• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā atlidojuši ligzdot retie priežu krustknābji

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 12:11, 13.03.2023


Februāra izskaņā AS "Latvijas valsts meži" (LVM) Dienvidkurzemes reģionā Rendas iecirknī, mežu masīvā Usmas ezera apkārtnē, LVM vides eksperts Gaidis Grandāns novērojis visā Latvijā ļoti reti sastopamo priežu krustknābi. Vides eksperts kustknābju pāri konstatējis ligzdošanai piemērotā biotopā.


Ilustratīvs foto.

Gan priežu krustknābji, gan samērā bieži izplatītie egļu krustknābji ir vienas no Latvijā visagrāk ligzdojošajām putnu sugām. Krustknābju ligzdošanas sezona ir izstiepta, bet agrākajos perējumos krustknābju ligzdās jau šobrīd ir iespējami mazuļi.

"Priežu krustknābju skaits - gan ligzdojošo pāru, gan klejojošo putnu skaits ārpus ligzdošanas sezonas - Latvijā ievērojami svārstās saistībā ar skuju koku sēklu ražu. Latvijā ligzdojošās populācijas lielums tiek vērtēts kā 5 līdz 20 pāri, tomēr, iespējams, ka atsevišķos gados šī suga Latvijā neligzdo vispār," skaidro Gaidis Grandāns.

Priežu krustknābim vizuāli ļoti līdzīgs ir egļu krustknābis. Visvieglāk priežu krustknābi var atpazīt pēc tā masīvā knābja, kuram ir plata un augsta pamatne, knābis ir izteikti liekts, līdzīgs papagaiļa knābim (angliski priežu krustknābis - Parrot Crossbill) un piemērots, lai no čiekuriem izlobītu sēklas. Pretēji nosaukumam, priežu krustknābis barojas ne vien ar priežu sēklām, jaunajiem dzinumiem un pumpuriem, bet arī ar egļu sēklām un dzinumiem. Krustknābji pārsvarā dzīvo koku galotnes daļā, tāpēc to iemūžināšana fotografējot vienmēr ir apgrūtināta.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Jaunās nedēļas sākumā iespējams spēcīgs lietus un sniegputenis

Pirmdien un otrdien, 22. un 23.aprīlī, Latvijā iespējams liels daudzums nokrišņu, arī sniegs un putenis, liecina prognozes.

Sabiedrība Braže komentējusi Irānas un Izraēlas savstarpējo triecienu mērogu

Irānas un Izraēlas pēdējās nedēļas laikā veikto savstarpējo triecienu mērogs varētu liecināt par vēlmi izbeigt pašlaik vērojamo militārās konfrontācijas saasinājumu, šādu vērtējumu LTV "Rīta panorāmā" pauda diplomāte, topošā ārlietu ministre Baiba Braže.

Sabiedrība Atbildību par skolēnu vājajām zināšanām aicina prasīt no izglītības iestādēm

Par skolēna zināšanām atbildība jāuzņemas skolai, jo tā visātrāk var pamanīt izmaiņas skolēna sniegumā, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Zane Oliņa un Pāvels Pestovs, kuri iepriekš bija atbildīgi par projekta "Skola2030" mācību satura izstrādi un ieviešanu.

Sabiedrība LVC: Būvdarbi notiek 21 valsts ceļu posmā

Valsts autoceļu tīklā būvdarbi sākušies 21 posmā, no tiem deviņi ir uz reģionālajiem autoceļiem, trīs - uz vietējiem, kā arī darbi notiek uz septiņiem tiltiem, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).