• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gandrīz pusei Latvijas bērnu trūkst izpratnes par naudas vērtību

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 21:43, 29.10.2023


Kaut arī katra otrā ģimene apspriež personīgo finanšu pārvaldīšanas pamatus, teju puse - 47% - Latvijas iedzīvotāju, kam ir bērni piecu līdz 23 gadu vecumā, norāda, ka, pēc viņu domām, bērniem sagādā grūtības izprast naudas vērtību, liecina "Swedbank" Finanšu institūta aptauja.


Foto: LETA

Aptaujā noskaidrots, ka 38% bērnu vismaz reizi nedēļā saņem kabatas naudu, taču daudziem sagādā grūtības pārdomāta tās tērēšana.

Apmēram katrs ceturtais bērns ar vecākiem pārrunā personīgo finanšu pārvaldību un naudas vērtību, savukārt katra otrā ģimene apspriež personīgo finanšu pārvaldīšanas pamatus. Tomēr visbiežāk, pēc vecāku domām, bērniem sagādā grūtības tieši naudas vērtības izpratne (47%).

Tāpat 43% vecāku uzskata, ka bērniem ir grūtības ar apdomīgu naudas tērēšanu un pārdomātu iepirkšanos, un it īpaši tā uzskata Rīgā dzīvojošie bērnu vecāki.

Kā rāda aptaujas rezultāti, bērni līdz 15 gadu vecumam visbiežāk (vidēji 79%) kabatas naudu tērē konfektēm un citām uzkodām. Šī tendence nav mainījusies kopš iepriekšējā pētījuma 2017.gadā.

Līdz 10 gadu vecumam kabatas nauda bieži tiek atvēlēta arī rotaļlietām - tās iegādājas galvenokārt pirmsskolas vecuma bērni (61%), kā arī septiņus līdz 10 gadus veci bērni (34%). No 11 gadu vecuma pieaug interese par spēlēm, izklaidēm, kā arī apģērbiem un apaviem, un kopš 2017.gada jaunieši līdz 19 gadu vecumam kabatas naudu par apģērbu un apaviem sākuši tērēt biežāk.

Vecāku atbildes liecina, ka bērni no savas kabatas naudas veido arī uzkrājumus. Pirmsskolas vecuma bērni visbiežāk krāj rotaļlietām (47%). No septiņu gadu vecuma pieaug interese par tehniku - viedtālruņiem, datoriem, planšetēm, spēļu konsolēm un tamlīdzīgi, bet jaunieši no 16 gadu vecuma jau krāj transportlīdzeklim - velosipēdam, skrejritenim, skrituļdēlim, skrituļslidām. Savukārt, sasniedzot 20 gadu vecumu, biežāk tiek krāta nauda ceļojumiem un ekskursijām (26%).

Salīdzinot ar 2017.gada pētījuma datiem, pieaugusi pirmsskolas vecuma bērnu interese par tehnoloģijām, taču saglabājas arī interese par rotaļlietām, bet pēc septiņu gadu vecuma pieaugusi interese krāt dažādiem citiem mērķiem. Jaunieši 20-23 gadu vecumā ievērojami biežāk krāj ceļošanai (2017.gadā - 16%).

Aptauju par bērnu kabatas naudu veicis "Snapshots" 2023.gada septembrī, aptaujājot 1001 Latvijas iedzīvotāju, kam ir bērni piecu līdz 23 gadu vecumā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Svētku diena būs silta, sausa un lielākoties saulaina

Valsts svētku diena Latvijā būs silta, sausa un lielākoties arī saulaina, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sagatavotā prognoze.

Sabiedrība Valsts prezidents neatkarības atjaunošanas gadadienā novēl izjust lepnumu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 34.gadadienā novēl izjust vairāk lepnuma nekā pieticības, priecāties par Latvijas cilvēkiem, kā arī radīt prieku tiem, kuri paši to nespēj atrast.

Sabiedrība Nacionālajā arhīvā notiek vērienīga rekonstrukcija (+VIDEO)

Sloka ielā 16 esošo ēku projektējis arhitekts V.R. Reslers un tā celta 1908.gadā kā pilsētas lombards.

Sabiedrība VUGD ir atļāvis Stūra mājā turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlabošanai nepieciešamie darbi.

Lasiet arī

Kriminālziņas No noziedzīgiem nodarījumiem Latvijā vidēji gadā cieš 523 bērni

Valdība šodien pieņēma zināšanai Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto ziņojumu par bērnu stāvokli valstī 2021. un 2022.gadā.

Veselība Latvijas vecāki, mācot bērnus peldēt, uzticas profesionāļiem (+VIDEO)

Tiek attīstīta roku, kāju, muguras un arī vēdera muskulatūra, kā arī tiek stiprināta kardiovaskulārā veselība.

Sabiedrība Latvijā 6% skolēnu 10-11 gadu vecumā neprot lasīt

Latvijā 6% skolēnu desmit un 11 gadu vecumā neprot lasīt, trešdien preses konferencē žurnālistiem uzsvēra Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

Kriminālziņas Par bērnu pastrādātajiem noziegumiem atbildība gulstas uz pieaugušajiem

Par bērnu pastrādātajiem noziegumiem atbildība gulstas uz pieaugušajiem, komentējot pagājušajā nedēļā pusaudžu pastrādātās slepkavības, intervijā TV3 uzsvēra Bērnu slimnīcas Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra virsārste Karīna Beinerte.