• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Saprātīga dzeršana» iekaro Latviju

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 09:25, 02.07.2023


0% alus varētu palielināt patēriņu 7 reizes, lai sasniegtu Zviedrijas līmeni.


Var dzert daudz bezalkoholisko alu un braukt bez problēmām.

Bezalkoholiskais alus Latvijā piedzīvo uzplaukuma periodu - uz šo tirgus segmentu neattiecas likumdevēju noteiktie ierobežojumi alkoholisko dzērienu reklāmai. Tas arī nav pakļauts pieaugošam akcīzes spiedienam. Latvijas Alus darītāju savienības valdes priekšsēdētājs Pēteris Liniņš norāda: bezalkoholiskā alus segments veido aptuveni 2% no visa alus tirgus. Latvijā un Baltijās valstīs šis segments ir attīstības stasijā, uzskata AS Aldaris pārstāvis Toms Kursītis.

Citās Eiropas valstīs vērojama straujāka izaugsme, piemerām, pērn Zviedrijā bezalkoholiskā alus tirgus daļa bija pat 15%, Francijā - 9%.

Bezalkoholiskais alus cienītājiem sniedz iespēju baudit alu, neierobežojot savas darba, ikdienas aktivitātes, pauž eksperti. "Valmiermuižas alus" saimnieks Aigars Ruņģis norāda: "Visstraujāk augošā alus niša ir bezalkoholiskais alus. Tā saistīta ar augošu alus cienīāju atbildību, ko pasaulē sauc par "mindful drinking" (saprātīga dzeršana – angl.), un augošu amata alus klāstu bezalkoholiskā alus segmentā, kas lauž stereotipus, ka 0% alus ir mazāk garšīgs".

Lai iegūtu bezalkoholisko alu, Latvijas alus darītāji izmanto rūgšanas procesa pārtraukšanu, speciāla rauga izmantošanu, zemas temperatūras raudzēšanu, kā arī tā dēvētā imobilizētā rauga izmantošanu. Kad fermentācija tiek pārtraukta, tā apstājas, tiklīdz alkohola koncentrācija sasniedz pusprocentu. Tiek uzskatīts, ka bezalkoholiskais alus pirmo reizi parādījās ASV. 1918. gadā tur tika pieņemts slavenais konstitūcijas 18. grozījums, saskaņā ar kuru tika aizliegta alkohola tirdzniecība ar alkohola saturu, kas
pārsniedz 1,28%.

Krišs ZIVERTS

 
Bezalkoholiskā alus vēsture tā mūsdienu veidolā aizsākās 1972. gadā, kad vācu alus darītava Clausthaler izlaida savu pirmo bezalkoholisko alu.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgas pils Svētā Gara tornī pacels ES karogu

Atzīmējot 20.gadadienu kopš Latvijas iestāšanās blokā, trešdien, 1.maijā, plkst.7.40 Rīgas pilī notiks svinīgā godasardzes ceremonija un Eiropas Savienības (ES) karoga pacelšana Rīgas pils Svētā Gara tornī.

Sabiedrība Liepājā plaši tiks atzīmēta Neatkarības atjaunošanas diena (+VIDEO)

Koncerta apmeklētāji aicināti pievienoties un dziedāt līdzi iemīļotajām dziesmām.

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Lasiet arī

Sabiedrība Alus ražošana Latvijā deviņos mēnešos palielinājusies par 13,6%

Deviņos mēnešos Latvijā kopumā saražoti 70,311 miljoni litru alus, kas ir par 13,6% vairāk nekā 2021.gada deviņos mēnešos, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

Kriminālziņas Pērn par braukšanu reibumā uzlikusi naudas sodus 682 000 eiro apmērā

Prokuratūra pagājušā gadā par braukšanu reibumā vai atteikšanos no reibuma pārbaudes iedzīvotājiem kopumā uzlikusi naudas sodus 681 990 eiro apmērā.

Sabiedrība «Progresīvs» Briškens sūtīs dzērājus šoferus mainīt uzvedību (+VIDEO)

Satiksmes ministrija izstrādājusi noteikumus par psiholoģiskās korekcijas veikšanu sodītajiem vadītājiem.

Kriminālziņas Vakar pieķerti 9 dzērājšoferi; 2 konfiscēti auto

Aizvadītajā diennaktī ceļu satiksmes negadījumos cietuši 13 cilvēki, informēja Valsts policija.