• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Čakšas augstsirdība: IZM «krievu» skolām Latvijā atvēlēs 1 327 556 euro (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:07, 24.08.2023


Mazākumtautību skolēni jauno mācību gadu uzsāks kopā ar skolotāju palīgiem.


Izglītības problēmas Latvijā neaprobežojas tikai ar naudu.

Ministru kabineta grozījumu projekts paredz, ka mazākumtautību izglītojamie, kuri sākot ar 2023.gada 1.septembri apgūs pirmsskolas un pamatizglītības programmas, saņems papildu atbalstu mācību gadā, kurā notiek pāreja uz izglītību valsts valodā, tādējādi nodrošinot vienlīdzīgas tiesības uz izglītību- veicinātu sekmīgu pilnveidotā mācību satura un pieejas ieviešanu izglītības iestādēs. To panākusi izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša ("Jaunā Vienotība").

IZM paredz papildu finansējumu pedagoga palīgiem, pagarinātās dienas grupas skolotājiem, pirmsskolas izglītības skolotājiem par papildus darba apjomu ar izglītojamiem mācību gadā, kurā pāriet uz izglītības satura īstenošanu valsts valodā pirmsskolā un pamatizglītībā.

Papildu finansējums nodrošinās iespēju papildus piesaistīt pedagogus, atbalsta personālu - pedagoga palīgus, logopēdus, psihologus, sociālos pedagogus, kā arī pagarinātās dienas grupas skolotājus, lai sniegtu izglītojamiem nepieciešamo atbalstu mācību stundās / rotaļnodarbībās, individuālajās un pagarinātās dienas grupas nodarbībās, nodrošinot Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā noteikto, ka pirmsskolas izglītībā un pamatizglītībā izglītojamiem ir tiesības saņemt individualizētu un personalizētu atbalstu valsts valodas prasmes apguvei, ja tas nepieciešams.

Piemēram, papildu pedagogi vai pedagoga palīgi nodrošinās atbalstu izglītojamo valodas prasmju attīstīšanai, sniedzot izglītojamam mācību stundā vai rotaļnodarbībā individuālu atbalstu mācību uzdevumu izpratnes nodrošināšanai valsts valodā, pievēršot uzmanību atslēgas vārdiem un terminu lietojumam. Palīdzēs nodrošināt uzmanības noturību mācību procesā, kas varētu būt kavēta saistībā ar nepietiekamām valodas prasmēm, kopā ar izglītojamo sagatavos un sekmēs viņa iemaņas izmantot atgādnes mācību stundā un rotaļnodarbībā mācību satura apguvei latviešu valodā.

Pedagoga palīgs sadarbosies ar mācību priekšmetu skolotājiem, piemēram, sniedzot atbalstu mācību stundās - sociālajās zinībās, matemātikā, dabaszinībās, bioloģijā, ģeogrāfijā vai mācību jomās pirmsskolas izglītībā: valodu, sociālā un pilsoniskā, kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā un citās mācību jomās, kā arī iedrošinās un atbalstīs izglītojamo lietot valsts valodu grupu darba prezentēšanā un viedokļa izteikšanā. Pedagoga palīgs sagatavos uzskates līdzekļus mācību satura vizualizācijai un individuālajam darbam, kā arī sekos līdzi izglītojamā valodas apguves izaugsmes dinamikai, konsultēs vecākus par iespējamo atbalstu viņu bērnu valodas attīstībai. Pedagoga palīgs sniegs arī citu izglītojamam nepieciešamo atbalstu, lai nodrošinātu Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā noteikto, ka pirmsskolas izglītībā un pamatizglītībā izglītojamiem ir tiesības saņemt individualizētu un personalizētu atbalstu valsts valodas prasmes apguvei.

Savukārt, piemēram, pagarinātās dienas grupas skolotājs nodrošinās atbalstu izglītojamo valodas prasmju attīstīšanai, organizēs didaktiskās rotaļas un spēles latviešu valodas prasmju attīstīšanai, sniegs izglītojamajam atbalstu mājas darbu sagatavošanā, kuru izpratnei un veikšanai izglītojamam ir nepietiekamas latviešu valodas prasmes, radīs situācijas izglītojamo latviešu valodas sarunvalodas prasmju pilnveidei, lai nodrošinātu aktīvu līdzdalību mācību procesā. Pagarinātās dienas grupas skolotājs gatavos izdales materiālus didaktiskajām spēlēm, sagatavos interaktīvas spēles, plānos pagarinātās dienas grupas aktivitātes un sadarbosies ar mācību priekšmetu skolotājiem atgriezeniskās saites sniegšanā par izglītojamā progresu latviešu valodas pilnveidē, kā arī sniegs citu izglītojamam nepieciešamo pedagoģisko un psiholoģisko atbalstu.

Izglītības vadītājs, atbilstoši izglītojamo vajadzībām, izvērtēs, vai atbalstu izglītojamiem nodrošinās iestādē esošie pedagogi vai būs nepieciešams piesaistīt papildu pedagoģiskos resursus. Piemēram, viena mācību priekšmeta pedagogs, ja šim pedagogam nav noteikta 40 stundu slodze nedēļā, varēs sniegt atbalstu izglītojamam citā mācību priekšmetā, tajā laikā, kad pedagogam nav kontaktstundu, saglabājot kopējo darba slodzes sadalījumu

Tika atbalstīts priekšlikums par papildu finansējuma piešķiršanu pārejai uz obligāto izglītību tikai latviešu valodā.

Minētā mērķa īstenošanai tika piešķirts papildu finansējums: 2023. gadam – 512 641 euro, 2024. gadam – 869 510 euro, 2025. gadam – 4 368 969 euro, no tiem: pedagogiem, kuri no 2023. gada 1. septembra īstenos speciālās pirmsskolas un speciālās pamatizglītības programmas mazākumtautību izglītojamiem: 2023. gadam – 138 092 euro, 2024. gadam – 484 572 euro, 2025. gadam – 704 892 euro. Kopā - 1 327 556 euro.

Lai nodrošinātu minētā finansējuma piešķiršanu pašvaldībām un privātajām izglītības iestādēm, ministrija aprēķināja mērķdotācijas pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām apmēru vienam mazākumtautību izglītojamajam, kurš 2022./2023. mācību gadā apgūst mazākumtautību speciālās pirmsskolas un speciālās pamatizglītības izglītības programmas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Karalienes Elizabetes II piemiņai Rīgā notiks pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem

Karalienes Elizabetes II piemiņai šodien notiks zibakcija - pastaiga ar korgiju šķirnes suņiem no Brīvības pieminekļa līdz Lielbritānijas vēstniecībai, aģentūru LETA informē pasākuma rīkotāja Gerda Pulkstene.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien visā Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Kā izvēlēties tualetes podu, ņemot vērā vannasistabas stilu un funkcionalitāti?

Telpas izmēri ir svarīgākais faktors, izvēloties tualetes podu. Jānovērtē, cik lielu vietu tualetes pods var aizņemt vannas istabā, lai tas netraucētu pārvietoties. Tualetes poda izmēriem jāatbilst telpai, pretējā gadījumā tas var ierobežot kustību un padarīt telpu mazāk funkcionālu.

Sabiedrība SEPLP uzdod LTV7 no nākamā gada visu saturu nodrošināt tikai valsts valodā

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) šodien apstiprināja grozījumus Mazākumtautību multimediju platformas koncepcijā, apstiprinot plānu, ka no 2025.gada. 1.janvāra LTV7 saturu nodrošinās tikai valsts valodā, tviterī atklāja padomes loceklis Jānis Eglītis.

Lasiet arī

Sabiedrība Vidusskolēni izkrituši galvenokārt matemātikas eksāmenā

Optimālā līmeņa centralizētajā eksāmenā matemātikā 15% minimālo kopvērtējuma slieksni nav sasnieguši ap 2700 vidusskolēnu, liecina Valsts izglītības satura centra (VISC) pirmie provizoriskie rezultāti.

Sabiedrība Izglītības un zinātnes ministrijas departamentu vadīs volejbolists Samoilovs

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamentu turpmāk vadīs pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs.

Sabiedrība Valsts kontrole: skolotāja mentora darbs ne vienmēr tiek apmaksāts

Skolotāja mentora darbs ne vienmēr tiek apmaksāts, sarunās ar izglītības iestāžu vadību secinājusi Valsts kontrole.

Sabiedrība Inovāciju un valodas aģentūru IZM vadīs Inita Juhņeviča (+VIDEO)

Tika nolemts izveidot jaunu spēcīgu kompetenču centru.