• Maija,
  • Paija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Deputāti pieprasa saglabāt 5% PVN likmi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:32, 07.11.2023

Andris Ērglis


Samazinātā PVN likme piecu procentu apmērā Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām ieviesta 2018.gadā, un tās piemērošana pēc tam tika pagarināta līdz 2023.gada beigām. Valdības koalīcija vienojas svaigiem augļiem un dārzeņiem piemērot 12% PVN.


Foto: LETA

Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas deputāti šodien lēma ar vēstuli vērsties Finanšu ministrijā, aicinot arī turpmāk Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem saglabāt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi piecu procentu apmērā.

"Lēmām aicināt Finanšu ministriju un finanšu ministru vēlreiz izvērtēt ieceri nākamā gada budžetā paaugstināt PVN likmi mūsu dārzeņiem, ogām un augļiem un tomēr saglabāt līdzšinējo samazināto likmi," pauda Ēnu ekonomikas apakškomisijas priekšsēdētaja Linda Matisone.

Šodienas sēdē deputāti uzklausīja gan augļu, ogu un dārzeņu audzētājus, pārstrādātājus un tirgotājus, gan arī atbildīgo institūciju pārstāvjus par kopējo situāciju nozares tirgū un to, kā piemērojamās likmes ietekmē gan nozari, gan patērētājus.

Nozares pārstāvji deputātiem akcentēja, ka pēc piecu procentu samazinātās PVN likmes ieviešanas 2018.gadā statistikas dati uzrādījuši pozitīvu ekonomisko ietekmi, tostarp ēnu ekonomikas mazināšanos - palielinājusies legālā nodarbinātība, uzlabojusies nodokļu nomaksa, samazinājušies pārkāpumi dažādu prasību ievērošanā. Tāpat nozares pārstāvji atzīmēja, ka uzlabojusies tirgus konkurence un iedzīvotāju maciņos palicis vairāk naudas, ko var tērēt citām vajadzībām. Savukārt, atceļot pazemināto likmi, prognozējams ēnu ekonomikas pieaugums, jo vietējais vairumtirgotājs cenas ziņā nespēs konkurēt ar tirgotājiem no ārvalstīm.

Samazinātā PVN likme piecu procentu apmērā Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām ieviesta 2018.gadā, un tās piemērošana pēc tam tika pagarināta līdz 2023.gada beigām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā rīkos psiholoģiskā atbalsta nometnes bērniem no Ukrainas

Rīgā rīkos psiholoģiskā atbalsta nometnes bērniem no Ukrainas.

Sabiedrība Aptuveni 700 NATO karavīrus izvietos netālu no Rīgas lidostas

Gatavojoties NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanai līdz brigādes līmenim, paredzēts, ka aptuveni 700 sabiedroto karavīrus izvietos Mārupes novadā, informē aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Sabiedrība Peldošā laboratorija pēta Liepājas ezera stāvokli (+VIDEO)

Skolēni varēs ievākt reālvidē ūdens un tajā esošo organismu – zooplanktonu, fitoplanktonu, bentosa – paraugus.

Lasiet arī

Sabiedrība Koalīcija vienojas augļiem un dārzeņiem piemērot 12% PVN samazināto likmi

Svaigiem augļiem un dārzeņiem nākamajā gadā Latvijā piemēros pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi 12%, par koalīcijā panākto vienošanos pirmdien medijiem pavēstīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Ekonomika Ministrs: Pelēkais tirgus var palielināties, bet var arī nepalielināties

Diskusijas par samazinātā pievienotā vērtības nodokļa (PVN) saglabāšanu augļiem un dārzeņiem vēl nav noslēgušās, intervijā aģentūrai LETA teica zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).

Ekonomika Saeima noraida opozīcijas priekšlikumus atsevišķiem produktiem samazināt PVN

Saeima šodien noraidīja opozīcijas partiju "Stabilitātei", ''Latvija pirmajā vietā'' (LPV) un Nacionālās apvienības (NA) frakciju priekšlikumus, ar kuriem tika piedāvāts atsevišķiem produktiem samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmes.

Ekonomika Līdz ar PVN samazināto likmi augļiem un dārzeņiem ir pieaudzis importa patēriņš

Līdz ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi augļiem un dārzeņiem Latvijā ir pieaudzis importa produkcijas patēriņš, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).