• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Roberts Zīle: Valdība agonē, un JV gaida, kad NA vai AS kļūdīsies

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:26, 27.06.2023


"Jaunajai vienotībai" (JV) iniciējot sarunas par pārmaiņām valdošajā koalīcijā, valdība pašlaik agonē, šādu viedokli intervijā "Latvijas Avīzei" paudis Nacionālās apvienības (NA) politiķis, Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle.



Pēc Valsts prezidenta vēlēšanām JV ir sākusi sarunas gan ar koalīcijas, gan opozīcijas partijām par risināmiem politiskiem jautājumiem. JV līdz šim vairāk uzsvērusi, ka sarunu mērķis esot panākt virzību jautājumos, kuru risināšana valdībā stagnējot, savukārt koalīcijas partneri no "Apvienotā saraksta" (AS) un NA vērtē, ka sarunu mērķis esot panākt izmaiņas valdošajā koalīcijā, ko abas partijas neatbalsta, tāpēc uz sarunām piecu partiju formātā nenāk.

Zīles skatījumā, pašlaik vērojams, ka JV, kas Saeimas vēlēšanās ieguva lielāko balsu skaitu, mēģina palielināt ietekmi. "Tagad valdība agonē, pieņemu, Kariņš un JV gaida, kad NA vai AS kļūdīsies. Tad norādīs uz sliktiem politiķiem, kas nogāž valdību, un radīsies iespēja veidot solīto paplašināto valdību. Visdrīzāk ne ar Kariņu kā premjeru, bet citu JV līderi," izteicies politiķis.

Paplašināt koalīciju JV vēloties, jo tad varētu nerēķināties ar atsevišķu koalīcijas dalībnieku domām, kas esot jāņem vērā tagad, un pildīt JV programmu, uzskata Zīle.

Arī viņš paudis nostāju, ka esošo koalīciju nav iespējams vienkārši paplašināt. "Paplašināt koalīciju (...) nozīmē jaunu valdību. Jo nevar paplašināt esošo valdību, pret kuras programmu nobalsoja divi potenciālie jaunpienācēji." NA politiķa skatījumā, pārmaiņām koalīcijā tomēr būtu jānotiek, jo "ZZS nav nekādi pirmziemnieki politikā un prasīs kārtot parādus", bet JV būtu grūti teikt - nē, paliekam ar veco koalīciju.

Zīle domā, ka JV nevēlas paši gāzt savu valdību, jo "tas nebūs diez ko populāri", tāpēc notiekot vilcināšanās. Valdības krišana ticamāka esot pēc NATO samita, kas notiks jūlija vidū. "Domāju, JV jāsaņemas. (...) Ja viņi tik daudz apsolījuši jaunajiem partneriem valdības veidošanā, premjeram pašam jāpiesaka vecās valdības atkāpšanās," piebildis politiķis.

"Cienu Kariņa veikumu iepriekšējā četrgadē. Nav nosodāma vēlme strādāt Eiropas politikā, bet tad par to jāpasaka. Jāatlaiž valdība, jāatzīst, būšu līdz Eiroparlamenta vēlēšanām un eirokomisāra nominēšanai nākamās valdības ārlietu ministrs, un neslēpt no sabiedrības," izteicies Zīle, vienlaikus gan atzīstot, ka nezina, vai JV darbam nākamajā Eiropas Komisijā uz trešo termiņu virzīs Valdi Dombrovski vai "iekšējās pārrunās amats apsolīts Kariņam".

Taujāts, vai NA ir gatava palikt opozīcijā, Zīle paudis viedokli, ka NA nenokļūs opozīcijā, bet, ja nokļūs, tad ne uz ilgu laiku. "Kaut gan, paklausoties potenciālos jaunienācējus Viktoru Valaini no ZZS, arī "Progresīvos", viņi vairāk vēlas "šauro" koalīciju, savukārt JV tas nav galvenais. Tā vēlas to plašāku. Jautājums, ko viņi valdības veidošanas gaitā var izdarīt ar AS - nedomāju, ka tagad AS var saplēst, bet varbūt var pie jaunām sarunām. NA nevarēs sašķelt, tas ir droši," paziņojis Zīle.

Arī Zīle paziņojis, ka NA nestrādāšot vienā koalīcijā ar "Progresīvajiem", jo "viņi izteikti uzbrūk mums".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.