• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


PVD aicinās noteikt ierobežojumus suņu un kaķu ievešanai no trešajām valstīm

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:35, 07.11.2023


Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis, piedaloties Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu galveno veterināro amatpersonu darba grupas sanāksmē, aicinās Eiropas Komisiju (EK) noteikt ierobežojumus suņu un kaķu komerciālai ievešanai no trešajām valstīm, pavēstīja PVD pārstāvji.



PVD norāda, ka šāds aicinājums ir nepieciešams, ņemot vērā būtisko skaitu suņu un kaķu, kurus pēdējā gada laikā no trešajām valstīm mēģina ievest Eiropas Savienībā (ES), konstatētos pārkāpumus saistībā ar pavaddokumentiem, kas rada bažas par dzīvnieku patieso veselības stāvokli, kā arī no tiem izrietošos trakumsērgas riskus.

Dienestā skaidro, ka PVD ir sācis suņu un kaķu komerciālo sūtījumu pastiprinātu kontroli uz ES ārējās robežas, tostarp noņemot dzīvnieku asins paraugus izmeklējumam uz antivielām pret trakumsērgas vakcīnas vīrusu, lai pārliecinātos, vai dzīvnieki patiešām ir vakcinēti.

Dienestā uzsver, ka sešos no šobrīd izmeklētajiem 14 asins paraugiem trakumsērgas antivielu titrs ir ļoti zems, kas nozīmē, ka antivielu līmenis šo dzīvnieku asinīs nav pietiekams aizsardzībai pret trakumsērgu.

Visos gadījumos pārāk zemais antivielu līmenis konstatēts suņiem, kuri tiek ievesti ES no Baltkrievijas un Krievijas ar Baltkrievijā izsniegtiem veterinārajiem sertifikātiem dzīvnieku ievešanai ES un Krievijā izsniegtām pasēm. Suņu saņēmēji atbilstoši informācijai pavaddokumentos ir gan dažādās ES valstīs dzīvojoši iedzīvotāji, gan dzīvnieku patversmes Vācijā.

Tāpat dienestā atzīmē, ka EK Pārtikas krāpniecības sistēmā saņemti vairāki brīdinājuma ziņojumi par gadījumiem, kad suņi, kuriem kā galamērķa valsts pavaddokumentos tikusi norādīta Itālija, Beļģija, Francija vai kāda cita ES valsts, norādītajās adresēs nemaz nav ievesti un atsevišķas adreses šajās valstīs nemaz neeksistē.

Līdz ar to ir pamatotas aizdomas, ka šo dzīvnieku patiesais galamērķis ir pavisam citas valstis.

Kopumā šogad Latvija ir sagatavojusi 15 ziņojumus EK Pārtikas krāpniecības sistēmā par suņu ievešanas pārkāpumiem.

Dienestā skaidro, ka caur Latvijas robežkontroles punktiem no Krievijas un Baltkrievijas uz dažādiem galamērķiem ES mēnesī tiek ievesti vairāk nekā 400 mīļdzīvnieku komerciālo sūtījumu, kas ir vairāk nekā 1000 suņu un kaķu mēnesī. Tostarp Latvija kā galamērķis 2023.gada deviņos mēnešos ir bijusi 340 no Krievijas un Baltkrievijas ievestajiem mīļdzīvniekiem jeb aptuveni 38 mīļdzīvniekiem mēnesī.

Vienlaikus valsts zinātniskā institūta "BIOR" laboratorija, kas ir vienīgā laboratorija Latvijā, kas veic izmeklējumus antivielām pret trakumsērgas vakcīnas vīrusu, uz aizdomu pamata no Eiropas valstu kompetentajām iestādēm regulāri saņem pieprasījumus par it kā "BIOR" laboratorijas izdoto testēšanas pārskatu autentiskumu. Visi šie atsūtītie testēšanas pārskati ir saistīti ar trešo valstu kaķu un suņu veiktajām analīzēm. Pārbaudot "BIOR" laboratorijas datu bāzē aizdomīgos testēšanas pārskatus, secināts, ka lielākā daļa no šiem testēšanas pārskatiem ir viltoti.

PVD atgādina, ka, pateicoties sistemātiskai savvaļas dzīvnieku vakcinācijai, kas kopš 2005.gada regulāri tiek veikta pavasarī un rudenī, trakumsērga Latvijā ir izskausta. Pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem konstatēts 2010.gadā, bet mājas (istabas) dzīvniekiem - 2012.gadā. Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija 2015.gadā Latviju oficiāli atzinusi par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.

Sabiedrība Kā ārzemnieki dienēs Latvijas armijā (+VIDEO)

Aizsardzības ministrija paredzējusi mainīt Militārā dienesta likumu, lai palielinātu karavīru skaitu.

Sabiedrība Miris kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis

80 gadu vecumā mūžībā devies kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs, 5. un 6.Saeimas deputāts Alfreds Čepānis, informē parlamentā.

Lasiet arī