• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pulkvedis Rajevs Saeimā ierosināja būvēt krīzes centrus par 100+ miljoniem EUR

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:44, 15.09.2023


Nav zināms, vai jaunais Ministru kabinets apstiprinās vērienīgus civilās aizsardzības plānus.


Bija paredzēts būvēt krīzes centrus visā Latvijā.


Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē tika izskatīts IeM sagatavotais dokuments: "Civilās aizsardzības rīcībpolitika un katastrofu pārvaldīšanas sistēmas izveides progress".

Šā gada sākumā par darba grupas vadītāju tika iecelts IeM parlamentārais sekretārs Igors Raevs. Viņš tika ievēlēts 14. Seimā no "Apvienotā saraksta".

Galvenā problēma ir krīzes pārvaldīšanas centru (KPC) celtniecība.

Ar ES Atveseļošanas un noturības mehānisma finanšu atbalstu plānots uzbūvēt 8-10 KPC (Liepājā, Daugavpilī, Madonā, Alūksnē, Līvānos, Salacgrīvā, Talsos, Tukumā, Viļānos un Alsungā). Termiņš - 2026.gads.

2023.gada 1.jūnijā noslēgts līgums par KPC būvniecību Liepājā, Salacgrīvā, Viļānos un Alsungā. 2023.gada 2.jūnijā noslēgts līgums par KPC būvniecību Madonā, Daugavpilī un Līvānos. Šobrīd šiem objektiem notiek būvprojektu izstrāde. Par atlikušajiem objektiem (Alūksnē, Tukumā un Talsos) ir noslēgusies iepirkumu procedūra un tiek gatavoti MK lēmumu projekti nepieciešamā finansējuma piesaistei.

Notiek iepirkuma dokumentācijas sagatavošana, lai īstenotu iepirkuma procedūras 15 KPC (Jēkabpils, Dobele, Preiļi, Rīga (Bolderāja), Ludza, Krāslava, Rēzekne, Balvi, Saldus, Aizkraukle, Jūrmala (Dzintari, Kauguri), Sigulda, Limbaži, Kuldīga) un viena administratīvā centra (Jelgava) būvniecībai, termiņš – 2025.gads, izmaksu prognoze - 103 151 786 eiro.


Notiek iepirkuma procedūra projektam „Agrīnās brīdināšanas sistēmas (ABS+) izveide un uzturēšana uz 4 gadiem”. Apzināti 3 pretendenti tās ieviešanai. Finansējums - 3 225 000 euro (ERAF finansējums 2 741 250 euro, valsts budžeta līdzfinansējumu 483 750 euro). Šūnu apraides ieviešana - 2024.gada vidus.

Pētījuma ”Valsts materiālo rezervju un nozares materiāltehnisko līdzekļu resursu veidošana un pārvaldīšana katastrofu pārvaldīšanas pasākumu īstenošanai un nozares apdraudējumu pārvarēšanai” mērķis ir izpētīt esošo valsts materiālo rezervju un nozares materiāltehnisko līdzekļu resursu pārvaldīšanas (vajadzību noteikšana, izvērtēšana, veidošana, apgādes ķēdes plānošana, atliktā piegāde, līgumi, iegāde, atjaunināšana, uzskaite, uzglabāšana, izsniegšana, loģistika, atsavināšana, norakstīšana, inventarizācija u.c.) sistēmu un izstrādāt stratēģisku, sistemātisku un metodisku pieeju, kas balstīta uz riska novērtējumu

Civilās aizsardzības operacionālā vadības centra izveides un aprīkošanas un darbības nodrošināšanas ietvaros paredzēti būvdarbi, telpu aprīkošana ar atbilstošiem datu pārraides tīkliem un aprīkojumu. Indikatīvās vienreizējās investīcijas - 4 315 400 euro.

Taču tagad atvaļinātais pulkvedis un militārais blogeris Raevs, visticamāk, nenonāks jaunā iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (“Jaunā Vienotība”) pakļautībā, kas nozīmē, ka konkrētos vērienīgās būvniecības plānos var rasties izmaiņas.

Krišs Ziverts


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Sabiedrība Valmierā atklās «Patria» militāro transportlīdzekļu rūpnīcu

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) šodien tiksies ar Somijas premjerministru Peteri Orpo, kurš darba vizītē apmeklēs Latviju, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejā.

Sabiedrība Ziemeļeiropas lielākais radioteleskops Irbenē kalpos NATO vajadzībām (+VIDEO)

"Centra kapacitāte un jauda ir apliecinājums Latvijas kosmosa tehnoloģiju attīstības potenciālam", - pauž A.Sprūds.

Sabiedrība Ministrs Sprūds aicina uzņēmējus izveidot aizsargvaļģi Austrumos (+VIDEO)

Baltijas aizsardzības līnija aizkavēs Krievijas iespējas veikt ātras militāras operācijas.