• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Delna skolās izglītos jauniešus par pilsonisko līdzdalību

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 18:22, 21.09.2023


Biedrība "Sabiedrība par atklātību - Delna" ("Delna") ar "British Council" pārstāvniecību Latvijā līdz gada beigām 14 Latvijas skolās izglītos skolēnus par pilsonisko līdzdalību un skolēnu iespējām piedalīties lēmumu pieņemšanā savā skolā un pašvaldībā, informēja "Delnas" pētniece un projektu vadītāja Trīne Žagare.



No šī gada jūnija līdz nākamā gada janvārim "Delna" un "British Council" pārstāvniecība Latvijā īsteno projektu "Skolēnu pilsoniskā līdzdalība", lai informētu skolotājus, skolēnus un skolas administrāciju par pilsoniskās līdzdalības formām, tostarp līdzdalības budžetu, un atbalsta pilsoniskās līdzdalības aktivitāšu ieviešanu skolās.

Žagare sacīja, ka projekts tiek īstenots ar mērķi veicināt pilsonisko aktīvismu jauniešu vidū, radot iespēju gūt pieredzi un zināšanas saistībā ar pilsonisko līdzdalību, attīstīt skolēnu sadarbības prasmes, kā arī stiprināt kontaktus institucionālā līmenī - starp skolu un pašvaldību, lai skolas laikā apgūtās pilsoniskās līdzdalības iemaņas veiksmīgi izdotos pārnest arī uz vietējās kopienas un pašvaldības līmeni.

"Mums ir nozīmīgi atbalstīt šo projektu, jo esam guvuši pārliecību, ka jauniešiem jau skolā ir jāmāca apzināties sevi kā daļu no demokrātiskas sistēmas ar spēju ietekmēt tās procesus. Tieši jaunā paaudze būs tie, kas nākotnē līdzdarbosies demokrātisku lēmumu pieņemšanā un noteiks to, cik pilsoniski aktīva būs mūsu sabiedrība," sacīja "British Council" pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Matesoviča.

Skolēni skolas mācību procesā un ārpusstundu darbā izmēģinās dažādus "Delnas" veidotus materiālus un aktivitātes par pilsoniskās līdzdalības iespējām skolā, pašvaldībā un nacionālā līmenī. Biedrība septembrī un oktobrī dosies arī klātienes vizītē uz katru no skolām, lai kopā ar skolēniem diskutētu par pilsonisko līdzdalību un iepazītu līdzdalības budžetu. Praktiskajās nodarbībās skolās piedalīsies arī katras pašvaldības pārstāvis, veicinot dialogu starp jauniešiem un viņu pašvaldību.

Žagare vērsa uzmanību, ka jaunais Pašvaldību likums, kas stājās spēkā šī gada sākumā, jauniešiem no 16 gadu vecuma paredz "līdz šim nebijušas iespējas" iesaistīties lēmumu pieņemšanā pašvaldībā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.