• Vanda,
  • Veneranda,
  • Venija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mūrniece: Krievijas pilna mēroga karš Ukrainā fundamentāli mainījis Eiropu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 20:04, 23.03.2023


Krievijas pilna mēroga karš Ukrainā fundamentāli mainījis Eiropas drošības vidi un šīs izmaiņas saglabāsies ilgtermiņā, norādījusi aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA), atskatoties uz simts dienām kopš stāšanās amatā.


Foto: LETA

Viena no aizsardzības ministres galvenajām prioritātēm, pie kuras šajā laikā intensīvi strādāts, saistīta ar Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanu un mērķi darīt to straujāk kā līdz šim.

2023.gada valsts budžetā piešķirti papildu līdzekļi, lai paātrinātā kārtībā ieviestu jau iepriekš plānotās NBS prioritārās spējas, kā arī attīstītu jaunas aizsardzības spējas.

Finansējuma palielinājums primāri tiks atvēlēts pretgaisa aizsardzības spēju attīstīšanai. Tāpat piešķirtie līdzekļi ļaus straujāk attīstīt Sēlijas militāro poligonu, kas kalpos par mācību vietu Latvijas armijai, kā arī ļaus Latvijā stiprināt sabiedroto klātbūtni, uzņemot lielāku skaitu karavīru un tehnikas. 2023.gadā aizsardzības nozares budžets veidos 2,25% no Latvijas iekšzemes kopprodukta.

"Krievijas pilna mēroga karš Ukrainā ir fundamentāli mainījis Eiropas drošības vidi. Un šīs izmaiņas saglabāsies ilgtermiņā. Šobrīd nav pamats domāt, ka Krievija varētu mainīt savas politiskās ambīcijas un uzvedību. Lai aizsargātos un atturētu iespējamos agresorus, mums pašiem ir jādara maksimāli daudz savas aizsardzības un militāro spēju stiprināšanai un attīstībai, un tas ir jādara nekavējoties," uzsvērusi Mūrniece.

Šajās 100 dienās būtiski pilnveidots Valsts aizsardzības dienesta (VAD) likumprojekts. Tas ir kļuvis precīzāks, skaidrāks un vairāk fokusēts uz aizsardzības vajadzībām.

Plānots, ka VAD tiks īstenots divos veidos - kā militārais dienests vai, izņēmuma gadījumos, kā civilais dienests Aizsardzības ministrijas struktūrvienībās. Līdz šim likumprojekts ir izskatīts Saeimā divos lasījumos. Sagaidāms, ka trešajā, galīgajā lasījumā, likumprojekts tiks pieņemts līdz Lieldienām.

Pēc likuma stāšanās spēkā pirmie brīvprātīgie karavīri savu 11 mēnešu dienestu VAD sāks jau šī gada jūlijā. Sākotnēji VAD karavīri tiks apmācīti Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē Ādažos un Kājnieku skolā Alūksnē, bet turpmākajos gados tiks piedāvātas dienesta iespējas arī Jūras un Gaisa spēkos.

Savukārt, ņemot vērā būtiskās izmaiņas drošības jomā Eiropā, kā arī ieklausoties un mācoties no Ukrainas bruņoto spēku gūtajām atziņām, aizstāvoties pret Krievijas pilna mēroga iebrukumu, Aizsardzības ministrija sākusi mērķtiecīgu darbu pie jaunās Valsts aizsardzības koncepcijas, kas nosaka valsts aizsardzības stratēģiskos mērķus un darbības principus, paātrinātas izstrādes.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Siliņa sasauc kārtējo Rail Baltica īstenošanas tematiskās komitejas sēdi

Tematiskās komitejas sēdē nozaru ministriju pārstāvji kopā ar Rail Baltica projekta ieviesējiem iepazīsies ar priekšlikumu Rail Baltica ieviešanas scenārijam.

Sabiedrība Otrdiena būs nedēļas siltākā diena

Otrdiena Latvijā būs septembra pēdējās nedēļas siltākā diena, gaisa temperatūra pēcpusdienā pakāpsies līdz +20..+25 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ātrāk ieviest grozījumus par alkohola pieejamības ierobežošanu

Pagaidām paredzēts, ka grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā stāsies spēkā 2025.gada 1.jūnijā.

Sabiedrība Arodbiedrība rīko ārkārtas sēdi un aicina ministrus un deputātus

Skolotāju arodbiedrība gatavojas jauniem protestiem?

Lasiet arī

Sabiedrība Ķersies arī pie izdienas pensijām

Vecuma pensijām drīz noslēgsies saņemšanas vecuma palielināšanas process. Tāpēc esot diezgan skaidrs, ka tagad būtu pārskatāms arī izdienas pensijas vecums.

Ekonomika Ap 60% Latvijā izdzertā alus, tiek ievests no citām valstīm (+VIDEO)

Konkurence ir milzīga, vietējais tirgus - mazs un pārsātināts.

Ekonomika Parakstīts sadarbības līgums starp Latvijas un Kalifornijas uzņēmējiem

Ekonomikas ministrijas (EM) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētās tirdzniecības misijas laikā ASV parakstīs sadarbības memorands starp Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) un Kalifornijas štata Draudzības komiteju ("California State Friendship Committee").

Ekonomika Latvija finanšu tirgos aizņēmusies 600 miljonus eiro

Latvija starptautiskajos finanšu tirgos pagājušajā nedēļā aizņēmusies 600 miljonus eiro, liecina Valsts kases publiskotā informācija.