• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pie Ministru kabineta protestē pret veco mežu izciršanu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:46, 21.11.2023


Šodien vairāki desmiti cilvēku pie Ministru kabineta ēkas pulcējušies klusajā protestā, iestājoties par veco mežu saglabāšanu.


Foto: LETA

Pie valdības ēkas sanākuši apmēram 50 cilvēki. Protestētājiem līdzi ir plakāti, kas aicina aizsargāt Eiropas Savienības nozīmes meža biotopus Latvijā. Uz plakātiem rakstīts, piemēram, "Izcirtīsim šodien, domāsim rīt", "Cirvis lems, zāģis darīs", "Tukša ciršana" un citi uzraksti.

Protestētāji ir uzlīmējuši sev uz mugurām oranžus krustus, tādējādi vizualizēt ideju, ko tie pārstāv. Pasākuma dalībniekiem līdzi ir paņemts arī motorzāģis. Protestētāji reprezentē kokus, kurus ir paredzēts izcirst. Daži protesta dalībnieki ir nogūlušies zemē, tēlojot jau nocirstus kokus.

Pikets ir klusais protests, attiecīgi saukļi pasākuma dalībnieku starpā neizskan.

Kā ziņots, reaģējot uz publiskajā telpā izskanējušo informāciju par Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) plāniem izcirst vecos mežus, iniciatīva "100 kailcirtes" aicina uz veco mežu aizstāvības protestu.

Iniciatīvas pārstāvis Jānis Balodis skaidro, ka protesta mērķis ir atgādināt valdībai, ka vecie meži ir Latvijas dabas daudzveidības pamats, kas joprojām tiek iznīcināts.

Jau vēstīts Tiesību aktu portālā (TAP) novembra sākumā tika publiskots aktualizētais Nacionālā enerģētikas un klimata plāna 2021.-2030.gadam projekts.

Tostarp tajā minēts, ka, mērķtiecīgi un ilgtspējīgi veidojot mežaudžu struktūru un to noturību, ir iespējams palielināt oglekļa dioksīda (CO2) piesaistes zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības sektorā, veicināt koksnes izmantošanu būvniecībā, kā arī biomasas izmantošanu enerģētikā.

Tāpat plāna projektā atzīmēts, ka mazproduktīvu audžu nomaiņa veicina CO2 piesaistes palielināšanos, kā arī vecina ilgtspējīgu zemes apsaimniekošanu, nodrošina teritorijas ekonomiskās vērtības pieaugumu un iespējas iegūt augstvērtīgāku koksnes materiālu. Pasākuma īstenošanai ir piemērotas platības, kas atbilst neproduktīvu audžu statusam atbilstoši Meža likumam.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) novembra sākumā intervijā Latvijas Radio pauda, ka klimata mērķu sasniegšanā ir jārod balansu starp dabas daudzveidību, klimata mērķiem, vidi, kā arī ir jāievēro tautsaimniecības un sabiedrības intereses. "Neviens neplāno vienkārši izcirst vecus mežus tāpat vien. Tas ir absurdi," sacīja ministrs.

Vienlaikus Melnis prognozēja, ka visas iesaistītās puses ar gala lēmumu nebūs pilnībā apmierinātas. "Šaubos, ka mēs spēsim apmierināt visu pušu intereses un visi būs laimīgi. Labākajā gadījumā visi būs nedaudz neapmierināti ar mūsu balansu, jo viedokļi ir fundamentāli pretēji," teica Melnis.

Savukārt novembra vidū Melnis intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pauda, ka veco mežu izciršana nav vienīgais plāns klimata mērķu sasniegšanai.

Viņš skaidroja, ka vēl bez veco mežu izciršanas plānā ir arī citi veidi emisiju mazināšanai. Piemēram, transportlīdzekļu jomā, kur ministrija saskata variantus elektrotransportlīdzekļu iegādes palielināšanā pašvaldībām un uzņēmējiem. Tāpat, pēc ministra teiktā, būs jāturpina māju siltināšanas veicināšana, kā arī kokmateriālu izmantošanas veicināšana māju būvniecībā, tādējādi iekapsulējot kokā jau uzkrātās emisijas.

Tāpat Melnis teica, ka saistībā ar šo plāna punktu vēl būs jāiegulda darbs, gan sadarbojoties ar vides organizācijām, gan Ekonomikas ministriju un Zemkopības ministriju, jo vērā jāņem vairāki aspekti.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Lasiet arī

Ekonomika Mežu cirsmu platības pērn Latvijā samazinājās par 30%

Valsts meža dienests (VMD) pagājušajā gadā izsniedzis apliecinājumus saimnieciskās darbības veikšanai mežos 129 600 hektāru platībā, kas ir par 30% mazāk nekā 2022.gadā, kad tika izstrādāti 185 188 hektāri mežu, liecina dienesta publiskotā informācija.

Ekonomika Putniņš: Šis gads meža nozarei bijis dinamisks un brīžiem arī neprognozējams

Meža nozarei 2023.gads bijis gana dinamisks un brīžiem arī neprognozējams, aģentūrai LETA stāstīja AS "Latvijas valsts meži" (LVM) valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Sabiedrība Rīgas un Pierīgas mežos vērojama bīstama sniegliece un snieglauze

Rīgas un Pierīgas mežos vērojama bīstama zaru liekšanās jeb sniegliece un zaru lūšana jeb snieglauze, informēja SIA "Rīgas meži" pārstāvji.

Interesanti fakti Latvijas mežiem palīdz kritušie koki, norāda speciālisti (+VIDEO)

Visi interesenti aicināti uz Ķemeru dabas rezervātu, lai izpētītu valsts savvaļas dabu.