• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rundāles pils muzejā notiks starptautiska konference

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 17:44, 12.09.2023


Ceturtdien, 14.septembrī, Rundāles pils muzejā notiks starptautiska konference "Vēsturisko dārzu un teritoriju pārvaldība un uzturēšana", informē pils pārstāve Andra Jakoviča.


Foto: LETA

Konferencē piļu un muzeju pārstāvji no Baltijas jūras reģiona valstīm apspriedīs jautājumus, kas saistīti ar dārzu un teritoriju vēsturi, to atjaunošanu un uzturēšanu, kā arī tūristu piesaisti un sabiedrības iesaisti.

Konferences mērķis ir rosināt plašāku diskusiju par kultūrainavu, pievēršot uzmanību ne tikai būvmantojumam, bet arī apkārtējai videi, uzlūkojot to visu kā vienotu veselumu.

Pasākumā būs iespēja dzirdēt vairākus vietējos pieredzes stāstus par vēsturisko dārzu izveidi un atjaunošanu, kā arī uzzināt vairāk par Louhisāri muižas dārzu izveidi Somijā. Šī muiža ir daļa no Somijas Nacionālā muzeja, un augļu un garšaugu dārzi pie tās tika ierīkoti 2016.gadā, iedvesmojoties no somu botāniķa Pēra Kalma lekcijām 18.gadsimta otrajā pusē. Konferencē muižas pārvaldnieks Jouni Marjameki dalīsies arī ar apmeklētāju atsauksmēm un iezīmēs ieguvumus un problēmas, kas saistītas ar dārzu uzturēšanu.

Kopējā referātu klāstā izceļas Gdaņskas muzeja speciālista, vēsturnieka Andžeja Hojas mutvārdu vēstures pētījums par Visloujsces kopienu 20.gadsimtā. Šī kopiena no viduslaikiem līdz 20.gadsimta 70. gadiem pastāvējusi nelielā teritorijā pie Visloujsces cietokšņa, kas Gdaņskas vēsturē ilgus gadsimtus bijis militāri svarīgs. Vēsturnieks dokumentējis kopienas locekļu atmiņas par tās dzīvi "cietokšņa ēnā", iezīmējot konferencē arī nemateriālā kultūras mantojuma lomu.

Konference Rundāles pils muzejam vienlaikus ir iespēja iepazīstināt plašāku ārvalstu speciālistu loku ar Rundāles pils dārzu - gan referāta formā, pievēršoties Rundāles pils dārza atjaunošanai un tās nozīmei, gan iepazīstinot ar dārzu klātienē. Konferenci varēs vērot tiešraidē Rundāles pils muzeja "Facebook" lapā. Pasākums notiks angļu valodā, pēc pasākuma būs pieejams ieraksts arī latviešu valodā.

Konference norit ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu projektā "Heritage.lv". Konferences norisi atbalsta Baltijas jūras piļu un muzeju asociācija un Bauskas novada pašvaldība.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas resursi un nodokļi aizplūst pāri robežām

Tā kā Eiropas Savienības valstu robežas ir atvērtas un iedzīvotāji tās var šķērsot brīvi, tad viņi to bieži arī dara. Ļoti bieži, tas notiek tādēļ, ka šķērsot robežu vilina cenas, tas, ka blakus valstī tas vai cits produkts maksā lētāk.

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā notiks konference par apkaimju nozīmi

Rīgas NVO namā šodien plkst.15 notiks konference "Apkaimju nozīme un attīstības perspektīva", aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Sabiedrība Šodien notiks ikgadējā konference "Latvija - valsts bez atkritumiem"

Šodien notiks ikgadējā konference "Latvija - valsts bez atkritumiem", kurā diskutēs par to, kā Latvijai virzīties uz zaļāku ekonomiku, ilgtspējīgāku uzņēmējdarbību un saudzīgāku resursu izmantošanu, tostarp Latvijas energoneatkarības veicināšanai, aģentūru LETA informēja AS "Latvijas zaļais punkts" pārstāvji.

Kultūra Muzeju naktī runās par latviešu kino leģendu Adu Neretnieci (+VIDEO)

"Kinorežisors - tā ir nolādēti grūta profesija, īpaši sievietei".

Kultūra Azerbaidžānas paklāji rotā Liepājas muzeju (+VIDEO)

Aušanai tiek izmantots tikai roku darbs.