Smiltēns izstāstījis, ko AS pieteicis kā valdības prioritāti

Sabiedrība
LETA 17:11, 18.07.2023 0

"Apvienotais saraksts" (AS) kā valdības prioritāti pieteicis ekonomikas izaugsmes panākšanu, lai tādējādi nodrošinātu nepieciešamos līdzekļus armijai, veselībai, izglītībai un citām jomām, uzsvēra AS viens no līderiem, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS).

 
Foto: LETA

To politiķis sacīja, komentējot jautājumus saistībā ar valdības nākotni.

Smiltēns atzīmēja, ka pagājušajās nedēļas AS un "Jaunās vienotības" (JV) tikšanās reizē Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un labklājības ministre Evika Siliņa (JV) esot izteikuši "atzinīgus vārdus" par abu partiju apvienību līdzšinējo sadarbību.

Saeimas priekšsēdētājs norādīja, ka ir abpusējs atbalsts virzībai gan uz Kariņa, gan uz AS pieteiktajām prioritātēm, par kuru ieviešanu sarunas turpināšoties pēc valdības atvaļinājuma.

Nav domstarpību, ka primāri ir Latvijas nacionālās drošības jautājumi, aizsardzība, robežu nostiprināšana, atzīmēja AS politiķis.

Reizē no Kariņa pieteiktajām piecām prioritātēm ar ekonomiku esot saistīti tikai divi jautājumi - darba spēka piesaiste un mazākā mērā valsts atsevišķu uzņēmumu akciju kotēšana biržā, skaidroja Smiltēns.

Tāpēc AS ekonomikas stiprināšanai no savas puses pieteikusi tādas prioritātes kā enerģētikas jautājumi, finanšu resursu pieejamības nodrošināšana uzņēmējiem un investīciju vides uzlabošana.

Smiltēnam esot zināmi gadījumi, kad Rietumvalstu investoriem neesot atvērti konti bankās - šī ir viena no risināmajām problēmām. Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētājs pozitīvi vērtē Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča pausto, ka Valsts prezidents sagaida radikālu virziena maiņu no Latvijas komercbanku puses, tostarp aktīvu darbību gan no Latvijas Bankas, gan valdības puses finanšu pakalpojumu pieejamības uzlabošanā.

AS viens no līderiem uzsvēra, ka valdībai ir jāstrādā pie procedūru vienkāršošanas jeb debirokratizācijas plāna, "izņemot laukā" visas liekās darbības, kas palēnina ekonomikas attīstību. Tas attiecas uz dažādiem procesiem, kas apgrūtina uzņēmējdarbības veikšanu - gan būvatļauju saņemšanas, gan citās jomās.

Tāpat arī digitālā transformācija nav veicama tikai vienas, AS atbildībā esošās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas līmenī, bet gan ir visas valdības atbildības jautājums, akcentēja Smiltēns.

AS kā fundamentālu problēmu pieteikusi arī demogrāfisko situāciju, kurai viens no risinājuma mehānismiem ir atbalsts ģimenēm mājokļa nodrošināšanā.

Smiltēns akcentēja, ka valdībai obligāti jāliek akcents uz ekonomikas attīstību, jo, ja Ministru kabinets to nespētu paveikt, tad alternatīva būtu nodokļu celšana, kas būtu traģisks lēmums.

Jau vēstīts, ka pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) iniciatīvas īsi pēc Valsts prezidenta vēlēšanām sākās partiju sarunas par valstij būtiskām dažādām tēmām. Premjera mērķis ir izveidot plašāku koalīciju.

Sarunās piedalās JV, ZZS un "Progresīvie". Savukārt "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) šīs tikšanās boikotē, jo neatbalsta pašreizējās koalīcijas - JV, AS un NA - paplašināšanu.

Pagājušonedēļ pēc AS aicinājuma notika divpusējas AS un JV, Kariņa sarunas.

Pašlaik oficiālajām sarunām ir atvaļinājuma laika pārtraukums.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.