• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VM: Vairākās slimnīcas būtu jālikvidē ķirurģijas nodaļas

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:24, 30.07.2023


Lai saņemtu nepieciešamo aprūpi, pacientiem būs jāmēro desmitiem kilometru.



Veselības ministre Līga Meņģelsone ("Apvienotais saraksts") parakstījās Informatīvais ziņojums par to slimnīcu tīklā.

Dokuments publicēts tiesību aktu portālā (tapportals.mk.gov.lv) un neko labu nesola Latgales iedzīvotājiem, kur turpināsies medicīnas pakalpojumu klāsta samazināšana.

Analizējot Stacionāro ārstniecības iestāžu resursu informācijas sistēmā datus par ķirurgu nodrošinājumu 2023.gada februārī slimnīcās, secināms, ka zema ķirurģiskā aktivitāte ir II līmeņa slimnīcās, kas neļauj nodrošināt ārstam pietiekamu pieredzes līmeni, kas, savukārt, var negatīvi ietekmēt sniegto pakalpojumu kvalitāti.

Zema ķirurģiskā aktivitāte SIA “Preiļu slimnīca” un SIA “Krāslavas slimnīca” skaidrojama ar to, ka slimnīcās ķirurga pakalpojumi netiek nodrošināti visu diennakti.

Plānotās izmaiņas: vērtējot ķirurģija profila gultu noslodzi un minimālo skaitu gultu profilā, plānots vērtēt ķirurģijas profila saglabāšanu SIA “Preiļu slimnīcu” un SIA ”Siguldas slimnīca”, saglabājot ķirurģiju dienas stacionārā, jo šajās slimnīcās esošais ķirurģijas gultu skaits stacionārā ir nerentabls un neatbilst izvirzītajiem kritērijiem.

Plānots ķirurģijas profila pacientus novirzīt attiecīgi uz SIA “Daugavpils reģionālā slimnīca” un SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca”. Paralēli plānots stiprināt visās slimnīcās neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas nodaļas, kur pacientiem tiks sniegta pirmā neatliekamā palīdzība.

Laika posmā no 2022.gada 1.jūnija līdz 2023.gada 31.maijam, NMPD brigāžu ārstniecības iestādēs nogādāto pacientu skaits bija 188 802, no kuriem 19,5% bija saistīti ar aizdomām par ķirurģisku diferenciālo diagnozi. Visvairāk pacientus ar ķirurģisku diferenciālo diagnozi NMPD nogādā IV un V līmeņa slimnīcās.

Atbilstoši ārstniecības iestāžu noslēgtajam līgumam ar Nacionālo veselības dienestu par stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu, uzņemšanas nodaļā ir jānodrošina ķirurga diennakts dežūra. Lai to nodrošinātu slimnīcai ir jābūt 4,75 ķirurga slodzēm uzņemšanas nodaļā un papildu ķirurgiem ķirurģijas profila pakalpojuma nodrošināšanai.

VM Informatīvajā ziņojumā "ir sniegta informācija par slimnīcu sektora attīstību balstoties uz pašreizējās situācijas analīzi un atbilstoši plānotajām izmaiņām slimnīcu sniegto pakalpojumu klāstā un kartējumā, noteiktas prasības un kritēriji stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu pamatprofiliem (internajā medicīnā (terapijā), ķirurģijā, ginekoloģijā, grūtniecības un dzemdību aprūpē, pediatrijā un traumatoloģijā, ortopēdijā), atspoguļota slimnīcu snieguma uzraudzības sistēma un rādītāji, kā arī noteikti tālākie soļi slimnīcu sadarbības teritoriju attīstībā".

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība JV atsakās piedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) nolēmusi nepiedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā, aģentūru LETA informēja partijā.

Sabiedrība Uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu

Ir jārēķinās, ka uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu, jo, lai gan inflācija vairs būtiski neaug, izmaksu līmenis nav krities un konkurēt kļūst arvien grūtāk, intervijā aģentūrai LETA atzina konsultāciju kompānijas EY partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols.

Sabiedrība Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara

Diennakts vidējai gaisa temperatūrai paaugstinoties virs +15 grādiem, Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Sabiedrība Ceturtdien gaiss Latvijā iesils līdz +23 grādiem

Ceturtdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +20..+23 grādiem, vienīgi daļā piekrastes tā nepārsniegs +18 grādus, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Veselība Latvijas iedzīvotāju kaitīgie ieradumi veicina urīnceļu saslimšanas (+VIDEO)

Neārstēts vai pārāk ilgi pašārstēts tas var pavērt slimību izraisošajām baktērijām ceļu uz nierēm, pauž eksperti.

Veselība Uzmaniet savus senčus! 3 senioru veselības problēmas, kad vairs nav labi

Dzīvē iekārtots, ka vecāki un vecvecāki ir tie, kas no mazotnes rūpējas par jaunākajiem dzimtas pārstāvjiem, nododot savu gudrību un dzīves mācības. Tomēr pienāk brīdis, kad īpaša uzmanība nepieciešama ģimenes senioriem, jo fiziskas un emocionālas izmaiņas ir daļa no dabiskā novecošanās procesa. Ārsti iesaka pievērst īpašu uzmanību trīs veselības pazīmēm, kas ļaus savlaicīgi atpazīt potenciālos veselības riskus un ļaus senioram ilgāk saglabāt pilnvērtīgu, patstāvīgu, no citu palīdzības neatkarīgu dzīvi.