Jaunākās inovācijas, tehnoloģijas un aktualitātes pārtikas produktu un dzērienu ražošanā un pārstrādē Ķīpsalā prezentēs vairāk nekā 420 uzņēmumu no vismaz 30 valstīm. Izstādē būs 8 valstu – Latvijas, Azerbaidžānas, Lietuvas, Ukrainas, Itālijas, Spānijas, Gruzijas, Kanādas – nacionālie kopstendi.
Trīs dienas Ķīpsalā profesionāļi varēs iepazīt aktuālo pārtikas nozarē, satikt klientus un veicināt sava biznesa attīstību, savukārt gardēži iepazīt jaunas garšas, smelties idejas savai ēdienkartei un apmeklēt pavāru, konditoru, bārmeņu un grila meistaru sacensības un šovus.
Pēc latviskās garšas!
Latvijas nacionālajā kopstendā saldumus, alu, garšvielas, ievārījumus, sulas, konservus un gaļas produktus, piena produktus un vēl daudzus citus gardus pārtikas izstrādājumus prezentēs 24 pašmāju uzņēmumi: gaļas nams “Ādaži”, “Balticovo”, “Jaunpils pienotava”, “Very Berry”, “H2O manufaktūra”, “Kronis”, “Valežs”. Latvijas nacionālajā kopstendā varēs iepazīt un degustēt daudzveidīgo sidra piedāvājumu, vienuviet satiekot tādus “Latvijas sidra ceļa” dalībniekus kā: “Sabiles sidrs” , "Abavas dārzi”, “Tālava”, “Abuls”, “Mūrbūdu sidrs”, “Herbst”, “Zilver”, “Līgatnes vīna darītava”, “Turkalne”, “Lauskis” un Kabiles muižas vīna darītava. Savukārt ar plašo Latvijas maizes ražotāju piedāvājumu iepazīstinās Latvijas Maiznieku biedrības biedri: “Dona”, “Lāči”, N. Bomja maizes ceptuve “Lielezers”, “Hanzas maiznīca”, “Puratos Latvia” (“Pūres” produkti) un “Orkla Group” uzņēmums “Lanordija”.
Zivrūpniecības kopstendā varēs iepazīt visu Latvijas nozīmīgāko zivrūpnieku, tostarp “Royal Nordic”, “Syfud”, “Verģi”, “Karavela” ar zīmolu “Kaija”, “Sudrablīnis” ar gatavo maltīšu zīmolu “Express Gourmet” un "Royal Nordic”, produkciju.
Latvijas novadu gastronomiskās iespējas
Katram Latvijas novadam ir savs īpašais stāsts un kulinārais mantojums, ko apmeklētāji varēs pilnasinīgi izbaudīt, apmeklējot Latvijas reģionu un “Novadu garšas” ekspozīcijas. Ar savu gastronomisko piedāvājumu un kulināro mantojumu dižosies un tirgosies Latvijas novadu mazie un vidējie uzņēmumi, zemnieku saimniecības un mājražotāji. Medus alejā varēs degustēt un iegādāties Latvijas biškopju saražoto: medu, dažādus medus maisījumus, piemēram, medu ar avenēm, ziedputekšņus, bišu maizi u. c.
Baltijas inovācijas
“Riga Food” piedāvās iepazīties ar visu trīs Baltijas valstu sasniegumiem pārtikas nozarē – Latvijas un Baltijas inovāciju stendos varēs apskatīt uzņēmēju un zinātnieku izstrādātos jaunākos produktus un risinājumus. Piemēram, RTU Latvijas Jūras akadēmija prezentēs inovatīvu zivju apstrādes sublimācijas tehnoloģiju universāla sabalansēta uztura izveidošanai ar augstu uzturvērtību un ilgstošu uzglabāšanas laiku, “Kayamba” prezentēs modulēto kristālu saldēšanas tehnoloģiju, “LifeTree Cheese” iepazīstinās ar vegāno kamambēru, fetu un mocarellu, “OX Collagen” piedāvās kolagēna našķus skaistumam un veselībai, “Nastia garden” – sauso Čedaras siera saldējumu, bet “Tastik Crickets” – sienāžu uzkodas, sienāžu proteīna batoniņus. Bet tas nebūt nav viss! Apmeklē inovāciju stendus – degustē jaunākos un inovatīvākos Baltijas produktus.
“Riga Food 2023” oficiālā atklāšanas ceremonija notiks 7. septembrī plkst. 11.00 konferenču zālē Nr. 3. Uzreiz pēc atklāšanas norisināsies “Nordic International Cider Awards” – Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sidra konkursa apbalvošanas ceremonija. Šogad konkursā piedalās 75 ražotāji ar 240 sidru veidiem no 18 valstīm. Savukārt plkst. 11.50 turpat apbalvos Latvijas uzņēmumus, kas veiksmīgi startēja Ukrainas iepakojuma konkursā.
