Pētījumos vērtēs Latvijas skolēnu datorpratību un dabaszinātņu zināšanas

Sabiedrība
LETA 23:43, 15.04.2023 0

Vairāk nekā 6000 Latvijas skolēnu no nākamās nedēļas līdz 30.maijam piedalīsies starptautiskos pētījumos par datorpratību, kā arī par matemātikas un dabaszinātņu kompetencēm, informēja Izglītības ministrijā.

 

Pētījumi parādīs Latvijas skolēnu prasmes starptautiskā salīdzinājumā, kā arī mērīs, cik tuvu Latvija ir ceļā uz starptautiski noteiktiem izglītības mērķiem.

Skolās, kuras iekļautas Starptautiskās izglītības sasniegumu novērtēšanas asociācijas (IEA) pētījumu izlasēs, 4.klašu skolēni piedalīsies starptautiskajā matemātikas un dabaszinātņu izglītības attīstības tendenču pētījumā "Timss 2023", savukārt 8.klašu skolēni - starptautiskajā datorprasmju un informācijpratības pētījumā "Icils 2023".

Matemātikas un dabaszinātņu pētījuma galvenais mērķis ir noskaidrot, ko 4.klases skolēni 66 pasaules valstīs prot un zina saistībā ar matemātikas un dabaszinātņu mācību satura jomām. Pirmo reizi pētījums Latvijā notiks digitāli, skolēniem novērtēšanas uzdevumus veicot nevis papīra brošūrās, bet izmantojot datorus. Arī pētījuma dalībnieku vecāki, skolotāji un skolas vadība tiks lūgta aizpildīt aptauju par pētījuma dalībskolu mācību vidi un mācīšanas praksi.

Matemātikas un dabaszinātņu pētījumā Latvija ir vairākkārt piedalījusies jau kopš 1995.gada. Pēdējā pētījuma ciklā 2019.gadā starptautiskā salīdzinājumā Latvijas 4.klašu skolēnu sasniedza augstus rezultātus - ieņemot desmito vietu valstu kopvērtējumā. Mērot pasaules valstu progresu ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu izglītībā (SDG4) sasniegšanā, UNESCO Statistikas institūts rāda, ka 85% Latvijas sākumskolas skolēnu sasniedz vismaz minimālo starptautisko kompetences līmeni matemātikā, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem starp "Timss" pētījuma dalībvalstīm.

Starptautiskais datorprasmju un informācijpratības pētījums ir liela mēroga starptautisks pētījums, kas pārbauda, mēra un salīdzina 8.klašu skolēnu zināšanas, prasmes un izpratni informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jeb informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jautājumos. "Iea icils" pētījums, kurā šogad piedalās 34 valstis, analizē skolēnu izpildītos uzdevumus, kas ļauj objektīvi vērtēt un salīdzināt gan skolēnu datorprasmi.

Šajā starptautiskajā salīdzinošajā pētījumā piedalīsies aptuveni 3000 skolēnu no 144 Latvijas skolām, kuri apliecinās savas IKT prasmes, zināšanas un kompetences, veicot praktiskus uzdevumus. Pētījumā uz aptaujas jautājumiem tiks aicināti atbildēt arī skolotāji, skolas IKT koordinators un skolas direktors.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Kultūra Bungu un dūdu mūzikas grupa «Auļi» dosies tūrē pa Latviju (+VIDEO)

Reinis Suhanovs uzveduma režijas pamatā izmantojis Edvarta Virzas poēmas.