• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šajā gadsimtā Latvijā būs ap 30% senioru, kas vecāki par 65 gadiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 11:10, 06.11.2023


Mūsu valsts zinātnieki un ārvalstu viesi pētīs izmaiņas demogrāfijā un tautsaimniecībā, pieaugot vidējam vecumam.


Viens no mūsdienu pasaules izaicinājumiem ir nepieciešamība palielināt novecojošās sabiedrības veselīgi pavadītos dzīves gadus un ilgmūžību.

25. novembrī Latvijas Universitātes Dabas mājā notiks ilgmūžības pētniecībai veltīta konference, kuru organizē Baltijas ilgmūžības alianse (Longevity Alliance Baltic).

"Longevity jeb ilgmūžības izaicinājums ir iespēja izveidot ekosistēmu, kurā dažādu nozaru pētnieki, mediķi, IT speciālisti un tehnoloģiju radītāji var kopīgiem spēkiem meklēt risinājumus tādām veselības problēmām, kuras ir saistītas ar novecošanos. Latvijai šajā jomā ir labi attīstīta zinātnisko pētījumu bāze un potenciāls attīstībai, izmantojot biomedicīnas industrijas uzkrāto pieredzi," uzsver LIAA tehnoloģiju pārstāvniecības vadītāja Izraēlā Irina Rubinčika.

Viens no mūsdienu pasaules izaicinājumiem ir nepieciešamība palielināt novecojošās sabiedrības veselīgi pavadītos dzīves gadus un ilgmūžību. Šis izaicinājums ir ļoti svarīgs Baltijas valstīm. COVID pandēmijas izplatības periodā, 2020. un 2021. gadā, galvenokārt vecāka gadagājuma cilvēku veselības pasliktināšanās dēļ, Latvijā vidējais paredzamais mūža ilgums samazinājās par aptuveni 2 gadiem (no 75,5 gadiem 2019. gadā līdz 73,5 gadiem 2021. gadā), Lietuvā tas samazinājās par 2,5 gadiem (no 76,2 līdz 73,7 gadiem) un Igaunijā par 1,5 gadiem (no 78,6 līdz 77,1 gadam). Šo paredzamā dzīves ilguma samazināšanos galvenokārt noteica gados vecāku cilvēku lielā neaizsargātība pret pandēmiju.

Gan salīdzinoši zemais paredzamās dzīves ilgums, gan tā straujais samazinājums ir viens no sliktākajiem rādītājiem attīstītajās valstīs. Tajā pašā laikā vecāka gadagājuma iedzīvotāju skaita pieaugums ir viens no lielākajiem attīstītajās valstīs, un Latvijā pašlaik vērojams straujākais iedzīvotāju skaita samazinājums ES. Nemainoties situācijai, Latvijā šajā gadsimtā iedzīvotāju skaits samazināsies par vairāk nekā 30 %, bet vecāka gadagājuma cilvēku (65+) īpatsvars palielināsies līdz vairāk nekā 30 %.

Ilgdzīves tematikai veltītās konferences mērķis ir veicināt izpratni par jautājumiem, kas saistīti ar novecošanu, izglītot sabiedrību par veselīgas ilgmūžības pētniecību un attīstību un palīdzēt veidot ilgmūžības kopienu Baltijas reģionā, veicinot tālāku ilgmūžības jomas attīstību starptautiskā līmenī.

"Tas ir lieliski, ka notiek šāda konference. Īpaši svarīgi ir tas, ka šīs aktivitātes pamatā ir starptautiskā sadarbība. Kā ilgmūžības alianses "Longevity Alliance Baltics" un konferences dalībnieks esmu lepns, ka arī mūsu valsts Izraēla aktīvi iesaistās šajā sadarbībā," saka Dr. Ilia Stamblers, "Vetek" senioru asociācijas priekšsēdētājs Izraēlā un Baltijas ilgdzīves alianses konsultatīvās padomes loceklis.

Pastāv neatliekama sociāla nepieciešamība mainīt negatīvo saslimstības un mirstības tendenci, izstrādājot un ieviešot jaunas medicīnas tehnoloģijas, kas paredzētas ar novecošanu saistītu slimību profilaksei un vecāka gadagājuma cilvēku veselības uzlabošanai. Konferencē tiks prezentēti jaunākie sasniegumi ilgmūžības medicīnā, datu analīzē un politikā veselīgas ilgmūžības un ar novecošanu saistītu slimību profilakses jomā, apskatot ASV, Ķīnas un Izraēlas pieredzi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa «Verde» otrā ēka

Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa "Verde" otrā ēka, informē biroju kompleksa attīstītāja "Capitalica Asset Management" pārstāvji.

Sabiedrība Valsts prezidenta kancelejas vadītāja no bijušā dzīvesbiedra saņēmusi 31000 eiro

Valsts prezidenta kancelejas vadītāja Gunda Reire pērn no bijušā dzīvesbiedra, Saeimas deputāta, bijušā finanšu ministra Jāņa Reira (JV) saņēmusi ap 31 000 eiro, no kuriem 5960 eiro veido uzturlīdzekļi, liecina viņas amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Sabiedrība Tērvetes parks kļūs apmeklētājiem pieejamāks (+VIDEO)

Sprīdītis kļuvis par dabas skaistuma atjaunošanas simbolu.

Sabiedrība Prezidents nosauc galveno budžeta jostu savilkšanas gadījumā

Ja saistībā ar neiepriecinošiem finanšu rādītājiem nāksies īstenot tā dēvētos budžeta konsolidācijas pasākumus, tad galvenais ir, lai neciestu iekšējā un ārējā drošība, izglītība, valsts konkurētspēja un arī veselības aprūpe, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Lasiet arī

Sabiedrība Senioru Saeima: Steidzami jāievieš pasākumi nabadzības risku novēršanai

Gados vecāku cilvēku interešu aizstāvībai būtisks ir kvalitatīvs senioru nevalstisko organizāciju (NVO) un valsts pārvaldes dialogs, tai skaitā arī par tādām senioriem vitāli svarīgām tēmām kā nabadzības risku mazināšana, sociālā atbalsta pasākumu klāsta paplašināšana un empātijas trūkums valsts institūcijās, šādu vērtējumu pauda biedrības "Latvijas senioru kopienu apvienība" (LSKA) struktūrvienība "Senioru Saeima".

Sabiedrība Cēsu novadā vientuļie pensionāri var pieteikties palīdzībai ceļu tīrīšanai ziemā

Cēsu novadā vientuļie pensionāri un personas ar invaliditāti var pieteikties pašvaldības palīdzībai privāto ceļu tīrīšanai ziemā.

Sabiedrība Pensijas šogad plānots indeksēt 1.septembrī

Lai kompensētu augošo inflāciju un energoresursu cenu paaugstināšanos, šogad plānots pensijas indeksēt agrāk - 1.septembrī -, aģentūru LETA informēja labklājības ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Oskars Priede.

Sabiedrība Eglītis rosina ieviest bāzes pensiju 136 eiro apmērā

No 2023.gada Latvijā varētu ieviest bāzes pensiju 136 eiro apmērā, šādu ieceri intervijā laikrakstam "Diena" paudis labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP).