• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Apdrošinātājiem pieteiktie postījumi sējumiem varētu sasniegt 25 000 hektāru

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 18:33, 10.08.2023


Biedrība "Zemnieku saeima" prognozē, ka pēc pirmdienas, 7.augusta, negaisiem apdrošinātājiem pieteiktās platības, kurās nodarīti postījumi sējumiem, sasniegs 25 000 hektāru, pauda biedrības valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.



Viņa norāda, ka Latvijā kopumā strādā četri apdrošinātāji, un pēc kooperatīva "Latraps" un apdrošināšanas kooperatīva "Vereinigte Hagel" informācijas sniegtās informācijas biedrībai pirmajās trīs dienās pieteikumi uz sējumu apdrošināšanu ir saņemti no vairāk nekā 100 saimniecībām par 19 000 tūkstošiem hektāru izpostītu sējumu.

"Cietušo saimniecību skaits turpina augt, jo aizvien tiek saņemtas ziņas par postījumiem," saka Dzelzkalēja-Burmistre, piebilstot, ka ne visi saimnieki savus laukus ir apdrošinājuši, līdz ar to biedrība prognozē, ka par gandrīz tik pat lielu postījumu platību lauksaimnieki kompensācijas nesaņems.

Kā norāda priekšsēdētāja vietniece, neapdrošinātajām saimniecībām turpmākā izdzīvošana būs ļoti problemātiska, un vētras skartajos reģionos iedzīvotāji savos tuvākajos tirdziņos, visticamāk, šoruden vietējos dārzeņus un augļus nopirkt nevarēs.

Dzelzkalēja-Burmistre atzīmē, ka šādās dabas katastrofu risku situācijās ir būtiska nozīme trauksmes apziņošanas vai brīdināšanas sistēmai, lai iedzīvotāji potenciāli apdraudētajās teritorijās varētu laicīgi sagatavoties. "Šī vētra parādīja, ka Latvijā šāda brīdinājuma sistēma nestrādā tā kā Rietumeiropā, kur ikviens iedzīvotājs uz telefonu saņem ziņu par tuvojošām briesmām," uzsver biedrības pārstāve.

Vienlaikus viņa pauž, ka vētras dienā nebija ziņas par vētras konkrētu virzību, bet bija tikai ziņas par iespējamo negaisu pusē Latvijas teritorijas. "Aizvien nav saprotams, kāpēc tajā brīdī, kad Latvijas pierobežā plosījās vētra, netika iedarbinātas trauksmes sirēnas, jo lauku cilvēki darba laikā nesēž pie televizoriem vai radio," skaidro Dzelzkalēja-Burmistre, atzīmējot, ka galarezultātā ir izpostītas ēkas, sabojāta tehnika un autotransports, cietuši cilvēki un mājdzīvnieki.

Tāpat viņa min, ka arī krīzes vadība šajā situācijā notiek nepiedodami lēni - jau pagājušas vairākas dienas un joprojām nav atbilstošas koordinācijas un sapratne par to, kas cietušajām būtu jādara saviem spēkiem un ko palīdzēs valsts vai pašvaldība.

"Ir jāiet prom no kompensāciju maksāšanas prakses, un zemnieki jāmudina atbildību uzņemties pašiem, sniedzot atbalstu sējumu apdrošināšanai," uzsver Dzelzkalēja-Burmistre. Viņasprāt, sējumu apdrošināšana jāpapildina arī ar augļu dārzeņu un kukurūzas apdrošināšanas iespējām.

Saskaņā ar Dzelzkalējas-Burmistres teikto, gan Latvijā, gan lielākajā daļā Eiropas valstu sējumu apdrošināšana tiek subsidēta, bet šogad atbalsts segs mazāk nekā 50% no apdrošināšanas polises izmaksām, nevis kā iepriekš - 70%. "Tā kā šis ir dārgs apdrošināšanas veids, Latvijā ir apdrošināti vien ap 20% no visiem sējumiem. Uzskatām, ka atbalsta samazināšana būtu pieļaujama tikai tad, kad apdrošināto sējumu skaits sasniegtu vismaz 60% no sējumu platībām," akcentē biedrības pārstāve.

Tāpat viņa min, ka, lai lauksaimnieki vētras skartajos reģionos varētu izdzīvot, valdībai būtu jānāk palīgā ar apgrozāmo līdzekļu programmu ar zemiem vai bez procentiem uz diviem līdz trīs gadiem.

Kā piebilst Dzelzkalēja-Burmistre, patlaban "Zemnieku saeima" savus biedrus mobilizē un aicina ziedot, lai palīdzētu vissmagāk skartajām saimniecībām.

Jau ziņots, ka pirmdien Latviju šķērsoja pērkona negaiss un stipra vētra, kas dažviet atnesa ļoti lielu krusu un intensīvas lietusgāzes, gāžot kokus, izpostot būves, transportlīdzekļus un infrastruktūru. Īpaši lielus postījumus vētra nesa Dobeles novadam.

Lai aplēstu vētras radītos postījumu apmērus, Zemkopības ministrija uzdeva Lauku atbalsta dienestam (LAD) apkopot situāciju, par kuru dienestam lauksaimnieki varēs ziņot no 11.augusta līdz 25.augustam LAD mobilajā lietotnē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.