• Alda,
  • Maruta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sociālajā centrā Kurzemē ir rinda cilvēkiem ar garīgām slimībām (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
liepajniekiem.lv 11:39, 04.12.2023


Visas pakalpojuma izmaksas klientiem sedz valsts.


Sievietes iekārtojušas istabiņas kā mājās.

80 klientu un 60 darbinieku – tik liela šobrīd ir Valsts sociālās aprūpes centra “Kurzeme” filiāles “Aizvīķi” saime. Cilvēkiem ar garīga rakstura slimībām tur ir mājas.

Iestādes vadītāja Gražina Ķervija viņus dēvē par brāļiem un māsām, jo, atrodoties ilgstošā aprūpē, visi dzīvo cits citam cieši līdzās zem viena jumta. No centra aiziet vien tad, ja aiz brīvas gribas izvēlas pārcelties dzīvot citur. Taču tādi gadījumi ir reti.

“Aizvīķi” ir valsts iestāde, tā pakļauta Valsts sociālās aprūpes centram “Kurzeme” ar sešām filiālēm, savukārt tas atrodas Labklājības ministrijas tiešā pakļautībā.

“Pie mums brīvu vietu nemēdz būt, uz vietām ir rinda. Visus cilvēkus, kas tajā ir, pa iestādēm sadala valsts. Kad mums atbrīvojas vieta, piemēram, klients deinstitucionalizācijas projektā pārcēlās uz grupu dzīvokli Liepājā, uzrakstām pieprasījumu Sociālās integrācijas valsts aģentūrai, un ātri vien ir cits klients vietā,” paskaidroja vadītāja.

Visas pakalpojuma izmaksas klientiem sedz valsts, bet 15% no pabalsta vai pensijas katram izmaksā uz rokas. To naudu viņi drīkst tērēt pēc saviem ieskatiem.

Citi iet uz veikalu nopirkt kādus konfektes, cepumus, limonādi vai specifisku kafiju. Brīvi cilvēki, neviens nevar liegt pirkt, ko vēlas, kaut arī centrā ir 100% ar visu nodrošināti.

“Aizvīķu” iemītniekiem ik pa laikam priekšnesumus sniedz Kalētu Mūzikas un mākslas skolas pirmsskolas grupas bērni. Tos viņiem palīdz sagatavot skolotāja Rūta Feldmane.

Viņa pastāstīja vietnei liepajniekiem.lv, ka uz Aizvīķiem bērnus ved tāpēc, ka šādā veidā viņiem var mācīt solidaritāti, žēlsirdību un iejūtību. Svarīgi, lai mazie redz, ka ir arī citādāki cilvēki nekā vairums. Protams, iepriekš viņus sagatavo, pastāsta, ka blakus dzīvo arī invalīdi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība VID vadība sākusi klientiem draudzīgas pārmaiņas

Ministru prezidente tikās ar VID ģenerāldirektori Baibu Šmiti-Roķi un citiem VID vadības pārstāvjiem, kā arī apskatīja VID Klientu apkalpošanas centru, Muitas laboratoriju, Muitas Video kameru centru un iepazinās ar Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) darbu.

Sabiedrība  Rīgas domes deputāts ievēlēts par Ekonomikas politikas komisijas priekšsēdētāju

RK Ekonomikas politikas komisija skata jautājumus, kas saistīti ar ekonomikas un rūpniecības politiku, ka arī ar uzņēmējdarbību.

Sabiedrība Sadziedēt zobu Kurzemes bērni brauc uz Rīgu (+VIDEO)

Zobārstu trūkums ir problēma visā valstī.

Sabiedrība Visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal pieejama Benjamiņas iela

No piektdienas visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal ir atvērta iepriekš dzelzceļa pārvada izbūves laikā slēgtā Emīlijas Benjamiņas iela, aģentūrai LETA pavēstīja dzelzceļa projekta "Rail Baltica" Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas būvnieka pilnsabiedrības "BeReRix" pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Cilvēku, kuriem nepieciešama aprūpe, tuvinieki saņems apmācību (+VIDEO)

4-5 dienu laikā varēsiet saņemt bezmaksas kursu no pieredzējušiem ekspertiem.

Sabiedrība Sociālās jomas darbinieki pakļauti sociālās vai ekonomiskās atstumtības riskam

Latvijā ir aptuveni 32 000 sociālās jomas darbinieku, kas ir pakļauti sociālās vai ekonomiskās atstumtības riskam, liecina Baltijas mēroga pētījums "Atklājot Neredzamos: Ko oficiālā statistika nestāsta par iedzīvotājiem un viņu problēmām".

Sabiedrība Rīgas pašvaldība būvēs sešas sociālās aprūpes mājas

Rīgas dome šodien atbalstīja pieteikuma iesniegšanu Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējuma saņemšanai sešu jaunu sociālās aprūpes ēku būvniecībai, kurās iecerēts sniegt ģimeniskai videi pietuvinātus pakalpojumus.