• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Paredzēs tiesības rezerves karavīriem atteikties no militārā dienesta

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:45, 07.01.2024


Aizsardzības ministrija ir sagatavojusi grozījumus Militārā dienesta likumā, kas paredz rezerves karavīriem tiesības atteikties no militārā dienesta savas apziņas vai reliģiskās pārliecības dēļ un tā vietā izvēlēties piedalīties civilā dienesta mācībās.


Foto: LETA

No rezerves karavīra dienesta varēs atteikties domu, apziņas vai reliģiskās pārliecības dēļ. Profesionālā dienesta karavīru tiesības atteikties no militārā dienesta izpildes iepriekš minēto apsvērumu dēļ tiek atzītas, piemēram, Vācijā, Slovēnijā, Čehijā, Šveicē un Kanādā.

2021.gadā, attiecīgā nacionālā regulējuma neesamības dēļ, Latvijas Augstākā tiesa, kādā spriedumā sniedzot starptautiskā regulējuma izvērtējumu, atzina kādas pieteicējas prasību tikt atskaitītai no rezerves karavīru sastāva viņas pārliecības dēļ.

Kā atzīmē Nacionālie bruņotie spēki (NBS) šis gadījums apliecinājis, ka laika gaitā persona ārējo vai iekšējo faktoru ietekmes rezultātā var mainīt savu nostāju vai attieksmi pret militāro dienestu. Rezerves karavīriem, kuri ir mainījuši attieksmi pret militāro dienestu un savu domu, apziņas vai reliģiskās pārliecības dēļ vairs nevar to pildīt, pašreiz Militārā dienesta likumā nav paredzēta iespēja izstāties no NBS rezerves karavīru sastāva.

Valsts aizsardzības dienesta likums paredz iespēju personai, kura tiek iesaukta valsts aizsardzības militārajā dienestā un nevar to pildīt savu domu, apziņas vai reliģiskās pārliecības dēļ, aizstāt militāro dienestu ar alternatīvo dienestu, ja Ministru kabineta izveidotā Valsts aizsardzības dienesta iesaukšanas kontroles komisija atzīs šīs personas lūgumu par pamatotu.

Līdzīgu regulējumu ir paredzēts iekļaut arī Militārā dienesta likumā attiecībā uz rezerves karavīriem, kuri laika gaitā ir mainījuši savus uzskatus un guvuši pārliecību, kas liedz viņiem turpmāk pildīt militāro dienestu.

Tā kā kontroles komisijas kompetencē ietilpstošais jautājums ir identisks likumprojektā paredzētajam, rezerves karavīru pieteikumus par izstāšanos no dienesta rezervē domu, apziņas vai reliģiskās pārliecības dēļ būtu lietderīgi uzdot izskatīt vienai un tai pašai komisijai.

Grozījumi paredz, ka rezerves karavīru un rezervistu reģistrāciju, uzskaiti un iesaukšanu aktīvajā dienestā vai uz valsts aizsardzības civilā dienesta mācībām veiktu Nacionālo bruņoto spēku rezerves uzskaites struktūrvienības Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Lasiet arī

Pasaule Puse vāciešu atbalsta obligātā karadienesta atjaunošanu

Aptuveni puse vāciešu atbalsta obligātā karadienesta atjaunošanu, liecina jauna aptauja.

Sabiedrība Virtuālais traumu simulators palīdzēs apmācīt militāros ārstus (+VIDEO)

Tas kļuva par pirmo Latvijas uzņēmuma vadīto konsorciju, kurš pieteicies Eiropas Aizsardzības fonda programmas grantam.

Sabiedrība Arī nākamajos VAD iesaukumos varētu rīkot obligāto atlasi

Pastāv liela iespējamība, ka arī nākamajos valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumos būs nepieciešams rīkot obligāto atlasi pēc nejaušības principa, atzina aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Sabiedrība Pirmo reizi lozēs, kam būs jādodas dienēt valsts aizsardzības dienestā

Trešajā valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumā nesavācot pietiekamu skaitu brīvprātīgo, šodien pirmo reizi notiks izloze, kurā izraudzīsies jauniešus, kuriem būs jādodas dienēt.