• Staņislava,
  • Staņislavs,
  • Stefānija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvija ar 150 000 eiro atbalstīs palestīniešus un Izraēlas iedzīvotājus

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 18:36, 14.11.2023


Latvija ar 150 000 eiro atbalstīs palestīniešus un Izraēlas iedzīvotājus, veicot iemaksu ANO Palestīnas bēgļu palīdzības un darba aģentūras Tuvajos Austrumos (UNRWA), Pasaules Pārtikas programmas (WFP) un Izraēlas Sarkanā vairoga ("Magen David Adom") budžetā, lai sniegtu atbalstu palestīniešu un Izraēlas iedzīvotājiem, reaģējot uz pašreizējo saspīlējumu un humāno krīzi Tuvajos Austrumos.



Ārlietu ministrija (ĀM) norāda, Izraēla turpina saskarties ar "Hamās" uzbrukumiem, kuru rezultātā joprojām ik dienas cieš vairāki desmiti civiliedzīvotāju. Medicīnas iestādēs atrodas arī vairāki simti sākotnējo uzbrukumu upuru, kuriem ir nepieciešama turpmāka medicīniskā palīdzība, kā arī rehabilitācija.

Pastiprinoties uzbrukumiem valsts ziemeļos, palielinās cietušo skaits arī šajā Izraēlas daļā. Šādos apstākļos ieguldījumu sniedz Izraēlas valsts neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests "Dāvida sarkanais vairogs", kas ir Izraēlas humānās palīdzības vadošā organizācija un Starptautiskā Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness kustības dalībniece. Šī organizācija pašlaik saskaras ar ievērojamu finanšu un resursu slodzi, tādēļ ir aicinājusi tai ziedot netraucētas darbības tālākai nodrošināšanai.

Vienlaikus, ņemot vērā humāno krīzi Gazas joslā, aptuveni 2,2 miljoni Gazas joslas iedzīvotāju saskaras ar pieaugošu pārtikas, ūdens, medikamentu un citu pirmās nepieciešamības preču trūkumu. Gazas joslā pašlaik ir vairāk nekā 1,5 miljoni iekšēji pārvietoto personu, kuri meklē drošību, evakuējoties no visvairāk apdraudētajiem Gazas joslas ziemeļiem. Tomēr uzlidojumi tiek veikti arī Gazas dienvidos.

Lai gan 1.novembrī notika pirmā ierobežotā ārvalstnieku un ievainoto evakuācija caur Rafahas robežpunktu ar Ēģipti, kopumā civiliedzīvotājiem nav iespējas izceļot no Gazas joslas, jo minētais robežpunkts joprojām ir slēgts. Kopš 21.oktobra ir uzsākta pakāpeniska un pagaidām ierobežota starptautiskās humānās palīdzības piegāde, taču tā ir nepietiekamā apjomā, kā arī pastāv draudi humānās palīdzības sniedzēju drošībai.

Gazas joslas iedzīvotāji jau ilgstoši iztiek ar aptuveni vienu litru ūdens dienā, vienlaikus dramatiski samazinoties pārtikas un medikamentu krājumiem. Tāpat, turpinoties Izraēlas aizsardzības spēku cīņai ar "Hamās" teroristiem, civiliedzīvotāji regulāri tiek pakļauti drošības apdraudējumiem, jo tie nevar rast drošu patvērumu, tostarp medicīnas iestādēs un skolās, kas ir starptautiski aizsargāti civilās infrastruktūras objekti.

Ņemot vērā Gazas joslas ierobežoto teritoriju, civiliedzīvotājiem faktiski vairs nav drošu patvēruma vietu, turklāt strauji izplatās infekcijas slimības. Vienlaikus iedzīvotājiem nav iespēju atstāt apdraudēto teritoriju, jo Izraēla pašreizējās karadarbības laikā ir slēgusi robežu ar Gazas joslu, kamēr Ēģipte vienīgo robežpārejas punktu ir daļēji slēgusi, izmantojot to tikai ierobežotai humāno kravu piegādei.

ĀM akcentē, ka šajos apstākļos starptautiskās humānās palīdzības organizācijas saskaras ar pieaugošām grūtībām sniegt atbalstu civiliedzīvotājiem, bieži apšaudēs ciešot arī starptautisko organizāciju darbiniekiem un palīdzības sniedzējiem. Uzlidojumos Gazā ir gājuši bojā jau 79 ANO darbinieki, un šis skaits nemitīgi pieaug.

Neskatoties uz grūtībām, starptautiskās palīdzības organizācijas turpina darbu Gazas joslā, no kurām būtiskāko atbalstu sniedz UNRWA, kas tradicionāli ir viena no vadošajām ANO sistēmas organizācijām, kas strādā ar palestīniešu bēgļiem, kā arī WFP, kurai ir arvien lielāka loma pārtikas piegāžu nodrošināšanai Gazas joslai. Atbalsts uzticamām ANO sistēmas organizācijām arī nodrošinātu, ka tas nenonāk "Hamās" un citu teroristisko organizāciju rīcībā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Trešdiena saulaināka gaidāma Latvijas austrumos

Trešdiena saulaināka gaidāma Latvijas austrumos, bet rietumos diena būs mākoņaina, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība Atbalsta 10,7 miljonu eiro valsts līdzfinansējumu Salacgrīvas tilta pārbūvei

Valdība otrdien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) priekšlikumu nodrošināt 10,718 miljonu eiro valsts budžeta līdzfinansējumu Salacgrīvas tilta pārbūvei.

Sabiedrība Valdība atbalstīja Rēzeknes domes atlaišanas likumprojektu

Plānots, ka ar šo likumu Saeima atlaidīs Rēzeknes domi, ņemot vērā, ka tā ir pieļāvusi "Likuma par budžetu un finanšu vadību", likuma "Par pašvaldību budžetiem" un Pašvaldību likuma pārkāpumus, nenodrošinot likumos noteikto funkciju izpildi un neievērojot valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses.

Sabiedrība Elektroenerģijas vidējā cena aprīlī Latvijā samazinājusies par 9%

Elektroenerģijas vidējā cena šogad aprīlī Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 60,25 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 12% mazāk nekā martā un par 9% mazāk nekā 2023.gada aprīlī, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Pasaule Baidens: Netanjahu Gazas joslā pieļauj kļūdu

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu Gazas joslā pieļauj kļūdu, intervijā ASV telekanālam "Univision" sacīja Savienoto Valstu prezidents Džo Baidens.

Pasaule Izraēlas triecienā Gazas joslā nogalināti vairāki palīdzības misijas darbinieki

Izraēlas triecienā pirmdien nogalināti vairāki palīdzības misijas darbinieki, kas Gazas joslā piegādāja pārtikas palīdzību, pavēstīja palīdzības organizācija "World Central Kitchen".

Pasaule Izraēlas armija pabeigusi divas nedēļas ilgušo operāciju al Šifas slimnīcā Gazā

Izraēlas armija pirmdienas rītā pabeigusi divas nedēļas ilgušo operāciju Gazas pilsētā esošajā al Šifas slimnīcā.

Pasaule ASV un Izraēlas aizsardzības ministri apspriedīs karu Gazas joslā

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins šodien tiksies ar Izraēlas aizsardzības ministru, lai apspriestu Izraēlas karu ar palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" Gazas joslā, plānoto operāciju Rafahā un iespējas atteikties no tās.