• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Par valsts drošības apdraudēšanu pat mūža ieslodzījums

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:25, 29.12.2023

Andris Ērglis


Stājas spēkā grozījumi Krimināllikumā valsts drošības stiprināšanai.



Rīt, 30.decembrī, stāsies spēkā Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča iniciētie un Tieslietu ministrijas izstrādātie grozījumi Krimināllikumā, kas par valsts drošības apdraudējumu pastiprina kriminālatbildību līdz pat mūža ieslodzījumam, ko turpmāk varēs piemērot par spiegošanas organizēšanu vai vadīšanu.

Krimināllikumā pastiprināta atbildība par noziedzīgiem nodarījumiem, kas vērsti pret valsts drošību, turpmāk par šādiem noziegumiem piemēros ar brīvības atņemšanu saistītus sodus un netiks piemērots sabiedriskais darbs vai naudas sods. Krimināllikumā ietverti arī trīs jauni panti, kas paredz bargus sodus par valsts drošības apdraudējumu - "Palīdzība ārvalstij pret citu valsti vērstā darbībā", "Spiegošanas organizēšana un vadīšana" un "Aizlieguma pārkāpšana organizēt un veikt militāri taktisku uzdevumu izpildes apmācības, un piedalīties tajās".

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere norāda: "Krievijas agresīvās karadarbības Ukrainā laikā īpaša uzmanība jāpievērš Latvijas drošības stiprināšanai. Krimināllikumam un tajā paredzētajai atbildībai ir jābūt atbilstošai pastāvošajam apdraudējumam, tas nedrīkst būt bezspēcīgs salīdzinājumā ar iespējamo kaitējumu valsts drošībai un sabiedrības interesēm. Grozījumi, kas veikti kriminālsodu reformas ietvaros, dod skaidru signālu, ka drošības jautājumi ir absolūta valsts prioritāte un katrs valsts apdraudējums tiks atbilstoši bargi sodīts, lai Latvijas iedzīvotāji varētu justies droši un Latvijas valstiskums netiktu apdraudēts."

Turpmāk par apvienošanos organizētā grupā ar mērķi veikt pret Latviju vērstu darbību sodīs ar brīvības atņemšanu līdz 10 gadiem. Par palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā varēs piemērot brīvības atņemšanu līdz 20 gadiem, bet par palīdzību ārvalstij pret citu valsti vērstā darbībā varēs piemērot brīvības atņemšanu līdz 8 gadiem. Par spiegošanas organizēšanu un vadīšanu varēs piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu līdz 20 gadiem. Ja tiks pārkāpts aizliegums organizēt un veikt militāri taktisku uzdevumu izpildes apmācības, varēs piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz 5 gadiem.

Visos iepriekš minētajos gadījumos, vainīgajiem varēs piemērot arī papildsodu - mantas konfiskāciju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī