• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Policija aizliedz cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem izbraukt no Latvijas

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:44, 01.09.2023


Pēc IeM informācijas, nepieciešams novērst cilvēku tirdzniecību, 2023. gadā aktivitātēm tiks tērēti 1 525 892 eiro.


"Likumprojekts atbilst Latvijas saistībām", pauž IeM.

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par policiju"" izstrādāts, lai paredzētu nacionālo mehānismu lēmuma par liegumu personai izceļot no Latvijas Republikas pieņemšanai.

Likumprojekts paredz noteikt, ka, saņemot informāciju vai iesniegumu, Valsts policijas darbinieks nekavējoties izvērtē, vai ir pietiekams pamats uzskatīt, ka personas dzīvība, veselība vai drošība var tikt apdraudēta jeb, vai pastāv personas neaizsargātība. Termins "neaizsargāta persona" projekta ietvaros nav aprobežots ar personas rīcībspēju.

Mafija un "nekonvencionāla izdziedināšana"

Valsts policija ir konstatējusi, ka personu vervēšanas ekspluatācijai tendences, lielākoties, paliek nemainīgas. Proti, vervēšana notiek, izmantojot internetu, sociālos tīklus vai personiskas pazīšanās: iepazīstoties interneta tīmeklī, atsaucoties uz vilinošiem darba un iepazīšanās sludinājumiem, ar paziņu, radinieku, darbā iekārtošanās komersantu līdzdalību un apzinātu rīcību. Mazinās personu piespiešanas aspekts un draudi, lielākoties, tiek izmantota maldināšana vai labumu solīšana, kā arī personas ievainojamība. Visbiežāk informāciju par potenciālajiem cilvēku tirdzniecības upuriem un iespējamu personu ekspluatāciju Valsts policija saņem no Latvijas Republikas diplomātiskajām pārstāvniecībām ārvalstīs un Konsulārā departamenta, Valsts darba inspekcijas, pašvaldību sociālajiem dienestiem, potenciālā cilvēku tirdzniecības upura vai viņa tuviniekiem, ārvalstu tiesībsargājošajām iestādēm vai nevalstiskajām organizācijām.

Kā piemērs, kad lēmums par liegumu personai izceļot no Latvijas Republikas varētu tikt pieņemts, būtu turpmāk minētais gadījums.

Rīcībspējīgai personai ir noteikts lietot medikamentus tās psihiskā stāvokļa dēļ. Vienlaikus konstatēts, ka, pārtraucot attiecīgu medikamentu lietošanu, persona kļūst ievainojama. Minētā persona ar tīmekļa vietnes starpniecību ir iepazinusies ar ārzemnieku, kas to aicina pie sevis ciemos. Minētais ārzemnieks pārstāv uzskatu par atteikšanos no tradicionālās medicīnas (arī medikamentiem) jeb postulē "nekonvencionālo izdziedināšanu", tostarp sadarbībā ar "partneri" no trešajām valstīm. Attiecīgā persona, tās lētticības un ievainojamības dēļ nolemj doties uz ārvalstīm, domādama, ka tiks tādējādi izdziedināta. Vienlaikus ārzemnieka paustās izdziedināšanas metodes patiesā izpausme ir cilvēktirdzniecība.

Attiecīgā "dziedināšanas organizācija" jau ir nonākusi Valsts policijas redzeslokā, jo ārvalstu kolēģi ir ziņojuši par līdzīgiem gadījumiem praksē, kur attiecīgas personas to lētticības dēļ ir devušās uz ārvalsti apmeklēt konkrēto organizāciju. Savukārt, pārtraucot medikamentu lietošanu, minēto personu veselības stāvoklis kļūst vēl ievainojamāks.

Ārvalstu kolēģi Valsts policijai ir ziņojuši, ka tiem nav bijis iespējams aizkavēt personu izceļošanu, jo gadījumi tikuši konstatēti pēc tam, kad personas jau bija atstājušas valsti. Personas tika izsludinātas meklēšanā un tās tika atrastas citā trešajā valstī ar pazīmēm, ka tās tikušas iesaistītas cilvēktirdzniecībā. Pēc šo personu atgriešanas uzturēšanās valstī un medikamentu lietošanas atsākšanas personas vairs nespēja atcerēties notikušo.

2023. gadā nepieciešamais finansējums ir 1 525 892 euro no, kuriem 1 425 892 euro ir ieplānots budžeta likumā Iekšējā drošības fonda projektam "Šengenas informācijas sistēmas pilnveidošana", savukārt 100 000 euro ir 2022. gada finansējuma neapguve, kuru Iekšlietu ministrija nepieciešamības gadījumā var pieprasīt no valsts budžeta.

Nenoskaidrotas personas ir aicinājušas izbraukt uz ārvalstīm

Valsts policijas uzaicinājumam piedalīties likumprojekta apspriešanā atsaucās Resursu centru cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem "Zelda".

RC "Zelda" norādīja, ka praksē ir bijuši gadījumi, kad cilvēki ar garīgiem traucējumiem (cilvēki ar psihiskās veselības traucējumiem un cilvēki ar intelektuālās attīstības traucējumiem) ir izceļojuši no valsts, jo internetvidē vai telefoniski nenoskaidrotas personas tos ir aicinājušas izbraukt uz ārvalstīm.

Ņemot vērā, ka likumprojektā ietvertais regulējums ir jauns, RC "Zelda" pauda arī bažas, kā likumprojektā noteiktais regulējums būs īstenojams praksē, proti, kā notiks lēmuma pieņemšanas process, kādi būs kritēriji lēmuma pieņemšanai, tā pārskatīšanai, kā arī, kā notiks personas apliecinoša dokumenta maiņa un tā atgūšana, un tā apmaksas kārtība.

Tai pat laikā RC "Zelda" norādīja, ka cilvēkus ar garīgiem traucējumiem ir nepieciešams aizsargāt, lai tās savas neaizsargātības dēļ nekļūtu par upuriem.

Krišs Ziverts


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Kriminālziņas Par etniskā naidā motivētiem uzbrukumiem kurjeriem aizturēti seši skinhedi

Par uzbrukumiem ēdienu piegādes kurjeriem trešdien aizturēti seši skinhedu subkultūras pārstāvji, informēja Valsts policijā.

Kriminālziņas Pie iespējamiem policista slepkavības gatavotājiem atrasti 17 kg marihuānas

Likumsargi pie Valsts policijas amatpersonas Romāna Jašina iespējamiem slepkavības gatavotājiem atraduši 17 kilogramus marihuānas, šaujamieročiem līdzīgus priekšmetus un policijas formas tērpu elementus, noskaidroja aģentūra LETA.

Kriminālziņas Apcietina divas personas, kuras atbalstījušas Bukaina meitas nolaupīšanu

alsts policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi divas personas, kuras tiek turētas aizdomās par prokremliskā aktīvista Staņislava Bukaina atbalstīšanu, īstenojot meitas nolaupīšanu un aizvedot viņu uz Krieviju.

Kriminālziņas Ar SUP dēli Krievijā nokļuvušais ir prokremliskais aktīvists

Nedēļas nogalē ar SUP dēli no Latvijas Krievijā nelikumīgi nokļuvušais vīrietis ir organizācijas "Baltijas antifašisti" krimināllietā apsūdzētais prokremliskais aktīvists Staņislavs Bukains, ziņo LETA.