• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Viena no mikrorajonu būtiskākajām problēmām - ēku slikts tehniskais stāvoklis

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 14:42, 03.11.2023

Andris Ērglis


14 gadu laikā Latvijā atjaunoti vien 8% jeb ap 2000 daudzdzīvokļu ēku.



Viena no Rīgas mikrorajonu būtiskākajām problēmām - ēku slikts tehniskais stāvoklis

14 gadu laikā Latvijā atjaunoti vien 8% jeb ap 2000 daudzdzīvokļu ēku.

Noslēdzies starptautiskais pilsētplānošanas pasākums "MadCity 2023": visu pušu sadarbība un iesaiste ir būtiska mikrorajonu atdzīvināšanā, valstī nepieciešama apjomīga programma ēku renovācijai.

Problēmas, kas skar tradicionālos mikrorajonus, ir daudz un dažādas: nolietojies dzīvojamais fonds, publiskās ārtelpas kvalitāte neatbilst mūsdienu pilsētplānošanas principiem, mikrorajonu pilsētvide neveicina iedzīvotāju sadarbību un saliedēšanos utt. Mikrorajonos joprojām dzīvo lielākā daļa iedzīvotāju, un tieši tāpēc ir jārod jauni un nestandarta risinājumi, lai tos padarītu par labāku un pilsētas mērogā integrētāku vietu dzīvei.
Rīgas mērs Vilnis Ķirsis, pirms "MadCity 2023" pasākuma neformālā gaistonē tikās ar interesentiem Āgenskalna priedēs, lai kopīgi izrunātu šī mikrorajona un citām Rīgas apkaimēm problemātiskos jautājumus, apmainītos ar idejām un viedokļiem. Sarunu gaitā V. Ķirsis atzīmēja, ka mikrorajonu dzīves kvalitātes uzlabošana ir viena no Rīgas domes prioritātēm.

Pasākuma laikā akcentēja vienu no mikrorajonu būtiskākajām problēmām - ēku slikto tehnisko stāvokli. Eksperti uzstājoties atzina, ka tā ir ilūzija, ka valsts sniegtais finansējums ēku atjaunošanai Latvijā ir pietiekošs. Tādēļ, lai efektivizētu un paātrinātu ēku renovācijas procesu, kad 14 gadu laikā Latvijā atjaunoti vien 8% jeb ap 2000 daudzdzīvokļu ēku, valstī ne tikai būtu jāveido visām iesaistītajām pusēm izprotamas un praktiski realizējamas programmas, bet arī valstij būtu jāizveido apjomīgs ēku atjaunošanas fonds. Turklāt ēku tehniskais stāvoklis pieprasa ne tikai namu siltināšanu un fasāžu "uzfrišināšanu": daudzām ēkām nepieciešama pilnīga atjaunošana, turklāt tas jāveic kompleksi, ietverot arī apkārtējās vides labiekārošanu, kā to, piemēram, dara kaimiņvalstīs - Lietuvā un Igaunijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas resursi un nodokļi aizplūst pāri robežām

Tā kā Eiropas Savienības valstu robežas ir atvērtas un iedzīvotāji tās var šķērsot brīvi, tad viņi to bieži arī dara. Ļoti bieži, tas notiek tādēļ, ka šķērsot robežu vilina cenas, tas, ka blakus valstī tas vai cits produkts maksā lētāk.

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā notiks konference par apkaimju nozīmi

Rīgas NVO namā šodien plkst.15 notiks konference "Apkaimju nozīme un attīstības perspektīva", aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Sabiedrība Šodien notiks ikgadējā konference "Latvija - valsts bez atkritumiem"

Šodien notiks ikgadējā konference "Latvija - valsts bez atkritumiem", kurā diskutēs par to, kā Latvijai virzīties uz zaļāku ekonomiku, ilgtspējīgāku uzņēmējdarbību un saudzīgāku resursu izmantošanu, tostarp Latvijas energoneatkarības veicināšanai, aģentūru LETA informēja AS "Latvijas zaļais punkts" pārstāvji.