• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Finanšu stabilizācija Rēzeknē: grāmatvedība tiks centralizēta 2024. gada sākumā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:25, 14.11.2023


Pēc ilggadējā mēra Aleksandra Bartaševiča atcelšanas vara joprojām pieder viņa partijai.


Rēzeknes pilsētas domes sēžu zālē.

Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Stecs tikās ar Finanšu ministrijas Pašvaldību finanšu stabilizācijas pieteikumu izskatīšanas un finanšu stabilizācijas projektu saskaņošanas pastāvīgās komisijas pārstāvjiem, ziņo vietne rezekne.lv.

Kā pastāstīja A.Steсs, Finanšu ministrijas pārstāvji pozitīvi novērtēja domes sēdē pieņemto dokumentu “Par papildus veicamo pasākumu plānu pašvaldības budžeta vadības un finanšu situācijas stabilizēšanai”, atzīmējot, ka Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība izpildīja vienošanās, kas tika panāktas finanšu stabilizācijas pieteikumu izskatīšanas komisijas pirmajā sēdē.

Vienīgais punkts, kam Finanšu ministrijas pārstāvji pievērsa īpašu uzmanību un par ko notika plašas diskusijas, bija jautājuma risinājums par grāmatvedības sistēmas centralizēšanu Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā. Pēc Finanšu ministrijas speciālistu teiktā, tas ir galvenais neatrisinātais jautājums pašreizējā situācijā, kas attālina Rēzeknes valstspilsētas pašvaldību no stabilizācijas procesa sākuma.

Tikšanās laikā A. Stecs informēja Finanšu ministrijas pārstāvjus par jau paveikto darbu, lai centralizētu finanšu procesus pašvaldībā. Tostarp, ir izveidota darba grupa, tiek rīkotas organizatoriskas sanāksmes, kurās tiek analizēta pašreizējā situācija budžeta un finanšu vadībā, kā arī izstrādāti modeļi tās uzlabošanai. Tiek izskatīti divi iespējamie varianti – vienotas centralizētās grāmatvedības kā atsevišķas iestādes izveide vai esošās sistēmas pilnveidošana, nemainot tās faktisko struktūru. Grāmatvedības centralizācijas ieviešanas grafiks tika izklāstīts minētajā domes lēmumā – tas ir 2024. gada sākums.

Nākamnedēļ plānota tikšanās ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem, ar mērķi dalīties pieredzē un iepazīties ar budžeta vadības un finanšu sistēmām citās pašvaldībās.

A. Stecs: “Nevaru piekrist Finanšu ministrijas speciālistu viedoklim, kuri uzskata, ka esošā grāmatvedības sistēma mūsu pašvaldībā nedarbojas. Jā, iespējams, nepieciešami uzlabojumi, un tā ir normāla parādība. Skaidrs ir viens – uzdevuma risināšana par finanšu procesu centralizēšanu prasīs laiku. Tas nav vienas vai divu nedēļu jautājums. Respektīvi runāt par stabilizācijas procesa drīzu uzsākšanu no Finanšu ministrijas puses ir pāragri”.

Rezumējot kārtējo tikšanos ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem, var teikt, ka pašvaldība, tāpat kā līdz šim, turpina sadarboties pilsētas sarežģītās situācijas risināšanā un pieturēties finansiālās situācijas stabilizēšanas rīcības plānam. Savukārt, Finanšu ministrija, zinot, ka jebkura vilcināšanās Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības situācijā nozīmē soda sankcijas, maksājumu kavējumus utt., joprojām nav sniegusi argumentētu atbildi par pieteikumu aizdevumiem saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem. Arī sēdē šo tēmu Finanšu ministrijas komisija atteicās apspriest, neskatoties uz tās aktualitāti. Grāmatvedības centralizēšana, ko Finanšu ministrija uzdeva pašvaldībai un kas prasa laiku, acīmredzot, tiks izmantota kā vienīgais iemesls, lai aizkavētu stabilizācijas procesa sākumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Svētku diena būs silta, sausa un lielākoties saulaina

Valsts svētku diena Latvijā būs silta, sausa un lielākoties arī saulaina, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sagatavotā prognoze.

Sabiedrība Valsts prezidents neatkarības atjaunošanas gadadienā novēl izjust lepnumu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 34.gadadienā novēl izjust vairāk lepnuma nekā pieticības, priecāties par Latvijas cilvēkiem, kā arī radīt prieku tiem, kuri paši to nespēj atrast.

Sabiedrība Nacionālajā arhīvā notiek vērienīga rekonstrukcija (+VIDEO)

Sloka ielā 16 esošo ēku projektējis arhitekts V.R. Reslers un tā celta 1908.gadā kā pilsētas lombards.

Sabiedrība VUGD ir atļāvis Stūra mājā turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlabošanai nepieciešamie darbi.

Lasiet arī

Kriminālziņas Rēzeknē sāk darbu pašvaldības policija

Rēzeknē šodien sāk darbu pašvaldības policija, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Sabiedrība Rēzeknē uz Kovšu ezera tiks izveidots parks par 8 466 615,81 eiro (+VIDEO)

Projektā plānoto darbību rezultātā kopumā tiks radītas 15 jaunas darba vietas.

Sabiedrība Valsts kontrole: Rēzeknes budžetā pieļauti vairāki pārkāpumi

Rēzeknes pašvaldības 2023.gada budžeta izstrādē ir pieļauti vairāki pārkāpumi, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā, kurā vērtēts, vai Rēzeknes pašvaldības rīcība budžeta un finanšu vadībā ir atbilstoša regulējumam.

Sabiedrība Rēzeknes pilsētas domei jāsagatavo finanšu dokumenti izskatīšanai FM un VARAM

Rēzeknes pilsētas domei jāsagatavo dokumenti par parādsaistību apjomu, nākamā gada budžetu un finanšu uzskaites sistēmas uzlabošanu izskatīšanai Finanšu ministrijā (FM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.