• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LU zinātnieki piedalīsies Polijā izvietota kvantu datora aprobācijā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:01, 10.07.2023


Eiropas lieljaudas skaitļošanas centriem tiks iegādāti seši kvantu datori, kuru aprobācijā piedalīsies arī Latvijas Universitātes (LU) Datorikas fakultātes Kvantu datorzinātnes centrs, informēja LU.


Ilustratīvs foto.

Universitātes Kvantu datorzinātnes centrs piedalīsies Poznaņas Superskaitļošanas un datortīklu centrā (PSNC) Polijā izvietotā kvantu datora "EuroQCS-POLAND" aprobācijā kopā ar PSNC, Polijas Zinātņu akadēmijas teorētiskās fizikas centru un Polijas uzņēmumu "Creotech Instruments S.A".

Tāpat kvantu datori tiks iegādāti lieljaudas skaitļošanas centriem Čehijā, Francijā, Itālijā, Spānijā un Vācijā.

LU Kvantu datorzinātnes centra vadītājs, profesors Andris Ambainis norādīja, ka tie būs pieejami "plašam Eiropas lietotāju lokam" - gan zinātniekiem, gan komersantiem un valsts organizācijām.

Kvantu datoru iegādei plānots piesaistīt finansiālu atbalstu no Eiropas Komisijas "Digitālās Eiropas" programmas, ieguldot vairāk nekā 100 miljonus eiro.

LU Kvantu datorzinātnes centrā kur norisinās pasaules līmeņa pētījumi kvantu skaitļošanā un kvantu algoritmos. Centra pētnieki strādā gan pie jaunu kvantu algoritmu izstrādes un kvantu skaitļošanas robežu noteikšanas, kā arī izstrādā eksperimentus kvantu skaitļošanai un meklē kvantu skaitļošanas saiknes ar klasisko datorzinātni un matemātiku, lai izprastu, vai šīs saiknes ir iespējams izmantot problēmu risināšanā

Centra pētniecisko grupu veido 20 pētnieki no Latvijas un citām valstīm.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).