• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gadu laikā Lieldienās Latvija pieredzējusi gan sniegu, gan vasarīgu karstums

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 22:33, 08.04.2023


Lieldienas dažādos gados var būt laika periodā no 22.marta līdz 25.aprīlim, tādēļ šajos svētkos Latvijā iespējami krasi atšķirīgi laikapstākļi - no sala un dziļa sniega līdz vasarīgi karstam laikam, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.


Foto: LETA

Kopš neatkarības atjaunošanas zemākā gaisa temperatūra Lieldienu brīvdienās reģistrēta 2013.gadā, kad Zosēnos Lielajā piektdienā, 29.martā, tā noslīdēja līdz -14,5 grādiem.

Savukārt Alūksnē 2013.gada Lieldienās sniega dziļums sasniedza 53 centimetrus, bet vēl vairāk sniega - 59 centimetri - bija 1996.gada 5.aprīlī, Lielajā piektdienā, Rēzeknes apkaimē.

Lielākais nokrišņu daudzums Lieldienu brīvdienās bija 2001.gadā, kad Carnikavā no 13. līdz 16.aprīlim tas sasniedza 42 milimetrus. Togad Lieldienās praktiski visā valstī izveidojās sniega sega, Kalnciemā pat 32 centimetru biezumā.

Stiprākās vēja brāzmas - 26 metri sekundē - novērotas Kolkā 1991.gada 30.martā, kas togad bija Klusā sestdiena.

Savukārt karstākais laiks Lieldienās bija 2000.gadā, kad gaisa temperatūra lielākajā daļā valsts paaugstinājās virs +20 grādiem, Otrajās Lieldienās - 24.aprīlī - Rīgā sasniedzot pat +27,9 grādus. Šī temperatūra ir arī visas valsts aprīļa siltuma rekords.

No Lieldienām, kas 1991.-2020.gadā bija marta beigās, augstākā gaisa temperatūra reģistrēta 2002.gadā Jēkabpilī, kad tā sasniedza +15,4 grādus, bet svētkos, kas atzīmēti aprīļa sākumā, augstākā gaisa temperatūra bija +18,2 grādi 1999.gadā Dobelē.

Gandrīz visās Lieldienās, kas bijušas marta beigās, kaut daļu Latvijas ir klājusi sniega sega. Aprīļa sākuma Lieldienās sniega sega novērota teju divās trešdaļās gadījumu, savukārt aprīļa vidus Lieldienās klimatiskās normas periodā sniegs bijis piecos no 13 gadiem, turpretī Lieldienās, kas svinētas 20.aprīlī vai vēlāk, sniega nav bijis.

Šogad Lieldienu brīvdienas Latvijā ir siltākas par normu un bez sniega, vietām līst. Lielajā piektdienā Rīgas centrā termometra stabiņš pakāpās līdz +17,7 grādiem, un brīvdienu turpinājumā nav gaidāma augstāka gaisa temperatūra.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.