• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ģenerālprokuratūras ēkas atjaunošanai plānots piešķirt papildu 8,42 milj. eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 17:42, 13.11.2023


Ģenerālprokuratūras ēkas atjaunošanai Kalpaka bulvārī 6, Rīgā, plānots piešķirt papildu finansējumu 8,42 miljonu eiro apmērā, liecina Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais un saskaņošanai valdībā iesniegtais rīkojuma projekts.



Šobrīd finansējums ilgtermiņa saistībām ēkas Kalpaka bulvārī pārbūves izdevumu segšanai VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) 2023.gadā paredzēts 1 637 490 eiro apmērā, 2024.gadā 6 420 035 eiro apmērā un 2025.gadā 4 626 513 eiro apmērā. Kopējais finansējuma apmērs ilgtermiņa saistībām 2023.-2025.gadā ir 12 684 038 eiro.

Tāpat patlaban paredzēta pārbūves darbu pabeigšana līdz 2025.gada 31.maijam, nosakot, ka plānotais nomas līguma sākuma termiņš ir 2025.gada 1.jūnijs.

FM informē, ka VNĪ eksperti secinājuši, ka ņemot vērā pasaulē esošo ģeopolitisko situāciju, kas ietekmē būvmateriālu un darbaspēku resursu sadārdzinājumu, ēkas indikatīvās izmaksas ir pamatotas un atbilstošas. Projekta sadārdzinājums galvenokārt veidojas dēļ būvdarbu izmaksu kāpuma un šī brīža situācijas būvniecības tirgū, dēļ ieviestajiem precizējumiem projektēšanas gaitā un restaurējamo apjomu, kas pēc padziļinātas izpētes ir pieaudzis.

Lai veiktu visus nepieciešamos darbus, uzlabotu ēkas Kalpaka bulvārī tehnisko stāvokli un nodrošinātu tās ilgmūžību, kā arī nodrošinātu optimālu Ģenerālprokuratūras funkciju īstenošanu, ir nepieciešams finansējums 24 767 921 eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) apmērā

Kopējais projekta finansējums 24,8 miljonu eiro, un finansējums PVN piešķirts ar Ministru kabineta 2022.gada 11.oktobra sēdes protokolu "Informatīvais ziņojums "Par valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzi 2023., 2024. un 2025.gadam"".

Lai sāktu būvniecības darbus Kalpaka bulvārī 6, prokuratūru ir nepieciešams pārcelt uz pagaidu telpām Talejas ielā 1 un Ierēdņu ielā 3, Rīgā. Kamēr nav veikti nepieciešamie grozījumi Ministru kabineta rīkojumā un piešķirts trūkstošais finansējums pagaidu telpu nomas maksai un pielāgošanai, prokuratūra un VNĪ nevar organizēt mēbeļu iepirkumu un uzsākt telpu pielāgošanas darbus.

Ņemot vērā minēto, kā arī esošo situāciju pasaulē, kas saistās ar būtisku darba spēka trūkumu, materiālu sadārdzinājumu kā arī neprognozējamu būvniecības iepirkumu gaitu, nepieciešams paredzēt Kalpaka bulvāra projektā tehnoloģisko pārtraukumu, kas nozīmēs būvniecības darbus sākšanu tikai pēc pagaidu telpu pielāgošanas, un šī iemesla dēļ ir nepieciešams pagarināt projekta realizēšanas termiņu vismaz līdz 2026.gada 31.oktobrim.

Ņemot vērā iepriekš minētos apstākļus, nekustamā īpašuma Kalpaka bulvārī 6 pārbūves projekta īstenošanai papildus nepieciešams finansējums 8 420 235 eiro ar PVN apmērā, informē FM.

Tostarp būvniecības izmaksu pieaugums ir 8 110 384 eiro ar PVN, papildus projektēšanai nepieciešamais finansējums 173 855 eiro ar PVN, bet papildus projekta vadības izmaksas ir 135 996 eiro (bez PVN), izmaksu pieaugums saistīts ar projekta izpildes termiņa pagarinājumu.

Precīzākas būvniecības darbu izmaksas varēs noskaidrot pēc attiecīga būvniecības iepirkumu veikšanas, kad būs pilnībā izstrādāts būvprojekts un zināmi visi nepieciešamie risinājumi. Kamēr nebūs rasts risinājums trūkstošā finansējuma piesaistē VNĪ nevarēs pilnvērtīgi turpināt projekta realizēšanu, proti noslēgt līgumu par būvniecības darbu veikšanu un uzsākt būvdarbus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Kriminālziņas Vīrietim par prokurores telefona nozagšanu piemēro cietumsodu

Rīgas pilsētas tiesa kādam vīrietim par prokurores telefona nozagšanu prokuratūras telpās piemērojusi cietumsodu, liecina publiski pieejamais tiesas lēmums.

Sabiedrība Advokāti rosinās Tieslietu padomi vērtēt ģenerālprokurora rīcību

Latvijas Zvērinātu advokātu padome (ZAP) vērsīsies Tieslietu padomē un aicinās veikt pārbaudi par ģenerālprokurora Jura Stukāna izteiktajiem pārmetumiem Jēkabpils novadā nogalinātās sievietes juristei, aģentūrai LETA pastāstīja padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Sabiedrība LU rektoram uzrāda apsūdzību par iespējamu nelikumīgu pabalstu izmaksu

Prokuratūra uzrādījusi apsūdzību Latvijas Universitātes (LU) rektoram Indriķim Muižniekam par iespējamu nelikumīgu pabalstu izmaksu augstskolā.

Sabiedrība Prokuratūrā nav vakcinējušās apkopējas un daži prokurori

Prokuratūrā pret Covid-19 nevēlas potēties daži prokurori, bet ģenerālprokurors Juris Stukāns cer uz "uz viņu nākšanu pie prāta" līdz novembra vidum.