• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sēru vēsts. Mirusi folkloriste Helmī Stalte

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 10:31, 07.06.2023


Vakar mūžībā devusies folkloriste Helmī Stalte, sociālajos tīklos paziņojusi ģimene.



"Pateicoties nesavtīgam Helmī un Daiņa Staltu cīņasgaram un darbam mūža garumā, Staltu dzimta kopā ar stingrajiem un nelokāmajiem "Skandiniekiem" ir kļuvuši par neatņemamu daļu no Dziesmotās revolūcijas. Helmī un Dainis Stalti ir mūsu valsts atjaunotās neatkarības viens no nozīmīgiem simboliem," pauž ģimene.

"Lai arī daudziem no mums ir sajūta, ka līdz ar Helmī aiziešanu ir beidzies kāds liels un nozīmīgs laikmets, tomēr tas ir tikai noslēgums kādam skaistam un piesātinātam posmam mūsu līvu un latviešu tautu vēsturē. Cieņa pret savu zemi, valsti, tautu un tās dziesmu ir iesakņojusies jau nākamās paaudzēs, kas turpina un turpinās iesākto," teikts paziņojumā.

Kā vēsta lībiešu kultūras portāls "Livones", folkloriste Helmī Stalte dzimusi 1949.gada 7.augustā lībiešu ģimenē. Viņa beigusi Rīgas J. Mediņa mūzikas vidusskolu kordiriģenta specialitāte, kā arī Rīgas pedagoģisko skolu ar specialitāti - pirmsskolas iestāžu muzikālā audzinātāja.

Stalte strādājusi Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā par folkloras speciālisti, Rīgas domes Kultūras pārvalde, Nacionālajā radio un TV padomē. Bijusi arī Rīgas domes deputāte un Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētāja.

1976.gadā viņa kopā ar vīru Daini Staltu nodibināja folkloras draugu kopu "Skandinieki" un bija tās vadītāja. Nodibinoties lībiešu dziesmu ansamblim "Līvlist", Stalte aktīvi iesaistījās tā darbā. Stalte bijusi starptautiskā folkloras festivāla "Baltica" mākslinieciskās padomes locekle un svētku režisore.

2006.gadā Stalte apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.