Biznesa izaugsmei – “B2B Marketplace”
Lai atrastu jaunus klientus, sadarbības partnerus un jaunus noieta tirgus, ikviens interesents var izveidot savu profilu “Riga Food B2B Marketplace” un vienoties par biznesa tikšanās laikiem. Starp citu, “Riga Food 2023” dalībnieki bez maksas var reģistrēties “B2B Marketplace” un sarunāt piecas tikšanās! Pirmo reizi izstādes vēsturē B2BMatch tikšanās notiks dalībnieku stendos. Šobrīd dalību “B2B Marketplace” ir pieteikuši 72 uzņēmēji no 21 valsts. Reģistrēties var šeit. “B2B Marketplace” organizē Latvijas Tehnoloģiskais centrs un Eiropas Biznesa atbalsta tīkls Latvijā.
Pārtikas kvalitātes konkurss “The Baltic Taste Award”
7. septembrī Ķīpsalā pirmo reizi Baltijā notiks prestižs pārtikas kvalitātes konkurss “The Baltic Taste Award”, kurā tiks vērtēti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārtikas ražotāju iesniegtie produkti. Baltijas valstu uzņēmumu produktus vērtēs starptautiska, profesionāla žūrija, tostarp Igaunijas prezidenta šefpavārs Taigo Lepiks, "Worldchefs" Centrāleiropas reģiona direktors no Luksemburgas Alens Hosterts, “Bocuse d’Or” Islandes prezidents Frīdgeirs Inge Eiriksons. Uzņēmumi iegūs produktu vērtējumu, savukārt patērētāji 8. un. 9. septembrī varēs apskatīt konkursam iesniegtos produktus atsevišķā ekspozīcijā Izstāžu centra vestibilā. Izcilākie pārtikas produkti tiks apbalvoti 9. septembrī plkst. 12.00 “Riga Food” viesistabā.
Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sidra konkursa pasākumi
Uzreiz pēc Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sidra konkursa apbalvošanas ceremonijas ikviens izstādes apmeklētājs var doties uz Sidra festivālu – Latvijas un ārvalstu sidru degustācijām, kas notiks pie Latvijas nacionālā kopstenda hallē Nr. 2 no plkst. 12.00 līdz plkst. 15.00. “Festivālā varēs nogaršot 18 valstu dalībnieku sidrus. Šogad īpaši vēlamies izcelt dabīgo sidru, ko Latvijas sidrdari ražo no vietējos ābeļdārzos augušiem āboliem,” – tā asociācijas “Lauku ceļotājs” vadītāja Asnate Ziemele.
Savukārt 8. septembrī no plkst. 10.00 līdz plkst. 14.00 norisināsies Baltijas un ārvalstu sidra darīšanas profesionāļu diskusija angļu valodā, kurā piedalīsies starptautiskie sidra eksperti. Līdzās diskusijai konferenču zālē Nr. 1 būs apskatāma Dobeles Dārzkopības institūta Latvijas un Baltijas sidra ābolu šķirņu ekspozīcija.
Par bezatkritumu virtuves filozofiju
7. septembrī no plkst. 12.00 līdz plkst. 17.00 norisināsies Baltijas profesionālo skolu komandu konkurss “Zero Waste Challange”, kas aicina jaunos pavārus aizdomāties par ēdiena izniekošanu un atkritumu daudzumu pārtikas nozarē. Viens no konkursantu uzdevumiem ir pēc gatavošanas atstāt pēc iespējas mazāk atkritumu. Plānots, ka konkursā piedalīsies sešas skolas – divas no katras Baltijas valsts.
Latvijas bārmeņi sacentīsies kokteiļu konkursos
Uz “GEMOSS” 30 gadu jubilejas skatuves 7. septembrī norisināsies kokteiļu konkurss “Monin Cup Latvia 2023”, un šī gada konkursa tēma ir “Daloties neaizmirstamos mirkļos”. Bārmeņu izaicinājums būs radīt kokteiļus, par kuriem jūsmo visas cilvēka maņas. Turklāt kokteiļa receptei jāvēsta par bārmeņa personīgo pasaules redzējumu. Savukārt piektdien, 8. septembrī, uz skatuves kāps un viens otru meistarībā izaicinās populārie bārmeņi brāļi Reizenbergi bezalkoholisko kokteiļu konkursā “Andris Reizenbergs vs. Inguss Reizenbergs”.
Virtuves sarunas “Riga Food” viesistabā
Par ilgtspēju un energoefektivitāti 7. septembrī no plkst. 14.00 līdz plkst. 15.30 izstādē diskutēs Baltijas valstu šefpavāri: Igaunijas restorāna “Fotografiska” šefpavārs, līdzīpašnieks Pēters Pihels (Peeter Pihel), Lietuvas Ilgtspējas akadēmijas vēstnesis Justīns Kapkovičs (Justinas Kapkovičius), “Pavāru mājas Līgatnē” saimnieks, šefpavārs Ēriks Dreibants un “Pavāru kluba” valdes locekle Svetlana Riškova. Ja arī tevi interesē ilgtspējīgas pārtikas sistēma, tad nāc un iesaisties diskusijā par šo aktuālo tēmu.
