• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Saeima noraida visus 4 opozīcijas pieprasījumus Kariņa valdības ministriem

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 03:54, 23.06.2023


Saeima ceturtdienas vakarā noraidīja visus četrus opozīcijas deputātu iesniegtos pieprasījumus Krišjāņa Kariņa (JV) valdības ministriem.


Foto: LETA

Ceturtdien tika noraidīts deputātu grupas pieprasījumu Zemkopības ministram Didzim Šmitam (AS) par ārkārtas situācijas izsludināšanu piensaimniecības nozarē.

Par ārkārtas situācijas izsludināšanu iestājās deputāts Kaspars Melnis (ZZS), kurš atgādināja gan par piena cenas straujo kritumu, gan par lielajām salnām un maijā fiksēto rekordsausumu. Tas viss būtiski ietekmēšos šī gada ražu.

Tika noraidīts Alekseja Rosļikova partijas sagatavotais pieprasījums kultūras ministram Naurim Puntulim (NA) par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu piemērot sodu par vārda "deportācija" lietošanu. Kā ziņots, NEPLP piemēroja 8500 eiro administratīvo sodu "Tvnet" par, tās ieskatā, nepareizu vārda "deportācija" lietošanu "Tvnet" krievu valodas versijas intervijā ar Rosļikovu.

Kā tika norādīts Saeimas sēdē, NEPLP ir neatkarīga iestāde, kas nav ne Kultūras ministrijas pakļautībā, ne pārraudzībā.

Tika noraidīts arī Rosļikova partijas pieprasījums izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai (JV) "Par izglītības programmas īstenošanu". Opozīcijas deputāti ir neapmierināti ar speciālo pirmsskolas izglītības iestāžu pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā.

Nataļja Marčenko-Jodko (S) skaidroja, ka partija satraucoties par bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem, redzes un dzirdes invalīdiem un citiem. Opozīcijas skatījumā, esot būtiski, kādā valodā notiek nodarbības šiem bērniem.

Savukārt Čakša uzsvēra, ka valstī izglītības sistēma ir jāveido pēc "vienotas skolas" principiem, jo mācības valsts valodā dod iespējas visiem bērniem un ir svarīgas vienotas sabiedrības vienošanai. "Ja gribam nodrošināt bērna iespējas funkcionēt sabiedrībā, kur valsts valoda ir latviešu, bērnam šādi tiek piedāvātas lielākas iespējas," teica Čakša.

Tika noraidīts pieprasījums ekonomikas ministrei Ilzei Indriksonei (NA) par elektroenerģijas tarifu būtiskā kāpuma ietekmi uz iedzīvotāju maksātspēju, uzņēmumu konkurētspēju un inflācijas pieaugumu.

Deputāts Harijs Rokpelnis (ZZS) uzsvēra, ka kopējā ietekme uz ekonomiku būšot 1,1% inflācijas pieauguma. Atsevišķām patērētāju grupām, piemēram, mājsaimniecībām un mazajiem uzņēmējiem, elektrības piegādes tarifs palielināšotis vidēji divas reizes, tādējādi tiks palielināta nevienlīdzības plaisa.

Rokpelnis arī piebilda, ka pēc jauno tarifu stāšanās spēkā, Latvijā elektrības patērētāji maksās vairāk par elektrības piegādi nekā Lietuvā un Igaunijā.

LETA jau ziņoja, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi "Sadales tīkla" un "Augstspriegumu tīkla" jaunos elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifus, kas stāsies spēkā 1.jūlijā.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga. Tas būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp samaksu noteiks, vai ir ir vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu būs atšķirīgs, ko ietekmēs izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) gaidāmais rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

Kā ziņots, pirms nedēļas Saeima ārkārtas sēdē noraidīja opozīcijas partiju "Latvija pirmajā vietā" (LPV) un "Stabilitātei" iesniegto lēmuma projektu par neuzticības izteikšanu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV). "Par" demisijas pieprasījumu balsoja 42 deputāti, "pret" bija 53 parlamentārietis, bet neviens neatturējās.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).