• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valdību veidojošās partijas vienojušās, par ko Siliņa varēs atlaist ministru

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:40, 16.09.2023


Jaunā Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) varēs atlaist ministru par sankcijām pakļautu personu iekļaušanu lēmumu pieņemšanas procesā, liecina piektdien apstiprināto valdību veidojošo partiju parakstītais sadarbības līgums.


Foto: LETA

"Jaunās vienotības", "Progresīvo" un Zaļo un zemnieku savienības parakstītais sadarbības līgums ir teju kopija iepriekšējās koalīcijas sadarbības līgumam un atšķirības līguma tekstā ir vien atsevišķās sadaļās.

Vispārīgo sadarbības principu nodaļā, salīdzinot ar iepriekšējās koalīcijas līgumu, ietverti divi papildu punkti. Viens no tiem paredz, ka sadarbības partneriem jārīkojas saskaņā ar labas korporatīvās pārvaldības principiem, savukārt otrs jauninājums šajā sadaļā ir atruna, ka sadarbības partneriem nav saistoši citu sadarbības partneru vienpusēji noslēgtie līgumi vai vienošanās ar nevalstiskajām organizācijām, politiskajām organizācijām (partijām) un to apvienībām un citām fiziskām vai juridiskām personām.

Atšķirībā no iepriekšējās valdības darba sākumā noslēgtā sadarbības līguma konkrētību ir zaudējis sadarbības noteikumu punkts par atšķirīgiem balsojumiem. Krišjāņa Kariņa (JV) otro valdību veidojušās partijas bija vienojušās, ka partneri respektē cits cita tiesības balsot atšķirīgi, pirms tam koleģiāli konsultējoties un panākot vienprātību par nelaulāto dzīvesbiedru tiesību paplašināšanu, Stambulas konvencijas ratifikāciju, tautas nobalsošanas ierosināšanas sliekšņa samazināšanu, Saeimas vēlēšanu sistēmas maiņu un ģimenes jēdziena stiprināšanu. Tikmēr Siliņas vadītās koalīcijas līgumā nav ietverti konkrēti jautājumi, par kuriem partneriem var būt atšķirīgi viedokļi.

Lai, visticamāk, līgumā atrunātu daudz kritikas un satraukuma izpelnījušos jautājumu par Aivara Lemberga ietekmi, sadarbības partneri vienojušies par vēl vienu kritēriju, saskaņā ar kuru premjers var pieprasīt ministra demisiju. Ja iepriekš to pamatā varēja izdarīt, ja ministrs slikti strādājis vai zaudējis uzticību, tad tagad premjeram būs tiesības atlaist ministru arī tad, ja Ministru kabineta loceklis vai viņa pārstāvis savas ar likumu uzticētās kompetences ietvaros lēmuma pieņemšanā iesaistījis personas, uz kurām attiecināmas jebkādas Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā paredzētās sankcijas.

Vēl jaunās koalīcijas sadarbības līgums no iepriekšējās koalīcijas līguma atšķiras ar jaunu pielikumu - memorandu par neatliekami veicamajiem darbiem, kas paveicami līdz šī gada beigām. Partneri vienojušies, ka šis memorands ir neatņemama sadarbības līguma sastāvdaļa. Ar šo memorandu partneri apņēmušies ieviest mehānismus elektroenerģijas sadales tīklu tarifu pieauguma daļējai kompensācijai, banku konkurences uzlabošanai ieviest risinājumus hipotekāro kredītu refinansēšanas pakalpojumu plašākam piedāvājumam un novērst administratīvos un finanšu ierobežojumus klientu pārejai starp kredītiestādēm, ieviest banku peļņas nodokli, ratificēt Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu, nostiprināt pāru kopdzīves regulējumu, kā arī izstrādāt ilgtspējīgu izglītības finansēšanas modeli.

Jau ziņots, ka Saeimas vairākums šodien apstiprināja jauno, Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) vadīto valdību. Par jauno valdību nobalsoja 53 deputāti.

Jaunajā valdībā savu amatu saglabājuši jau iepriekšējā Ministru kabinetā strādājošie - finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) un izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Ārlietu ministra postenī oficiāli apstiprināts līdzšinējais ministra pienākumu izpildītājs un iepriekšējās valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV). Iekšlietu ministra amatā pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezies Saeimas deputāts Rihards Kozlovskis (JV).

Par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri līdz ar Saeimas lēmumu kļuvusi kādreizējā Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja, Saeimas deputāte Inga Bērziņa (JV). Savukārt veselības ministra amats uzticēts ārstam, Saeimas deputātam Hosamam Abu Meri (JV).

No ZZS ekonomikas ministra amatā apstiprināts šī politiskā spēka Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis, zemkopības ministra amatā - Saeimas deputāts Armands Krauze (ZZS), labklājības ministra amatā - kādreizējais labklājības ministrs, Saeimas deputāts Uldis Augulis (ZZS), bet klimata un enerģētikas ministra amatā - parlamentārietis Kaspars Melnis (ZZS).

No "Progresīvajiem" par kultūras ministri apstiprināta Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja direktore, Rīgas domes deputāte Agnese Logina (P), aizsardzības ministrs būs Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds (P), bet satiksmes ministrs - "Progresīvo" Saeimas frakcijas vadītājs Kaspars Briškens.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Lasiet arī

Sabiedrība Plāno pilnībā digitalizēt Ministru kabineta darbu

Ministru kabinets (MK) plāno tuvāko divu gadu laikā realizēt vienotā tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas portāla (TAP) 2.kārtu un pilnībā pāriet uz "e-valdību", liecina Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības rīcības plāna projekts.

Sabiedrība Valdība atbalsta stingrākas prasības automašīnas tehniskā stāvokļa kontrolei

Noteikumos paredzētas prasības transportlīdzekļu ziemas riepu speciālam marķējumam.

Ekonomika Siliņa: Latvija ir gatava attīstīt savu aizsardzības industriju

Latvija ir gatava attīstīt savu aizsardzības industriju, lai palielinātu Eiropas Savienības militāro kapacitāti un vienlaikus nodrošinātu papildu ekonomikas izaugsmi, uzsvēra Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), tiekoties ar Eiropas Komisijas (EK) iekšējā tirgus komisāru Tjerī Bretonu.

Sabiedrība Ministru kabinets pirmdien sanāks uz ārkārtas sēdi

Ministru kabinets pirmdien, 9.oktobrī, ārkārtas sēdē lems par jautājumiem, kas saistīti ar nākamā gada valsts budžeta likumprojektu.