“French Gourmet Day”
Šogad izstādē viesosies Francijas ražotāju delegācija, kas 8. septembrī no plkst. 12.00 līdz plkst. 17.00 aicina apmeklēt “French Gourmet Day” – franču premium dzērienu un produktu prezentācijas. Interesenti varēs iepazīt franču virtuvei tradicionālos sarkanos, baltos un rozā vīnus, ko prezentēs “Vignobles Vellas” un “Maison Sinnae”, augstākās kvalitātes rumu “Rhum Isautier”, šampanieti “Arlaux” no pašas Šampaņas, “Comte de Grasse” džinus, “Maison Boteh” ievārījumus un garšvielas un “Armin” armanjaku, kas Francijā joprojām ir iecienītāks nekā konjaks. Francijas gardēžu dienas pasākumos, piedaloties franču gastronomijas un viesmīlības ekspertiem, Ķīpsalā tiks apspriestas un demonstrētas Francijas reģionu gastronomiskās atšķirības, pasniegšanas veidi un izmaiņas patēriņa kultūrā.
Baltijas grila čempionāts
Jau pie ieejas Izstāžu centrā Ķīpsalā virmos kārdinoša grilēta ēdiena smarža, jo āra laukumā darbosies Grila parks. Visās trīs izstādes dienās notiks grilēšanas dueļi, grilēšanas sacensības, grilēšanas konkurss, grilēšanas paraugdemonstrējumi un degustācijas. Izstādē “Riga Food 2023” noteiks arī Baltijas grila čempionu! Līdzās būs arī grilēšanas iekārtu ekspozīcija, kur varēs apskatīt un iegādāties daudzveidīgu grilēšanas aprīkojumu – sākot no visu veidu griliem, grila stangām līdz pat gudrajām oglēm. Interesenti varēs konsultēties ar profesionāļiem par piemērotākā grila un aksesuāru izvēli.
Noteiks izcilākos pavārus!
Lai noskaidrotu labāko Latvijas pavāru, kā arī veicinātu Latvijas pavāru profesionalitātes izaugsmi, pieredzes apmaiņu un savstarpējo sadarbību, 8. septembrī izstādē notiks konkursi “Latvijas gada pavārs 2023” un “Latvijas gada pavārzellis 2023”. Lai izcīnītu titulu “Latvijas gada pavārs”, labākie pavāri liks lietā savu talantu, zināšanas un prasmes. Šī gada konkursa sauklis ir “Zero waste” (virtuve bez atkritumiem).
Latvijas pavāri sacentīsies par dalību pasaulslavenajā “Bocuse d'Or”!
Nils Ģēvele, Juris Latišenoks, Jegors Poruļevs – trīs jauni, talantīgi un Latvijā labi zināmi pavāri ir pieņēmuši izaicinājumu un izstādē “Riga Food 2023” sacentīsies par iekļūšanu pasaules prestižākā pavāru konkursa “Bocuse d'Or” pusfinālā. Pavāri, studenti, nozares pārstāvji un interesenti ir aicināti vērot konkursa Latvijas nacionālo atlasi, iedvesmoties un atbalstīt savu favorītu 9. septembrī no plkst. 10.00 līdz plkst. 16.30 hallē Nr. 2.
Kūku konkurss
9. septembrī no plkst. 11.00 līdz plkst. 16.00 uz “GEMOSS” jubilejas skatuves norisināsies kūku konkurss “Paaudžu mantojums”, kuru vadīs šefpavāre Ina Poliščenko. “Kūku konkurss ir lieliska iespēja kūku meistariem parādīt savas prasmes, cepēja rokrakstu, sava reģiona kulināro mantojumu un atrast jaunus klientus,” uzsver Ina.
Interesenti varēs apskatīt kūku meistaru veikumu no visiem Latvijas novadiem. Konkursa mērķis ir popularizēt kūku cepšanas prasmes, veicināt labāko recepšu nodošanu no paaudzes paaudzē un dabīgo produktu izmantošanu kūku pagatavošanā. Kūkas vērtēs gan Latvijas vadošie konditori, gan “Riga Food” apmeklētāji.
Izstādes darba laiks:
7.–8. septembrī 10.00–18.00
9. septembrī 10.00–17.00
Biļetes:
Ieejas biļete – 6,00 EUR
Ģimenes biļete (2 pieaugušie + 2 bērni) – 14,00 EUR (tikai piektdien un sestdien)
Autostāvvieta – 5,00 EUR
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Pievienojiet komentāru
Anonīmi komentāri
Atbilēt
Anonīmi komentāri