• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aicina pieteikt bērnus ar uzvedības traucējumiem rehabilitācijas pakalpojumam

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:55, 19.09.2023


Latvijas Bērnu Atbalsta fonds (LBAF) aicina rīdzinieku ģimenes, kurās aug bērns ar uzvedības traucējumiem un saskarsmes grūtībām, pieteikties un apmeklēt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu "Ceļš pie sevis", informē pakalpojuma vadītāja Elīna Lejiņa-Kairiša.


Foto: LETA

Rīgā deklarētajiem bērniem pakalpojums ir pieejams bez maksas. Desmit mēnešus ar bērnu un viņa ģimeni strādā LBAF speciālistu komanda, kurā ietilpst sociālais darbinieks, ģimenes atbalsta persona, ģimenes sistēmiskais psihoterapeits, klīniskais psihologs, mākslas terapeits, ergoterapeits, skaņu terapeits un citi speciālisti.

Lejiņa-Kairiša skaidro, ka visbiežāk pakalpojumu izmanto bērni, kuriem ir dažādas uzvedības problēmas, piemēram, nespēja kontrolēt dusmas, agresivitāte vai noteikumu ignorēšana ne tikai mājās, bet arī skolā un citās sabiedriskās vietās. Pakalpojuma speciālisti strādā ne tikai ar pašu bērnu, lai izprastu šādas uzvedības cēloņus, bet arī vecākiem, jo tieši no viņiem lielā mērā ir atkarīgs, vai un kāda veidosies kopējā attiecību dinamika ģimenē un kādi paradumi nostiprināsies bērna uzvedībā.

Pakalpojums "Ceļš pie sevis" ir paredzēts bērniem un viņu piesaistes personām divās vecuma grupās, proti, bērniem no četriem līdz sešiem gadiem un no septiņiem līdz deviņiem gadiem. Tas veidots tā, lai uzlabotos viņu aprūpes kvalitāte un savstarpējās attiecības ģimenē, attīstītos vai uzlabotos prasmes risināt konflikta situācijas, kā arī bērni veiksmīgāk spētu sociāli iekļauties bērnudārzā un skolā.

Lejiņa-Kairiša atzīst, ka diemžēl kopš Covid-19 pandēmijas arvien vairāk uzvedības traucējumus un saskarsmes problēmas jau šādā agrīnā vecumā bērniem rada pastiprināta un nekontrolēta viedierīču lietošana. Tāpat vērojams, ka pretēji labajai praksei vecāki viedierīces mēdz izmantot kā manipulācijas un ietekmes instrumentu pār bērnu, lai panāktu vēlamo uzvedību, taču patiesībā tas tikai veicina uzvedības un saskarsmes problēmas.

Tāpēc šogad, līdz ar pieteikšanos pakalpojumam kopā ar AS "Olainfarm" tiek īstenota sociālā kampaņa "Rādi bērnam stiķus, ne telefonu!". Tajā atgādina visiem vecākiem, ka viedierīce nav nedz aukle vai digitālais knupītis, nedz manipulācijas instruments un ar bērnu ir jāpavada kvalitatīvs laiks un jāveido attiecības klātienē - spēlējoties, rotaļājoties, sarunājoties un esot kopā, jo tā ir valoda, kuru viņi saprot, akcentē Lejiņa-Kairiša.

Viņa norāda, ka arvien biežāk programmas speciālisti saskaras ar to, ka bērna uzvedības problēmas ir saistītas arī ar pārmērīgu viedierīču lietošanu, kā arī to izmantošanu kā manipulācijas instrumentu no vecāku puses. Pakalpojumā "Ceļš pie sevis" LBAF speciālistu komanda veiksmīgi strādājusi jau ar vairākām ģimenēm, risinot arī ekrānatkarību problēmas. Smelties idejas kopīgai laika pavadīšanai ar bērniem var mājaslapā "www.stiki.lv".

Vecākiem jāaizpilda pieteikuma anketa "ej.uz/pieteiksanas_CPS", lai piedalītos pakalpojumā "Ceļā pie sevis".

Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu "Ceļš pie sevis" LBAF nodrošina Rīgas domes Labklājības departamenta piešķirtā finansējuma ietvaros un īsteno sadarbībā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu. Grupu komplektēšanu plānots noslēgt oktobrī un novembrī sāksies jau individuālās konsultācijas un saskarsmes grupas. Grupas dalībai programmā tiek veidotas gan LBAF filiālē Juglā, gan multifunkcionālajā centrā "Domino" Iļģuciemā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Kā latviešu tētis var palīdzēt saviem bērniem izaugt: pārdomā eksperts (+VIDEO)

"Ja zīdainim izdodas apvelties, ir jāizrāda prieks par to".

Sabiedrība Privātajā bērnudārzā prombūtni līdz piecām dienām varēs attaisnot vecāks

Bērna prombūtni veselības stāvokļa dēļ līdz piecām dienām privātā pirmsskolas izglītības iestādē varēs apliecināt arī bērna likumiskie pārstāvji, paredz šodien valdības pieņemtie noteikumi par Bērnu pieskatīšanas pakalpojumu.

Sabiedrība Ārste: bērni un viņu vecāki turpina pārkāpt likumu, nelietojot aizsargķiveres

Bērni joprojām turpina pārkāpt likumu, nelietojot aizsargķiveres, savukārt vecāki drošības neizpratnes dēļ pēc būtības pārkāpj bērna tiesības uz veselību, norāda Bērnu klīniskās universitātes (BKUS) virsārste Renāte Snipe.

Sabiedrība Trešdaļa vecāku plāno atvēlēt bērnu sagatavošanai skolai no 100 līdz 200 eiro

Trešdaļa jeb 33% vecāku, kuriem ir bērni vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem, plāno atvēlēt no 100 līdz 200 eiro, lai sagatavotu bērnus skolai, informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veikto aptauju.