Jānis Citskovskis kļuvis par superministru

Sabiedrība
VS.LV 13:44, 05.07.2023 0

Valsts kanceleja nav pakļauta politiskajam regulējumam un kļūst augstāka par citiem.

 

Valsts kancelejas nolikums otrdien apspriests Ministru kabineta sēdē. Projekts paredz "precizēt Valsts kancelejas mērķus, funkcijas, uzdevumus, kompetences atbilstoši esošajai faktiskajai situācijai, kā arī... Pārresoru koordinācijas centra pievienošanu Valsts kancelejai".

Tādējādi Latvijas izpildvarā ir izveidots ļoti spēcīgs mehānisms, kura vadītājs atšķirībā no ministriem neiziet cauri vēlēšanu filtram.

Saskaņā ar šo apspriesto normatīvo aktu, Valsts kancelejas darbības mērķis ir:

1) radīt priekšnoteikumus Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra un Ministru kabineta saskaņotai darbībai, lai nodrošinātu lēmumu pieņemšanu saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi un citiem likumiem, kā arī Ministru kabineta lēmumu īstenošanu un pēctecību;

2) nodrošināt valsts ilgtermiņa attīstības plānošanu un koordināciju;

3) veidot un īstenot valsts pārvaldes attīstības politiku, valsts pārvaldes cilvēkresursu attīstības politiku un valsts pārvaldes komunikācijas politiku, kā arī valsts kapitālsabiedrību un valsts kapitāla daļu pārvaldības politiku;

4) sekmēt labas pārvaldības ievērošanu un sabiedrības līdzdalības iespējas valsts pārvaldē.

Valsts kancelejas direktors kopš 2017. g. ir Jānis Citskovskis. Dažādos amatos valdībā strādājis kopš 1997.gada, visilgāk - 17 gadus - Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, 2 gadus nostrādājis Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieka amatā.

Pēc daudzu ekspertu domām, tieši Valsts kanceleja ir atbildīga par lielāko daļu darbību, kas pandēmijas laikā ierobežoja Latvijas iedzīvotāju ikdienu.

Jaunais Valsts kancelejas darbības mehānisms padarīs to par vecāko attiecībā pret virkni iestāžu.

Norādāms, ka Valsts kanceleja nodrošina ne tikai valsts tiešās pārvaldes iestāžu vadītāju, valsts civildienesta ierēdņu, atlasi (Valsts civildienesta likuma 4. panta otrās daļas 4. punkts), bet arī:

-Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieka atlasi saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā noteikto;

-Konkurences padomes priekšsēdētāja un padomes locekļu atlasi saskaņā ar Konkurences likumā noteikto;

-Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka atlasi saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā noteikto;

-Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētāja un padomes locekļu atlasi saskaņā ar likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" noteikto;

-Datu valsts inspekcijas direktora atlasi saskaņā ar Fizisko personu datu apstrādes likumā noteikto.

Taču valdībā izskatītajos dokumentos nav ne vārda par finanšu līdzekļiem, ko prasīs Valsts kancelejas funkciju paplašināšana.

Voldemārs BURKEVICS

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.