• Jadviga,
  • Laura
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Būtiski pieaudzis VDD lūgumu skaits tiesībsargam vērtēt iedzīvotāju izteikumus

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 07:19, 21.03.2023


Pērn būtiski pieaudzis Valsts drošības dienesta (VDD) lūgumu skaits tiesībsargam vērtēt materiālus, kas saistīti ar vārda brīvības robežu noteikšanu iedzīvotāju izteikumos, liecina tiesībsarga ziņojums par 2022.gadu.


Foto: LETA

Ziņojumā uzsvērts, ka milzīgs trieciens civilizētajai pasaulei 2022.gada 24.februārī bija ziņa par to, ka Krievija, pārkāpjot starptautiskās tiesības, ir iebrukusi Ukrainā. Lai arī ik dienu medijos varēja iepazīties ar šausminošām kara ainām un Krievijas pastrādātiem kara noziegumiem pret Ukrainas iedzīvotājiem un civilo infrastruktūru, bija cilvēki, kas izteica un joprojām pauž atbalstu Krievijai un tās pastrādātajiem kara noziegumiem, akcentē tiesībsargs.

2022.gadā tiesībsargs no VDD saņēma 44 materiālus ar lūgumu izvērtēt, vai izteikumi ietilpst vārda brīvības robežās. Tikmēr 2021.gadā no VDD izvērtēšanai tika saņemti astoņi, bet 2020.gadā - trīs materiāli.

Iepazīstoties ar materiāliem, tika novērots, ka cilvēki ilgstoši bija patērējuši Krievijas propagandas mediju saturu. Tika izteikts atbalsts Kremļa propagandai un Krievijas iebrukumam Ukrainā. Daļa komentētāju izteica neticību Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem, apgalvojot, ka, piemēram, zvērības Bučā pastrādājuši paši ukraiņi. Savukārt citi ņirgājās un trivializēja notikumus Ukrainā, minot, ka tāda ukraiņu valoda un tauta vispār nepastāv.

Bijuši arī komentētāji, kas pauda skaidru atbalstu Krievijas iebrukumam un armijas nežēlastībai, apgalvojot, ka tas bijis nepieciešams, lai likvidētu Ukrainā fašismu.

Daļa iedzīvotāju, neraugoties uz valdības norādījumiem, 10.maijā Rīgā bija pulcējušies pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa, lai noliktu ziedus un izteiktu atbalstu Krievijai. Neapmierinātība tika pausta arī saistībā ar šī pieminekļa demontāžu.

Netrūka arī verbāli izteiktas agresijas pret latviešiem, uzsverot, ka latvieši ir fašisti un pelnījuši līdzīgu likteni kā ukraiņi.

Atsevišķas personas ilgstoši internetā ievietoja saturu, kas atbalstīja Krievijas iebrukumu Ukrainā, izplatīja dezinformējošus vēstījumus par Latviju, vienlaikus iekļaujot tajā naida runu. Tika atskaņots jau ilgstoši no Kremļa dzirdētais naratīvs par Latviju kā neizdevušos valsti.

Tiesībsargs atgādina, ka Latvijas normatīvajā regulējumā ir noteikta kriminālatbildība par naida runu. Tomēr publiskajā telpā nereti sastopami izteikumi, kas būtu uzskatāmi par naida runu, bet par kuriem nebūtu piemērojama kriminālatbildība. Dažādu diskusiju gaitā tiesībsargs uzsvēra administratīvās atbildības nepieciešamību par naida runu.

Tāpat jau 2019.gadā tiesībsargs sāka diskusiju, uzskatot, ka nepieciešams grozīt Krimināllikuma 150.pantu, no tā izslēdzot noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmi - nepieciešamību identificēt būtisku kaitējumu sociālā naida kurināšanas lietās. Arī 2022.gadā tika turpināts aktualizēt šo jautājumu, piemēram, uzstājoties ar priekšlasījumu Rīgas Stradiņa universitātes konferencē, kurā vērsa uzmanību, ka personai ir tiesības paļauties, ka viņa tiks pasargāta ne vien nepamatota tiesību uz īpašumu aizskāruma gadījumā, bet arī tad, ja kaitējums nodarīts citām pamattiesībām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Visi Valsts kontroles 2023.gada finanšu revīzijās atzinumi ir bez iebildēm

Valsts kontrole pabeigusi darbu pie 2023.gada finanšu revīzijām, kurās visi 26 sniegtie atzinumi ir bez iebildēm, aģentūru LETA informēja Valsts kontroles pārstāvji.

Sabiedrība Ministrs: Šogad situācija slimnīcās «būs ok»

Pagājušajā gadā finanšu situācija slimnīcās bija smaga, bet šogad tā, lai arī nebūs ideāla, bet "būs ok", ceturtdien intervijā LTV "Rīta panorāmai" izteicās veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Vācu kapi Cēsīs tiks pienācīgi izpētīti (+VIDEO)

Mērķis ir atjaunot cēsnieku interesi par apbedītajām personām un pievērsīs plašākas sabiedrības uzmanību.

Sabiedrība Šmites-Roķes ienākumi pērn sasnieguši 67 607 eiro

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Baibas Šmites-Roķes ienākumi pērn sasniedza 67 607 eiro, liecina VID mājaslapā publicētā Šmites-Roķes valsts amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Lasiet arī

Sabiedrība Tiesībsargs: Ja ievērotu noteikto, Jēkabpils traģēdija nebūtu notikusi

Pašlaik normatīvais regulējums ir pietiekams, lai tādi traģiski gadījumi kā, piemēram, Jēkabpilī nenotiktu, intervijā LTV raidījumā "Rīta panorāma" teica tiesībsargs Juris Jansons.

Sabiedrība Jāgaida garās rindās salā! Aicina uzlabot PMLP pakalpojumu pieejamību

Tiesībsargs aicina Iekšlietu ministriju (IeM) steidzami uzlabot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pamatpakalpojumu pieejamību, aģentūru LETA informēja tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājas vietnieks Edgars Lākutis.

Sabiedrība Tiesībsargs aicina valdību pārskatīt valsts sociālos pabalstus

Tiesībsargs Juris Jansons aicina valdību rīkoties atbilstoši pašas noteiktajiem kritērijiem un pārskatīt valsts sociālos pabalstus, aģentūrai LETA pavēstīja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājas vietnieks Edgars Lākutis.

Sabiedrība Tiesībsargam pērn visbiežāk sūdzējušies par valdības rīcību Covid-19 pandēmijā

Latvijas iedzīvotāji tiesībsargam pērn visbiežāk sūdzējušies par valdības rīcību Covid-19 pandēmijā - pērn Tiesībsarga birojs saņēma 28 rakstveida iesniegumus un 96 elektroniskās vēstules par šiem jautājumiem, otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē informēja tiesībsargs Juris Jansons.