• Fanija,
  • Vēsma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kopsavilkums: Lielajā talkā šogad sakoptas 1139 talkas vietas

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:27, 22.04.2023


Lielajā talkā šogad kopumā tika pieteiktas un sakoptas 1139 talkas vietas, informēja Lielās talkas organizatori.


Foto: LETA

No tām 941 ir publiskā atkritumu savākšanas talka un 445 ir labiekārtošanas talkas. Tāpat šogad pieteiktas arī aptuveni 180 solo talkas, kas sevī ietver duo un ģimenes talkas.

Kopš 2008.gadat Lielā talka ik gadu pulcē Latvijas iedzīvotājus, lai katrs pieliktu savu roku, lai sakoptu, satīrītu un apzaļumotu valsti. Arī šogad iesaiste ir bijusi ļoti plaša un visvairāk talkošanas vietu tika pieteikts Rīgā un Pierīgā, informē organizatori.

Šogad, gatavojoties Lielajai talkai, daudz runāts par Latvijas vietu uz pasaules kartes un mūsu pienesumu, lai pasaule būtu tīrāka un zaļāka. Virzība uz globālu pieeju vides jautājumiem ietverta arī šā gada Lielās talkas sauklī - "Zaļa Latvija = Zaļa pasaule!".

Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme norāda, ka interese par talku ik gadu ir nemainīgi liela un rīkotāji saņem neskatāmus zvanus un jautājumus par to kā pareizi talkot, kur talkot.

"Rezultāti šai talkai ir izcili. Vēstniecību pārstāvji, kuri raženā pulkā talkoja šodien Mangaļsalā, ir ļoti patīkami pārsteigti, ka Latvija ir tik tīra. Es, ejot pa mežu, savācu tikai trīs papīrus, tāpēc ar prieku var teikt, ka Mangaļsalas teritorija tik tiešām ir tīra," pauž Jaunzeme.

"Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite piebilst, ka iepriekš, vedot dažāda veida preces uz veikaliem, vairumā gadījumu tās tika iepakotas pārtikas plēvē, bet tagad atrasts tekstila risinājumu, kas ļauj ietaupīt 70 tonnas plastmasas gadā. Tāpat arī elektroniskie čeki pērn palīdzējuši ietaupīt 17 tonnas papīra.

Savukārt "Latvijas valsts meži" vides izglītības vadītāja Līga Abizāre norāda, ka visā Latvijā arī pēc Lielās talkas turpinās Meža dienas un jebkurš var iesaistīties meža sakopšanā vai atpūtas vietu labiekārtošanā.

Jau ziņots, ka šodien visā Latvijā jau 16.gadu pēc kārtas notika Lielā talka, kuras laikā iedzīvotāji sakopj, labiekārto un apzaļumo savu tuvāko apkārtni.

Lielā talka notika līdz plkst.15.

Rīdzinieki Lielajai talkai pieteikuši 120 talkošanas vietas. Vislielākā talkotāju aktivitāte šogad ir Zolitūdes, Ziepniekkalna, Juglas, Čiekurkalna un Maskavas forštates apkaimēs.

Lielajā talkā ir iesaistījies arī pašvaldības uzņēmums "Getliņi Eko", kas pieņems 200 tonnas atkritumu no pašvaldības par samazinātu maksu.

Rīgas dome talciniekiem atgādina, ka pašvaldība atkritumu izvešanu organizēs tikai no apstiprinātajām talkošanas vietām pašvaldības teritorijās, un tas tiks veikts divu līdz trīs nedēļu laikā pēc talkas. No citām teritorijām atkritumu izvešanu jāorganizē pašiem talciniekiem.

Tāpat jāatceras, ka atkritumu novietošana un izmešana citas personas īpašumā, tajā skaitā pašvaldības, bez saskaņošanas un tiem neparedzētā vietā ir administratīvi sodāma rīcība.

Valsts vides dienests (VVD) aicina iedzīvotājus par atkritumiem, kas talkas maisos neietilpst, ziņot lietotnē "Vides SOS".

Šogad "Lielas talkas" moto ir "Zaļa Latvija = Zaļa pasaule", kas ietver galveno tās fokusu šogad - Zaļo kursu, pilsonisko atbildību un iesaisti.

"Lielās talkas" vadītāja Jaunzeme uzsver, ka talka gadu no gada aug un tajā iesaistās arvien vairāk cilvēku. Talkas organizatoru mērķis bija padarīt Latviju zaļāku, sakoptāku un veselīgāku. Taču talka pārvērtās par iespaidīgu kustību, kas ieguva tik lielu atbalstu sabiedrībā, ka nešauboties tiks turpināts iesāktais.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība LVC: Būvdarbi notiek 21 valsts ceļu posmā

Valsts autoceļu tīklā būvdarbi sākušies 21 posmā, no tiem deviņi ir uz reģionālajiem autoceļiem, trīs - uz vietējiem, kā arī darbi notiek uz septiņiem tiltiem, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Rēzeknē izveidota jauna dienesta suņu infrastruktūra (+VIDEO)

VID Muitas pārvaldes Kinoloģijas dienests tika izveidots 2004.gadā, un šobrīd tur strādā 44 četrkājainie strādnieki.

Sabiedrība Nākamnedēļ kāps ūdens līmenis Daugavā

Spēcīgu nokrišņu dēļ nākamnedēļ gaidāms ievērojams ūdens līmeņa kāpums Daugavā, liecina laika prognozes.

Sabiedrība Gaisa temperatūra piektdien nepārsniegs +8 grādus

Piektdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies vien līdz +2..+8 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Ekonomika Ventspils brīvosta ir atbrīvota no piesārņojuma (+VIDEO)

Pārstrādei tika nogādāts 171 kubikmetrs šķidro bīstamo atkritumu.

Sabiedrība Jaunās nedēļas sākumā iespējams spēcīgs lietus un sniegputenis

Pirmdien un otrdien, 22. un 23.aprīlī, Latvijā iespējams liels daudzums nokrišņu, arī sniegs un putenis, liecina prognozes.

Pasaule Ukraina: Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 457 830

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 457 830 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Sabiedrība Braže komentējusi Irānas un Izraēlas savstarpējo triecienu mērogu

Irānas un Izraēlas pēdējās nedēļas laikā veikto savstarpējo triecienu mērogs varētu liecināt par vēlmi izbeigt pašlaik vērojamo militārās konfrontācijas saasinājumu, šādu vērtējumu LTV "Rīta panorāmā" pauda diplomāte, topošā ārlietu ministre Baiba Braže.