Latvijas ceļš uz ANO Drošības padomi ved caur Āfriku, norāda diplomāts (+VIDEO)

Sabiedrība
VS.LV 13:18, 26.12.2023 0

"Tas ir arī jautājums, cik lielā mērā tā sauktie kolektīvie Rietumi ir pazaudējuši globālos Dienvidus".

 

Latvija savu kandidatūru ir izvirzījusi ANO Drošības padomes vēlēšanām 2025.gadā un 9.novembrī Ņujorkā, ASV, tika svinīgi atklāta priekšvēlēšanu kampaņa.

Tas ir kritisks jautājums nacionālajai diplomātijai atzīst Gints Jegermanis, kas bija Latvijas pastāvīgais pārstāvis ANO no 2001. līdz 2005.gadam.

"Tas arī ir viens no Latvijas ārpolitikas veidotāju nolūkiem - ja mūs ievēlēs Drošības padomē, sekmēt tās darbības metožu reformēšanu", - stasta diplomāts.

"Jau kopš 2011.gada, kad tika pieņemts lēmums kandidēt, mūsu diplomāti ir strādājuši pie dažādām vēlēšanām ANO sistēmā, kur valstis raugās, kā tās var apmainīties ar balsīm. Proti, tas strādā tā: mēs jūs atbalstīsim šajā jautājumā, jūs atkal atbalstīsiet mūs citā. Protams, atbalsts Drošības padomes vēlēšanās tiek vērtēts citā līmenī, līdz ar to var nākties dot pretī divas balsis citās ANO vēlēšanās. Tas ir ārkārtīgi sarežģīts process.

Tas ir arī jautājums, cik lielā mērā tā sauktie kolektīvie Rietumi ir pazaudējuši globālos Dienvidus. Jautājums ir, vai Latvija kopā ar saviem stratēģiskajiem partneriem spēj kaut ko piedāvāt globālajiem Dienvidiem, īpaši Āfrikai. Vispirms jau tas ir finansējums, kuru šīs valstis primāri saņem no Rietumiem. Lai gan ir parādījušies konkurenti - Ķīna un OPEC valstis, kurām arī ir lieli uzkrājumi. Agrāk šādas alternatīvas Rietumu finansējumam nebija. Manuprāt, šī laika iezīme ir tā, ka valstis, kuras pašlaik ir atturīgas un nav stingri pozicionējušās, meklēs savu labumu visos virzienos. Tā ka te parādās iespējas arī Latvijai", - tā Gints Jegermanis.

"Pirms mēneša ir sākusies pusotru gadu ilga pirmsvēlēšanu kampaņa, kuras laikā mēs ar Melnkalni sacentīsimies par valstu balsīm ievēlēšanai Drošības padomē. Gaidāmajā pusotra gada laikā Latvijas diplomātiem būs jāformulē viedoklis par tādiem jautājumiem, kas līdz šim nav bijuši mūsu aktuālajā ārpolitikas dienaskārtībā".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Karalienes Elizabetes II piemiņai Rīgā notiks pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem

Karalienes Elizabetes II piemiņai šodien notiks zibakcija - pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem no Brīvības pieminekļa līdz Lielbritānijas vēstniecībai, aģentūru LETA informē pasākuma rīkotāja Gerda Pulkstene.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien visā Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Kā izvēlēties tualetes podu, ņemot vērā vannasistabas stilu un funkcionalitāti?

Telpas izmēri ir svarīgākais faktors, izvēloties tualetes podu. Jānovērtē, cik lielu vietu tualetes pods var aizņemt vannas istabā, lai tas netraucētu pārvietoties. Tualetes poda izmēriem jāatbilst telpai, pretējā gadījumā tas var ierobežot kustību un padarīt telpu mazāk funkcionālu.

Sabiedrība SEPLP uzdod LTV7 no nākamā gada visu saturu nodrošināt tikai valsts valodā

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) šodien apstiprināja grozījumus Mazākumtautību multimediju platformas koncepcijā, apstiprinot plānu, ka no 2025.gada. 1.janvāra LTV7 saturu nodrošinās tikai valsts valodā, tviterī atklāja padomes loceklis Jānis Eglītis.

Lasiet arī

Pasaule ANO aptur pārtikas sadali Rafahā tās trūkuma dēļ

ANO otrdien paziņoja, ka ir apturējusi pārtikas sadali Gazas joslas dienvidu pilsētā Rafahā pārtikas piegāžu trūkuma un nedrošās situācijas dēļ.

Pasaule Krievija uzliek veto ANO rezolūcijai pret bruņošanās sacensību kosmosā

ASV un Japānas ierosināta ANO rezolūcija pret bruņošanās sacensību kosmosā trešdien tika noraidīta ANO Drošības padomē Krievijas uzlikta veto dēļ.

Pasaule Saeima pagarina NBS karavīru dalību ANO misijā Izraēlā

Saeima šodien pēc Ministru kabineta priekšlikuma pagarināja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību ANO starptautiskajā operācijā "United Nations Truce Supervision Organization" (UNTSO)" līdz 2026.gada 1.maijam.

Pasaule ASV piedāvā Drošības padomei rezolūciju par tūlītēju pamieru Gazas joslā

ASV piedāvā ANO Drošības padomes rezolūcijas projektu, kurā aicināts uz tūlītēju uguns pārtraukšanu Gazas joslā, kas būtu saistīta ar ķīlnieku atbrīvošanu, pavēstīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.