• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Divas trešdaļas vecāku Latvijā ir nobažījušies par bērnu vajāšanu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 19:53, 10.08.2023


"Šie dati ir dramatiski, graujoši", - pauž aktīviste.


Atstumtība no klasesbiedriem un iebiedēšana Latvijas skolās nav nekas neparasts.

Drīz sāksies jaunais mācību gads, un atgriezīsies vecās problēmas.

Mobings Latvijas skolās ir nopietna problēma - par to liecina jaunākie vecāku aptaujas dati, ko veica vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv". Gandrīz 67% aptaujāto vecāku atzīst, ka viņu bērns mācību iestādē dažādu iemeslu dēļ ir apcelts, un vēl 19% zina, ka viņu atvase bijusi blakus un novērojusi pret kādu citu vērstu mobinga situāciju. Savukārt tikai 7% aptaujas dalībnieku ir pārliecināti, ka viņu bērnu neviens nav apcēlis, un vēl mazāk - tikai nepilns procents (0,74%) - ir droši, ka viņa atvasei ar mobingu vispār nav nācies saskarties. Visbiežāk bērniem nākas piedzīvot emocionālu mobingu (gandrīz 90%), taču notiek arī izstumšana (59%), fiziska pārestība (50%) un cita veida pāridarījumi.

"Šie dati, protams, ir dramatiski, graujoši. Situācija ir ļoti nopietna. Lai novērstu mobingu gan sabiedrībā kopumā, gan skolā un ģimenē, ir nepieciešama katra sabiedrības locekļa iesaiste. Mēs kā pieaugušie nedrīkstam palikt vienaldzīgi, redzot vai dzirdot par mobingu uz ielas, skolā vai kaimiņu ģimenē, un arī savā ģimenē nedrīkstam to pieļaut. Lai kaut ko mazinātu, mums visiem ir jāatzīst, ka ir problēma, ka tas, kas notiek, nav labi. Ka pazemot - vienalga, pieaugušu cilvēku vai bērnu, nosaucot viņu par resnu, neglītu, stulbu, - nav labi, ka tā ir emocionāla vardarbība. Pamanīt, atzīt, apzināties, kur es kā indivīds, kur mana ģimene atrodas šajā jautājumā, ir pirmie soļi," komentējot aptaujas datus, saka "Esi/emocionālā, sociālā intelekta centra" vadītāja Madara Mickeviča.

Tomēr svarīgi atcerēties, ka mobings nesākas skolā - tā iedīgļi meklējami apkārtējā sabiedrībā, ģimenē un katrā pašā. Tāpēc apturēt mobingu Latvijas skolās var tikai kopīgiem spēkiem - tam jābūt kopīgam "nē" šādai uzvedībai, un skaidrai nostājai gan no skolotāju, vecāku un cietušo, gan arī apkārtējo vienaudžu, klases biedru un citu līdzcilvēku puses.

To uzsver arī digitālā satura veidotājs Niklāvs Mičulis, kurš ar mobingu saskāries no abām pusēm - bijis gan tas, kuru skolā nepieņem, gan vēlāk, esot neveselīgās attiecībās, pats sāpinājis citus. "Mana galvenā mācība no šīm situācijām - nenodari citam to, ko nedarītu sev. Un vēl - svarīgi ir saprast, kas par cilvēkiem ir apkārt, mācēt atšķirt un pamanīt tos, kuri mums blakus ir jau no paša sākuma, izrunāties, ja gadījies sāpināt otru, nemaz to negribot."

Mobings ir vārds, kas aizgūts no angļu vārda bullying jeb to mob - uzbrukt barā. Mobingu mēdz dēvēt arī par vienaudžu savstarpējo vardarbību, un par tā iemeslu var kļūt visdažādākās atšķirības no pārējiem - sākot no uzvedības, ārējā izskata, sliktākām sekmēm, citādām interesēm vai mazāka materiālā nodrošinājuma.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.

Sabiedrība Kā ārzemnieki dienēs Latvijas armijā (+VIDEO)

Aizsardzības ministrija paredzējusi mainīt Militārā dienesta likumu, lai palielinātu karavīru skaitu.

Sabiedrība Miris kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis

80 gadu vecumā mūžībā devies kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs, 5. un 6.Saeimas deputāts Alfreds Čepānis, informē parlamentā.

Lasiet arī

Kriminālziņas No noziedzīgiem nodarījumiem Latvijā vidēji gadā cieš 523 bērni

Valdība šodien pieņēma zināšanai Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto ziņojumu par bērnu stāvokli valstī 2021. un 2022.gadā.

Veselība Latvijas vecāki, mācot bērnus peldēt, uzticas profesionāļiem (+VIDEO)

Tiek attīstīta roku, kāju, muguras un arī vēdera muskulatūra, kā arī tiek stiprināta kardiovaskulārā veselība.

Sabiedrība Latvijā 6% skolēnu 10-11 gadu vecumā neprot lasīt

Latvijā 6% skolēnu desmit un 11 gadu vecumā neprot lasīt, trešdien preses konferencē žurnālistiem uzsvēra Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

Kriminālziņas Par bērnu pastrādātajiem noziegumiem atbildība gulstas uz pieaugušajiem

Par bērnu pastrādātajiem noziegumiem atbildība gulstas uz pieaugušajiem, komentējot pagājušajā nedēļā pusaudžu pastrādātās slepkavības, intervijā TV3 uzsvēra Bērnu slimnīcas Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra virsārste Karīna Beinerte.