Aicina nekavēties ar risinājumiem pedagogu vakanču aizpildīšanai

Sabiedrība
LETA 20:38, 30.08.2023 0

Ja netiks risināts jautājums par vakanto vietu skaitu izglītības iestādēs, tad jau šodien varam teikt, ka izglītības kvalitāte un pieejamība ir apdraudēta, trešdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

 
Foto: LETA

Pēc IZM rīcībā esošās informācijas, augusta nogalē visvairāk aktuālo vakanču ir pirmsskolā - 722 likmes. Vispārējā izglītībā vakanta ir 661 likme, speciālās izglītības iestādēs - 54 likmes, bet vismazāk vakantu likmju - astoņas - ir profesionālā izglītībā.

Teritoriāli visvairāk vakanto likmju ir Rīgā. Pirmsskolā ir vakantas 447 likmes, bet skolā - 309. Tai seko Daugavpils ar attiecīgi vakantām 34 un 32 likmēm, Jelgava ar 23 un 24 likmēm, kā arī Alūksnes novads ar 11 vakantām likmēm pirmsskolā un 39 likmēm skolā.

Mācību priekšmetu griezumā visvairāk vakances ir matemātikā - 69. No IZM sniegtās informācijas izriet, ka arī tādos mācību priekšmetos kā angļu valoda, latviešu valoda un literatūra, datorika, sports un veselība, dizains un tehnoloģijas vakanču skaits pārsniedz 20.

Taujāti, vai ministrijas rīcībā ir informācija par to, cik ir pedagoģijas studiju absolventi, kas ir darbaspēka vecumā, bet nestrādā izglītības nozarē, IZM pārstāvji atzina, ka šādas informācijas nav. Vienlaikus notiek darbs pie koncepta izstrādes, kā piesaistīt izglītības nozarei darbiniekus.

Klāstot par iecerēto pedagogu piesaistīšanā, ministrijas pārstāvji uzskaitīja 300 eiro stipendijas pedagogu studiju programmās, īpaši valstī prioritārajās izglītības - STEM, Eiropas Savienības valodu un latviešu valodas un literatūras - jomās, studiju vai studējošā kredītu dzēšanu no nākamā gada pirmā ceturkšņa, budžeta vietas pedagoģijas studijām, papildu kvalifikācijas ieguvi esošiem skolotājiem, kā arī aktīvāku pašvaldības lomu, piemēram, ieviešot transporta kompensācijas, nodrošinot ar dienesta dzīvokļiem.

IZM parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga atzīmēja arī mērķi sasniegt atalgojumu pedagogiem vidēji 2500 eiro par vienu slodzi, kas, viņas ieskatā, "noteikti risinātu vēlmi atgriezties nozarē tiem, kas jau ir ieguvuši pedagoģijas izglītību".

Taujāti, vai kredītu dzēšana attieksies arī uz atbalsta personālu, ministrijas pārstāvji apstiprināja, ka pedagogu sarakstā ir minēti visi pedagogi, tai skaitā atbalsta personāls.

Savukārt Vanagas ieskatā kredītu dzēšana būtu jāattiecina arī uz tiem pedagoģijas studentiem, kuri izvēlējušies nepilna laika studijas. Viņa arī aicināja ministrijas pārstāvjus un deputātus stiprināt pedagogu tiesības, metodisko atbalstu, kā arī pilnvērtīgi nodrošināt ar mācību līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka pedagogu vakanču jautājums ir aktuāls vairākās pašvaldībās.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka ar nesakārtotu skolu tīklu esošais resurss tiekot "izklāts nelietderīgi". IZM ar gaidāmajām reformām skolu tīklā cer stimulēt, lai vairāk skolotāju skolās strādātu pilnu slodzi.

Šādai iecerei kritiku paudusi LIZDA vadītāja Vanaga, norādot, ka daudzi pedagogi "nekad nestrādāšot pilnu slodzi". Galvenie iemesli tam esot tuvais pensijas vecums, apgādībā esoši mazi bērni, kursu nepieejamība papildu mācību priekšmeta apguvei, kā arī sabiedriskā transporta neesamība, lai strādātu vairākās skolās slodzes palielināšanai.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.