• Ēriks,
  • Inese,
  • Inesis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gaujas nacionālais parks kļūs par Latvijas pirmo bioreģionu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 16:46, 30.10.2023


Pie Latvijas garākās upes tiks veicināta dabas daudzveidība.


Nacionālais lepnums tiks patiesi iemiesots.

Siguldā starptautiskā bioreģiona forumā parakstīts labas gribas memorands par Gaujas Nacionālo parku kā pirmo bioreģionu Latvijā. Tā ir apņemšanās kopīgiem spēkiem visos iesaistes līmeņos veidot dabai un klimatam draudzīgu, resursu taupīgu, dažādu sabiedrības grupu iekļaujošu un ekonomisko labklājību veicinošu vidi. Bioreģiona forums pulcēja kopumā vairāk nekā 240 dalībniekus.

Svinīgā ceremonijā memorandu parakstīja 13 institucionālie partneri, kuri cieši saistīti ar memorandā nostiprinātajiem bioreģiona darbības virzieniem.

“Labas gribas memorands par bioreģiona izveidošanu Gaujas Nacionālajā parkā ir nozīmīgs posms ceļā uz ieceri, kuru pirms pieciem gadiem sāka stāstīt iedzīvotāju izveidota biedrība “Greenfest”. Kopš 2018. gada biedrība organizē zaļā dzīvesveida festivālu, pievēršot sabiedrības, lēmumu pieņēmēju, politikas veidotāju, uzņēmēju uzmanību nepieciešamībai veidot jaunu ekonomiku. Un darot to nevis caur aizliegumu prizmu, bet radot jaunas iespējas un priekšrocības,” par bioreģiona izveides aizmetņiem atklāj Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietniece un Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova.

Labas gribas memorands ietver sešus principus un astoņus prioritāras rīcības virzienus, kuri ir vērsti uz to, lai veicinātu bioloģiskās pārtikas ražošanu un patēriņu reģionā, nodrošinātu dabas saglabāšanu un atjaunošanu, mazinātu atkritumu rašanos sadzīvē un saimniekošanā, veicinātu vietējā apritē balstītu ekonomiku, veicinātu pāreju uz atjaunojamajiem energoresursiem, atbalstītu saudzīgu dabas resursu un kultūrvēsturiskā mantojuma izmantošanu un attīstītu tūrismu, kas piedāvā autentisku pieredzi.

“Ir svarīgi saprast, ka bioreģions nav domāts tikai un vienīgi šaurā nozīmē, ar to saprotot bioloģisko lauksaimniecību. Bioreģions ir viss vienlaicīgi – lauksaimniecība, uzņēmējdarbība, izglītība, tūrisms, mājsaimniecība, attieksme par to, kā dzīvot un saimniekot. Tas ļoti lielā mērā ir saistīts ar jaunu paradumu veidošanu. Būtiski, ka memorandā nav neviena aizlieguma. Šeit ir tikai aicinājums veicināt, attīstīt, atbalstīt, stiprināt. Tas nozīmē – mācīties dzīvot un strādāt ar jauniem paradumiem,” stāsta Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa.

Forumā visas dienas garumā ar izglītojošiem stāstiem un praktiskiem piemēriem par bioreģionu izveidi gan Latvijā, gan pasaulē dalījās pārstāvji no valsts, pašvaldību, nevaldības un privātajām organizācijām, kā arī pieaicinātie ārvalstu eksperti, apskatot nozīmīgākos aspektus veiksmīga, ilgtspējīga bioreģiona izveidei.

Pasākuma starplaikos foruma dalībniekiem bija iespēja baudīt uzkodas, kurās izmantoti vietējo bioloģisko zemnieku saimniecību un uzņēmumu radīti produkti. Tāpat ikviens klātesošais varēja aplūkot īpaši šim forumam veltītu bioloģisko produktu stendu. Visi tajā redzamie pārtikas produkti ražoti Gaujas Nacionālajā parkā esošajās zemnieku saimniecībās un uzņēmumos, ziņo vietne sigulda.lv.

Labas gribas memorandam ir aicināta pievienoties ikviena privātpersona un organizācija, kas piekrīt memoranda saturam un ir gatava līdzdarboties tā īstenošanai dzīvē. Memorands būs pieejams parakstīšanai ikvienam – gan juridiskām, gan privātpersonām. Labas gribas memorands lasāms šeit.

Forumu organizēja Siguldas novada pašvaldība, Cēsu novada pašvaldība, biedrība “GreenFest”, Vidzemes plānošanas reģions un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Forumu finansiāli atbalstīja Interreg Baltijas jūras reģiona sadarbības programmas projekti “We Make Transition!” un “KISMET”, pētniecības un inovācijas atbalsta programmas “Apvārsnis 2020” projekts “CITIES2030”, kā arī Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.– 2021. gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” projekts “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā” (projektu finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Sabiedrība Latvijas peldvietas saņems «Zilos karogus»

Rīgā, vides izglītības konceptvietā "Šūna", šodien plkst.11 notiks "Zilā karoga" svinīgā pasniegšana, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatori.

Lasiet arī

Sports Olimpisko spēļu Latvijā pārskatāmā nākotnē nebūs

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) trešdien paziņoja par sarunu sākšanu ar Franciju un ASV par attiecīgi 2030. un 2034.gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanai, tādējādi Zviedrija ar partneri Latviju nepretendēs uz 2030.gada spēļu rīkošanu.

Sabiedrība Siguldas novadā pirmajā semestrī vidusskolēnu stipendijās izmaksās 9000 eiro

Siguldas novada pašvaldība šī mācību gada pirmajā semestrī vidusskolēnu stipendijās plāno izmaksāt teju 9000 eiro, aģentūru LETA informē pašvaldība.

Sports Ja gribam olimpiskās spēles, tad Siguldas bobsleja trasē jāiegulda miljoni eiro

Ja Latvija iesaistīsies 2030.gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanā, uzņemot sacensības Siguldas kamaniņu un bobsleja trasē, tad šī objekta rekonstrukcijā būs jāiegulda apmēram 58 miljoni eiro, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktors Vladimirs Šteinbergs.

Sabiedrība Gaujas nacionālo parku ierosināts pārveidot par bioreģionu (+VIDEO)

Tas var palīdzēt augt vietējai uzņēmējdarbībai un vairot tūrisma potenciālu, pauž pašvaldība.