• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Siliņa ziņoja ANO, kā Latvija veido pilsoņus no PSRS imigrantu bērniem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:45, 08.09.2023


Mazāk nekā 5% viņu vecāku vēlējās rūpēties par ES un NATO pasēm savām atvasēm.


Nepilsoņu pastāvēšanas problēmu Latvijā lielākā daļa politiķu nepamana.


Latvijas Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa (Jaunā Vienotība), šobrīd ieņemot labklājības ministra amatu, parakstīja ziņojumu Apvienoto Nāciju Organizācijas Bērnu tiesību komitejā. Dokumentā, kas publicēts valdības tīmekļa vietnē tapportals.gov.lv, ANO sniedz virkni ieteikumu mūsu valstij.

Jo īpaši ir ANO Komitejas ieteikums: "Pievērst lielāku uzmanību tam, lai visiem bērniem būtu piekļuve pilsonībai, tostarp pārskatot Pilsonības likumu, lai pilsonība automātiski tiktu piešķirta tiem Latvijā dzimušajiem bērniem, kuri citādi būtu bezvalstnieki un kuri nākuši pasaulē vecākiem ar nepilsoņu statusu vai vecākiem, kuri nevar savu pilsonību nodot bērniem".

Ministre ziņo: lai izbeigtu Latvijas nepilsoņa statusa piešķiršanu bērniem, Saeima 2019. gada 17. oktobrī pieņēma likumu “Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem”, kurš stājās spēkā 2019. gada 19. novembrī. Tajā noteikts, ka tiek izbeigta nepilsoņa statusa piešķiršana pēc 2020. gada 1. janvāra dzimušiem bērniem.

Pēc 2020. gada 1. janvāra dzimušie Latvijas nepilsoņu bērni, neatkarīgi no dzimšanas vietas, tiek atzīti par Latvijas pilsoņiem, ja vien bērns nav bijis citas valsts pilsonis. Latvijas pilsonību var iegūt bērns, ja viņa dzimšanas brīdī abi vecāki ir nepilsoņi, vai viens no vecākiem ir nepilsonis, bet otrs – bezvalstnieks vai nav zināms, vai saskaņā ar vecāku savstarpēju vienošanos, ja viens no vecākiem ir nepilsonis, bet otrs – citas valsts pilsonis.

Saskaņā ar PMLP sniegto informāciju 2021. gadā Latvijā bija 2855 bērni nepilsoņi vecumā no 0 līdz 18 (neieskaitot) un 118 nepilsoņu bērni atzīti par pilsoņiem. Savukārt 2022. gadā 2421 bērni vecumā no 0 līdz 18 (neieskaitot) bija nepilsoņi un 133 nepilsoņu bērni atzīti par pilsoņiem. Salīdzinoši 2019. gadā 1.janvārī bija 3 998 bērni nepilsoņi.

"Vienlaikus jāatzīmē, pauž Evika Siliņa, -ka līdz ar 2013. gada grozījumu Pilsonības likumā stāšanos spēkā ir maksimāli atvieglota Latvijā dzimušo nepilsoņu un bezvalstnieku bērnu reģistrācija - šobrīd pēc viena vecāka gribas bērnu atzīst par Latvijas pilsoni vienlaikus ar bērna dzimšanas reģistrāciju dzimtsarakstu nodaļā".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Lasiet arī

Pasaule Baletdejotājai Ilzei Liepai varētu atņemt Lietuvas pilsonību

Krievijas baletdejotājai Ilzei Liepai, kuras tēvs ir latviešu baletdejotājs Māris Liepa, par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atbalstošiem izteikumiem varētu tikt atņemta Lietuvas pilsonība, kas viņai piešķirta par īpašiem nopelniem.

Sabiedrība Saeima ļauj augstām valsts amatpersonām būt dubultpilsoņiem

Saeima šodien noraidīja "Latvija pirmajā vietā" (LPV) Saeimas frakcijas rosinājumu liegt augstām valsts amatpersonām būt dubultpilsoņiem.

Sabiedrība Sagatavoti grozījumi Pilsonības likumā

Jaunās vienotības Saeimas deputāti sagatavojuši grozījumus, lai pilnveidotu Pilsonības likumā paredzēto Latvijas Republikas pilsonības atņemšanas tiesisko regulējumu. Šodien ar tiem deputāti iepazīstinās sadarbības partnerus.

Sabiedrība Kandidātus Latvijas pilsonības iegūšanai pārbauda 13 specdienesti (+VIDEO)

Latvijas pilsonības iegūšanas temps salīdzinājumā ar 1995.gadu ir samazinājies vairākas reizes.