• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


NATO: Visiem pasaulē ir jāsaprot, ka Krievija rīkojas ļoti nepareizi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 21:24, 28.10.2023


Vērojot aizvien pieaugošo Krievijas imperiālismu, cilvēkiem visā pasaulē ir jāizskaidro, ka tas, ko dara Krievija, ir ļoti nepareizi, ka ir ļoti nepareizi paziņot, ka tev pienākas kāda cita valsts, ka tev pienākas kādas citas personas brīvība un pašnoteikšanās tiesības - tieši tāpēc sabiedrotie šajā jautājumā ir ieņēmuši pašreizējo pozīciju un ir skaidri pateikuši, ka atbalstīs Ukrainu tik ilgi, cik vien būs nepieciešams, intervijā aģentūrai LETA "Rīgas konferences" laikā norādīja NATO ģenerālsekretāra vietnieks izlūkošanas un drošības jautājumos Deivids Ketlers.


Foto: LETA

Ketlers pauda sapratni par Latvijas sabiedrības bažām attiecībā uz lielo Krievijas prezidenta Vladimira Putina politiku atbalstošo krieviski runājošo īpatsvaru valstī, kā arī par imperiālistiska noskaņojuma klātbūtni daļas Latvijā uzņemto Krievijas ieceļotāju prātos.

NATO ģenerālsekretāra vietnieks gan pauda cerību, ka šo no Krievijas dažādu iemeslu dēļ izbraukušo cilvēku acis un ausis būs vaļā un laika gaitā pēc Krievijas autoritārās un represiju nospiestās sabiedrības atstāšanas viņu uzskati mainīsies. "Nedrīkstam aizmirst, ka cilvēki spēj adaptēties, viņu uzskati var mainīties, un domāju, ka tam būtu jānotiek un tas notiks, kad viņi pavadīs ilgāku laiku brīvā vidē ārpus Krievijas," sacīja Ketlers.

Vienlaikus viņš kā izlūkošanas un drošības profesionālis pauda pārliecību, ka Latvijai un citām NATO valstīm ir jāpievērš liela uzmanība tam, ko tās ielaiž vai neielaiž valstī, jo ir jābūt pārliecībai, ka cilvēki, kurus nolemjam pie sevis uzņemt pastāvīgi vai uz laiku, mūs nekādi neapdraudēs.

"Tas ir svarīgi, tomēr tikpat svarīgi ir atzīt un paust atzinību Latvijas iedzīvotāju atvērtajiem prātiem un sirdīm, šos cilvēkus uzņemot," piebilda NATO ģenerālsekretāra vietnieks.

Runājot par Krievijas imperiālisma problēmu, Ketlers izcēla Latvijas un citu padomju jūgā savulaik nonākušo tautu pieredzi, ar kuru tās var dalīties, skaidrojot, piemēram, amerikāņiem, "kā tas bija un ko tas vispār nozīmēja". "Šī pieredze ir kritiski svarīga. Man ir daudz tuvu kolēģu, kas ir dzīvojuši padomju ērā, un ir ļoti aizkustinoši dzirdēt, kad cilvēki runā par to, cik viņiem svarīga ir brīvība, ka viņi nekad neatgriezīsies situācijā, kad pār viņiem dominē kāds cits, noteikti ne cita valsts," viņš piebilda.

Ketlers uzsvēra, ka nebūt ne visi Krievijas iedzīvotāji atbalsta šo tā dēvēto krievu pasaules skatījumu, toties ir skaidrs, ka to nelokāmi atbalsta prezidents Vladimirs Putins, kurš pastāvīgi atkārto visus savus galvenos apgalvojumus.

"Līdz ar to ir ļoti svarīgi gan austrumu flanga valstīm, gan visām valstīm aliansē un jebkurai pasaules demokrātijai izvērtēt, kas notiek, kad Krievija tiešām rīkojas atbilstoši šiem paziņojumiem," norādīja Ketlers. "Pat tad, ja nebūtu notikušas slepkavības, izvarošanas un spīdzināšanas, piespiedu deportācijas un nolaupīšanas, ko esam novērojuši, ir fundamentāli nepareizi paziņot, ka tev pienākas kāda cita valsts, ka tev pienākas kādas citas personas brīvība un pašnoteikšanās tiesības. Tieši tāpēc sabiedrotie šajā jautājumā ir ieņēmuši pašreizējo pozīciju un ir skaidri pateikuši, ka atbalstīsim Ukrainu tik ilgi, cik vien būs nepieciešams.

NATO ģenerālsekretāra vietnieks atzina, ka ir zaudējis pārliecību, ka karš Ukrainā varētu vienā jaukā dienā pēkšņi beigties, viņš uzskata, ka būs nepieciešams smags darbs - gan politiski, gan militāri -, lai karš pilnvērtīgi noslēgtos.

Viņš arī piesardzīgi prognozēja to, kas varētu notikt Krievijā pēc Putina ēras beigām. "Neviens jau nezin, kas nāktu Putina vietā. Varu saskatīt iespēju, kad valsts vadība sanāk kopā un kolektīvi apjauš, ka šim nelegālajam karam, kurā viņi turklāt zaudē, ir jābeidzas. Diemžēl tāpat redzu arī iznākumu, kurā dominē haoss, tomēr karš turpinās, un varbūt tas pat tiek izmantots kā tāds vienojošais faktors, lai noturētu kopā jauno režīmu, lai kas arī tas būtu," izteicās Ketlers.

NATO ģenerālsekretāra vietnieks, ka Ukraina izturēs, tā karā Ukraina uzvarēs un tiks atjaunota, pilnā apmērā un brīva.

"Tas ir mūsu mērķis. Pie tā strādā ne tikai NATO un ES dalībvalstis, bet arī daudzas citas - Ramšteinas formātā ir iesaistījušās 55 valstis no visas pasaules. Tas notiek ne tikai tāpēc, ka šīs valstis Ukrainas uzvaru uzskata par taisnīgu un vēlamu, bet arī tāpēc, ka šī uzvara ir ļoti svarīga starptautiskajai uz likumiem balstītajai kārtībai, kas ir fundamentāli balstīta uz likuma varu un brīvību," viņš norādīja. "Runājot par Krieviju - varam pieredzēt plašu iznākumu spektru. Krievija ir uzsākusi nelegālu karu, tā ir Krievija, kas ir par to atbildīga, un tā ir Krievija, kas jutīs sekas tam, kādus lēmumus tās līderi ir pieņēmuši.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Atklās NATO daudznacionālās brigādes infrastruktūru

NATO daudznacionālās brigādes Latvijā vadošā valsts būs Kanāda, un tā apvienos karavīrus no 12 valstīm.

Sabiedrība Sprūds: Iespējama krievu drona ielidošana Polijā ir NATO dienas kārtībā

Iespējama krievu drona ielidošana Polijā ir NATO dienas kārtībā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Pasaule NATO aviobāzē Vācijā paaugstināts drošības līmenis iespējamu draudu dēļ

NATO ir paaugstinājusi drošības līmeni savā aviobāzē Vācijas rietumu pilsētā Geilenkirhenē, balstoties uz izlūkošanas informāciju par potenciāliem draudiem.

Pasaule Stoltenbergs iebilst pret ideju, ka Polija varētu notriekt Krievijas raķetes

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs iebilst pret ideju, ka Polija varētu notriekt Krievijas raķetes virs Ukrainas reģioniem, kas atrodas blakus Polijas robežai.