• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ukrainas graudu eksports caur Latvijas ostām? Nav neiespējami

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 18:50, 31.07.2023


Ukrainas graudu eksports caur Latvijas ostām nav neiespējams scenārijs, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču uzsvēra zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS).


Foto: LETA

Viņš norādīja, ka Ukrainas graudu eksports uz trešajām valstīm caur Baltijas koridoru nav vienkāršs uzdevums un tam ir virkne loģistikas izaicinājumu, kā graudus uz Latviju varētu nogādāt. Zemkopības ministrs atzīmēja, ka pirms šodienas tikšanās ar Valsts prezidentu viņam bijusi tikšanās ar Ukrainas vēstnieku Latvijā.

"Tiek strādāts jau pie praktiskiem risinājumiem, un tas nav nekas pilnībā nepiespējami. Mūsu ostu jaudas to ļauj. Sarežģījumus rada atšķirīgie vilcienu sliežu platumi. Tas ir jautājums, kas būs jārisina arī vidējā termiņā," sacīja Šmits.

Viņš norādīja, ka miera laikos Ukrainas graudu eksportam piemērotākā vieta ir Melnā jūra, taču Krievijas agresijas dēļ šis koridors ir pārrauts. Tāpat jāņem vērā, ka jūra arvien vairāk tiek mīnēta. Zemkopības ministrs uzsvēra, ka graudi no Ukrainas uz pasauli nokļūs - ja nevar izmantot Melno jūru, tad cita ceļa kā caur Eiropu nemaz nav.

"Ja runājam par tehniskajiem risinājumiem, tad uzņēmēji domā, ka varētu nepārcelt vilcienu no vienām uz otrām sliedēm, bet gan kā kravu ātri pārcelt no viena vilciena uz otru. Protams, ir jārēķina ar kalkulatoru. Skaidrs, ka tas ir sarežģīti un dārgi, bet, ja nav citu risinājumu, tad arī koridors caur Baltijas valstīm ir risinājums," pauda ministrs.

Tāpat tikšanās ar Valsts prezidentu laikā pārrunāts šis gads lauksaimniecībā kopumā, tai skaitā pieskaroties piena krīzei, salnām, sausumam un mitrumam, kas radījis izaicinājumus. Puses pārrunājušas arī to, kā jēgpilnāk novirzīt valsts subsīdiju portfeli lauksaimniecībai. Viens no risinājumiem varētu būt skolu ēdināšanas programmas idejas īstenošana. Tas paredz, ka Latvija pārņemtu Somijas modeli, kad visās Latvijas skolās, no 1. līdz 12.klasei, ir vienota ēdināšanas sistēma.

"Ieceres īstenošana nozīmētu, ka valsts subsīdijas būtu mērķētas, lai lauksaimnieku produkti nokļūst pie patērētāja, radot jaunu tirgu," sacīja zemkopības ministrs.

Valsts prezidents ar ministru pārrunājuši pārtikas cenu kāpumu un dažādas Šmita iniciatīvas, kā varētu šo jautājumu risināt. Izsakoties Rinkēviča vārdiem, zemkopības ministrs atzīmēja, ka jebkura iniciatīva, kas palīdz radīt konkurenci un pazemināt cenas, ir atzīstama par labu.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa, kopš Krievijas izstāšanās no Melnās jūras graudu iniciatīvas un mērķtiecīgas Ukrainas ostu infrastruktūras iznīcināšanas, Ukraina visos līmeņos aktualizē jautājumu par alternatīviem graudu eksporta maršrutiem, tai skaitā caur Baltijas valstu ostām.

Rinkēvičs pauda viedokli, ka Latvijas ostām ir ievērojama kapacitāte Ukrainas graudu tranzīta nodrošināšanai un Latvijai ir interese atbalstīt Ukrainu alternatīvu graudu eksporta maršrutu izveidē.

"Latvijas ostas ir spējīgas apstrādāt ievērojamus Ukrainas lauksaimniecības produkcijas apjomus," akcentēja valsts pirmā persona.

Amatpersonas pārrunāja arī nepieciešamību mazināt administratīvās barjeras un veterināro un fitosanitāro kontroļu efektivizēšanu vai pārcelšanu uz ostām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.