes.

Lasiet arī

Veselība Pērn par kaitējumu veselībai izmaksāti vairāk nekā 1,3 miljoni eiro

Pagājušajā gadā Ārstniecības riska fonds par kaitējumu veselībai pieņēmis lēmumu izmaksāt atlīdzību kopumā vairāk nekā 1,3 miljonu eiro apmērā, aģentūra LETA noskaidroja Veselības inspekcijā (VI).

Sabiedrība Militārās medicīnas kurss būtu jāapgūst arī praktizējošiem mediķiem

Militārās medicīnas kurss atbilstoši NATO vadlīnijām būtu jāapgūst arī praktizējošiem mediķiem, pauda Veselības ministrijā (VM).

Sabiedrība Virtuālais traumu simulators palīdzēs apmācīt militāros ārstus (+VIDEO)

Tas kļuva par pirmo Latvijas uzņēmuma vadīto konsorciju, kurš pieteicies Eiropas Aizsardzības fonda programmas grantam.

Veselība Pacients bija uz nāves robežas: Rīgas ārstu ziemas rūpes (+VIDEO)

"Mūsu klīnikas ikdienas darbā bieži sastopamies ar hipotermijas pacientiem".