• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


No cietuma līdz darbam: eksperti noskaidro kontingenta īpašības (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 14:42, 14.11.2023


Galvenais uzdevums ir sākt klienta un brīvprātīgā sadarbību jau ieslodzījumā.


Valmieras cietuma ieslodzīto veidota darbu izstāde.

Latvijas Tieslietu ministrija turpina ekspertu konsultāciju ciklu par bijušo ieslodzīto resocializāciju un dalību darba tirgū.

Apkopotā informācija liecina, ka, lai gan bijušie ieslodzītie visbiežāk izvēlas strādāt būvniecībā, kokapstrādē, transporta vai loģistikas jomā, profesijas un izglītības programmas, kas tiek piedāvātas ieslodzītajiem ir ļoti dažādas: datorzinības, uzņēmējdarbības pamati, sadzīves tehnikas remonts, nagu dizains, ādas izstrādājumu izgatavošana, autokrāvēja operators u.c. Galvenais mērķis ir darīt visu, lai uzreiz pēc apcietinājuma cilvēks atrastu legālu un prasmēm atbilstoši atalgotu darbu.

Eksperti vienojās, ka būtiskākais, lai bijušais ieslodzītais veiksmīgi integrētos darba tirgū, ir ne tikai paša personīgā motivācija, bet brīvprātīgo un ģimenes atbalsts. Tieši līdzgaitnieka loma var būt izšķirošā, vai cilvēks mainīs savu attieksmi, vēlēsies kļūt citādāks un vairs nepieļaus recidīvu. Galvenais uzdevums ir sākt klienta un brīvprātīgā sadarbību jau ieslodzījumā, tādējādi izveidojot uzticībā balstītas attiecības, lai pēc soda izciešanas palīdzētu tikt galā ar būtiskiem ikdienas jautājumiem, tostarp dzīvesvietas un arī darba atrašanu.

Eksperti pārrunāja to, ka viena no problēmām ieslodzīto vidū ir atkarības. Būtiski, ka ieslodzījumā tiek piedāvāta iespēja atbrīvoties no atkarībām, gan apmeklējot atbalsta grupas, gan arī konsultējoties ar psihologiem, ziņo viente tm.gov.lv.

Lai bijušie ieslodzītie veiksmīgāk integrētos sabiedrībā, būtiska loma ir ģimenēm, kurām jāspēj atbalstīt, izprast un pieņemt notikušo. Kā norādīja eksperti, mēdz, protams, būt arī gadījumi, kad tieši ģimenes locekļi ir tie, kuri vainojami cilvēka nonākšanai ieslodzījumā, jo kopdzīve ir nelabvēlīga dažādos aspektos, taču tādā gadījumā palīdzēt var jau pieminētie brīvprātīgie, lai tādējādi parādītu iespēju savu turpmāko dzīvi veidot labvēlīgākā vidē.

Viena no ieslodzīto problēmām ir nespēja atpazīt savas emocijas, kā arī atbilstoši rīkoties dažādās stresa situācijās. Tāpēc visām iestādēm, kas ir atbildīgas par ieslodzīto un jau atbrīvoto cilvēku turpmāko integrāciju sabiedrībā un darba tirgū, ar katru konkrēto gadījumu jāstrādā individuāli, atrodot veidus, kā izskaust recidīvu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Lasiet arī

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.