• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Noslēgusies Cert.lv kiberdraudu meklēšanas operācija

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 18:04, 11.05.2023


Noslēgusies Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītā trīs mēnešu ilgā kiberdraudu meklēšanas operācija, aģentūrai LETA pavēstīja "Cert.lv" pārstāvji.



Trīs mēnešu sadarbības operācijas laikā apvienotā komandā darbojās kiberdrošības speciālisti no ASV bruņoto spēku kiberpavēlniecības, Kanādas bruņoto spēku kiberpavēlniecības un Kanādas kiberdrošības centra.

"Cert.lv" vadīto kiberdraudu meklēšanas operācijas fokuss bija Latvijas kritiskās infrastruktūras aizsardzība un noturība - daloties ar informāciju par kiberdrošības apdraudējumiem klātienē un reāllaikā, sabiedrotās valstis varēja uzlabot kopīgo kibernoturību un aizsardzības spējas, norāda institūcijas pārstāvji.

Paralēli kiberdraudu meklēšanas operācijai, ASV un Kanādas bruņotie spēki kopā ar Latvijas sabiedrotajiem sniedza ieguldījumu vispārējai valsts aizsardzības spēju stiprināšanai.

"Strādājot kopā ar mūsu uzticamajiem sabiedrotajiem - ASV un Kanādu - mēs spējam atturēt, traucēt un būtiski ietekmēt to, vai kiberuzbrucējiem izdosies panākt savus mērķus, un stiprināt kopējo kibernoturību," norāda "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

Vienlaikus viņa atzīmē, ka šāda līmeņa informācijas apmaiņa un sadarbība var tikt īstenota tikai strādājot kopā un klātienē - īstenotās aizsardzības operācijas ļauj nodrošināt, ka valsts infrastruktūra ir grūtāks mērķis kiberuzbrucējiem.

Kiberdraudu meklēšanas operācijas ir kiberaizsardzības operāciju veids, kuru īsteno ASV kiberpavēlniecības pārstāvji, ja šādu atbalstu lūdz sabiedrotie. Šoreiz atbalsts tika īstenots pēc "Cert.lv" un Aizsardzības ministrijas lūguma.

Komandas darbojās Latvijas partneru izvēlētā informācijas sistēmu tīklā, lai atklātu, uzraudzītu un analizētu ļaunprātīgas darbības, identificējot uzbrucēja klātbūtni, kā arī analizētu uzbrukumu taktiku, paņēmienus un procedūras. Līdzīgas draudu meklēšanas operācijas "Cert.lv" organizē pusotru gadu, tostarp 2022.gada rudenī īstenotas vairākas operācijas kopā ar Kanādas kiberdrošības centru, Beļģijas Militāro kiberpavēlniecību un Eiropas Savienības Kiberdrošības aģentūru.

Latvija pēdējā gada laikā ir demonstrējusi augsta līmeņa kibernoturību, jo ir bijusi starp Eiropas Savienības valstīm, kuras bija Krievijas hakeru un Krievijas valsts atbalstītu hakeru grupu top mērķi, norāda Kaškina.

"Mūsu darbā liela uzmanība joprojām vērsta uz to, lai kritiskā infrastruktūra un digitālie pakalpojumi būtu droši un pieejami ikvienam valsts iedzīvotājam," atzīmē Kaškina.

"Cert.lv" pārstāvji arī norāda, ka kiberdraudu meklēšanas operāciju rezultātā tiek iegūta būtiska informācija un ieskats par pretinieka izmantotajiem rīkiem, paņēmieniem un procedūrām. Arī šo kiberdraudu meklēšanas laikā komandas atklāja ļaunatūru un, to analizējot, ieguva vērtīgu informāciju par pretinieka aktivitātēm.

"Cert.lv" darbojas Latvijas Aizsardzības ministrijas pakļautībā un tās darbību regulē informācijas tehnoloģiju drošības likums. "Cert.lv" sniedz ieguldījumu globālajā kiberdrošības kopienā, piedaloties starptautiskos sadarbības forumos, regulāri sniedzot ieguldījumu pieredzes apmaiņā un zināšanu apmaiņā. "Cert.lv" mērķis ir nodrošināt koordinētu atbildi uz kiberdrošības incidentiem un veicināt informācijas apmaiņu starp ieinteresētajām pusēm - valsts iestādēm, privāto sektoru un katru valsts iedzīvotāju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rinkēvičs ar Stukānu pārrunās iespējamo iejaukšanos vēlēšanu norisē

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šodien Rīgas pilī plkst.12 tiksies ar ģenerālprokuroru Juri Stukānu, lai pārrunātu iespējamo iejaukšanos vēlēšanu norisē, norādīja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Sabiedrība IZM: krievu valodas apguvi būs iespēja turpināt līdz 2029./2030.gada beigām

Skolās arvien vairāk mācīs Eiropas Savienības valstu valodas.

Sabiedrība Asociācija: Latvijā lauku tūrismā šis gads varētu būt labāks nekā pagājušais

Latvijā lauku tūrismā šis gads varētu būt labāks nekā pagājušais, ceturtdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele.

Sabiedrība Lielajā talkā gaidāms pārsvarā saulains laiks

Sestdien, 27.aprīlī, Latvijā gaidāms pārsvarā saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Ekonomika Privātie uzņēmēji Latvijā saņems finansējumu dalībai kiberdrošībā (+VIDEO)

Noteikumi par konkrētas grantu programmas īstenošanu tiek virzīti atsevišķi.

Sabiedrība Pret hibrīdo agresiju: jaunieši tiek iesaukti kiberkaraspēkā (+VIDEO)

Izaicinājumā var piedalīties ikviens Latvijas Republikas valstspiederīgais vecumā no 14 līdz 24 gadiem.

Pasaule Pērn lielākajā daļā gadījumu kiberapdraudējuma avots bijusi Krievija - SAB

Pērn situācija Latvijas kibertelpā turpinājusi saglabāties stabila un uzbrukumu intensitāte, līdzīgi kā iepriekšējā gadā, ir bijusi mainīga - tie realizēti viļņveidīgi, turklāt lielākajā daļā gadījumu kiberapdraudējuma avots bijusi Krievija, pagājušā gada darbības pārskatā norādījis Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

Pasaule Igaunijā atbrīvoti no apcietinājuma divi kriptokrāpniecībā apsūdzētie

Igaunijā atbrīvoti no apcietinājuma par pusmiljardu eiro vērtu krāpniecību darījumos ar kriptovalūtu apsūdzētie Sergejs Potapenko un Ivans Turigins, kuru izdošanu pieprasa ASV.